Norge til EM-finalen!

Solveig Gulbrandsen sørget for norsk finale-billett med to superscoringer. Norge slo Sverige 3-2 etter dramatiske ekstraomganger.

(Dagbladet.no): Etter 120 dramatiske minutter slo Norge Sverige 3-2 og er klare for finalen i fotball-EM.

Og for en fest de norske jentene vartet opp med for det norske folk!

Norge ledet hele tre ganger i løpet av kampen, men da Solveig Gulbrandsen klinte inn 3-2 etter 109 minutter hadde ikke de svenske jentene mer å svare med. Og i det norske målet storspilte Bente Nordby og beviste at hun er verdens beste keeper på kvinnesida.

Deilig lobb

Norges første scoring kom fem minutter før pause etter nydelig kontringsspill. En pasning fant Solveig Gulbrandsen som lekkert lobbet over en utrusende svensk keeper. Perfekt avslutning fra Norges største fotballstjerne.

Like etterpå avslørte det norske forsvaret igjen sine problemer. En svensk jente kom seg rundt på kanten og fikk slått inn foran mål. Der rev Hanna Ljungberg seg løs og nikket inn utlikningen.

Men dette var kampen der den norske viljen var sterkere enn tabbene bakover. For utover i andre omgang tok Norge til over initiativet og spilte i perioder ut de svenske jentene.

Scoret - og ble byttet ut

SUPERLOBB: Solveig Gulbrandsen lobber lekkert over den svenske keeperen og fører Norge opp 1-0-ledelse. Foto: Reuters
SUPERLOBB: Solveig Gulbrandsen lobber lekkert over den svenske keeperen og fører Norge opp 1-0-ledelse. Foto: Reuters Vis mer

Det er ikke ofte man ser en spiller hoppe og juble på vei ut til innbytterbenken. Det gjorde 16 år gamle Isabell Herlovsen da hun ble byttet ut - like etter at hun førte Norge opp i 2-1.

Norges svar på Wayne Rooney - i hvert fall i talent og spillestil - steg til værs i feltet og stusset et innlegg fra Solveig Gulbrandsen i mål. For så å løpe rett ut av banen og gi plass til den meget gode innhopperen Stine Frantzen.

Men nok en gang utliknet Sverige. Hanna Ljungberg er noe av det giftigste som går med fotballsko, og nok en gang lurte hun det norske forsvaret og satte inn en utlikning.

To minutter før full tid. Akkurat som det gjorde noe for de norske jentene.

Volley-punktum

For Norge hadde forberedt seg. De opptrådte samlet og disiplinert defensivt. Og slo til da muligheten kom.

Og den kom altså etter 109 minutter. En lekker pasning ble slått ut på kanten til Dagny Mellgren.

Volleyen til Solveig Gulbrandsen som satt i nota -går rett inn den store norske fotballhukommelsen som heter store øyeblikk.

- Fantastisk! Jeg var skuffa da vi slapp inn 2-2, men med det praktangrepet som avgjør kampen, så er det bare glede, sier en lyrisk Bjarne Berntsen til NRK like etter kampen.

Og om sin store spiller Solveig Gulbrandsen, så innrømmer han at han la et enormt ansvar på henne før kampen. Et ansvar han visste Kolbotn-spilleren kunne bære.

- Jeg sa til henne før kampen at dette er din kamp. Nå står du fram som den store spilleren du er.

Og det gjorde hun.

PS! Tyskland venter i finalen som spilles søndag klokka 15.30.

SÅÅÅ GLAD: Solveig Gulbrandsen løfter på drakta etter den første scoringen - og blir belønnet med gult kort av den amerikanske dommeren.
GI OG TA: Lise Klaveness både holder og blir holdt i duell med to svenske jenter. Klaveness la ned et enormt arbeid som midtspiss i Norges 4-3-3-system.