Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håndball-EM

Norge til EM-finale etter nervedrama mot Frankrike

Dramatiske sluttminutter mellom Norge og Frankrike.

NORSK SEIER: Norge er klar for EM-finale etter seier mot Frankrike i semien.
NORSK SEIER: Norge er klar for EM-finale etter seier mot Frankrike i semien. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Frankrike-Norge 16-20

OSLO/GÖTEBORG (Dagbladet): Norge møter Frankrike til EM-semifinale i kveld, og det norske laget står med seks strake seiere - til tross for at det har lugget litt underveis i de fleste kampene i mesterskapet.

Likevel kan håndballjentene klare noe ingen norske lag har maktet siden OL i 2008: Nemlig å ta gull med strake seire. Thorir Hergeirsson har ledet Norge til fem gull - men aldri uten å tape underveis.

For å lykkes må Norge overliste det som omtales som verdens aller beste forsvar, det franske.

Jevnspilt åpningsfase

Etter en tidlig fransk scoring, svarte Nora Mørk umiddelbart for Norge. Tempoet innledningsvis var høyt, med mange tøffe dueller. Det norske forsvaret klarte imidlertid ikke å stoppe Alexandra Lacrabere til å begynne med.

Allerede før det var gått tre minutter fikk bakspilleren vist fram skuddarmen sin med en suser over hodet på Norges Kari Aalvik Grimsø.

STORSCORER: Nora Mørk sto for Norges fire første mål i kampen mot Frankrike.
STORSCORER: Nora Mørk sto for Norges fire første mål i kampen mot Frankrike. Vis mer

Etter en teknisk feil i det påfølgende angrepet, fikk Mørk sin andre sjanse i kampen. Den tok høyrebacken vare på, da hun overlistet Amandine Leynaud nok engang. Kort tid seinere fullførte Mørk et hat-trick ved å banke et straffekast bak den franske sisteskansen.

Svak start

Etter de ti første minuttene var det likevel Frankrike som ledet med sifrene 6-3, etter svakt norsk spill både offensivt og defensivt.

- Thorir er irritert, saTV 3-kommentator Daniel Høglund med henvisning til landslagssjefen.

- Han er ikke fornøyd med noen ting, konstaterte ekspert Geir Oustorp like før Hergeirsson svarte med å ta en timeout.

- Vi må lage flere brudd. Når de kommer på skudd, må vi være mye tøffere oppi dem. Når vi er i angrep, må vi brette ut spillet, sier Hergeirsson til de norske jentene.

Solberg herjer

Norges islandske sjef valgte samtidig å bytte ut Aalvik Grimsbø, etter bare én redning på sju franske skuddforsøk. Inn kom Silje Solberg, som har hatt en glitrende start på matchen.

Det ble starten på en periode preget av en enorm Norge-dominans. På 13 minutter scoret de norske jentene sju ganger, mens de franske ikke fikk ballen i nettet en eneste gang,

Av fem franske avslutninger, stoppet Solberg de fire første. Det ga en redningsprosent på vanvittige 80. Målvaktens fantastiske spill inspirerte også lagvenninnene, som snudde kampen til norsk 11-9-ledelse ved pause. Seks av de scoringene ble satt inn av Mørk.

Fransk comeback

I starten av andre omgang scoret Frankrike to kjappe, før Marit Malm Frafjord puttet sitt 19. og 20. EM-mål på totalt 21 forsøk.

Til tross for de norske scoringene, justerte spillerne til trener Olivier Krumbholz forsvarsspillet på en god måte. Mens flere tusen tilskuere i Göteborg heiet på sine respektive helter, kjempet både Frankrike og Norge intenst for muligheten til å spille finale mot Nederland på søndag.

Med under 11 minutter igjen på klokka, lå de norske jentene under 15-14.

- Nå har det stokket seg. Det er begrenset det vi gjør framover på banen. Det er for lavt tempo og for lite bestemt, sa Oustorp.

Norsk timeout

Med fare for å ryke ut av EM, innså Hergeirsson at han måtte ta grep. Det grønne laglederkortet ble lagt hos sekretariatet, noe som signaliserte en ny timeout.

- Vær tålmodig. Ta styring i situasjonen, sa Hergeirsson til laget sitt.

Han hadde sett Norge score bare tre mål på andre omgangs 20 første minutter.

- Det er katastrofalt, mente Høglund.

En som nektet å gi opp finaledrømmen, var superstjerna Mørk. Med et nådeløst omsatt straffekast, utlignet hun for Norge.

En sjumeter fra Manon Houette sendte imidlertid Frankrike tilbake i ledelsen like etterpå, før Emilie Hegh Arntzen først skapte balanse i målprotokollen og Malm Frafjord deretter snudde den dramatiske matchen.

Mesterlig Solberg

Samtidig fortsatte Solberg å stå fram med avgjørende redninger. To av de fire og et halvt siste minuttene måtte Norge imidlertid spille med en kvinne mindre, etter at Hegh Arntzen ble utvist.

I det påfølgende angrepet fikk Houette en sjanse til å redusere for Frankrike, men også det forsøket stoppet Solberg.

- Det er bare til å kåre henne til EMs beste keeper med en gang, sa Høglund.

Med under 120 sekunder igjen å spille tok også kaptein Stine Bredal Oftedal ansvar ved å sende Norge opp i en tremålsledelse. Frankrike forsøkte å komme tilbake enda en gang, men kombinasjonen av en praktfull Solberg og glitrende angrepsspill avgjorde kampen for Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!