Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge til kvartfinale etter overtidsseier

Norge er klar for en historisk OL-kvartfinale etter at Slovenia ble slått i tilleggstiden. Der venter de russiske atletene.

VIDERE: Lars Haugen og Norge er videre i OL etter seier mot Jan Mursak og Slovenia i Gangneung i Sør-Korea i dag. Foto: NTB Scanpix
VIDERE: Lars Haugen og Norge er videre i OL etter seier mot Jan Mursak og Slovenia i Gangneung i Sør-Korea i dag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

* Slovenia - Norge 1-2 (Norge vant på overtid)

GANGNEUNG (Dagbladet): Alexander Bonsaksen sendte Norge til kvartfinale i Pyeongchang-OL etter en scoring i overtid.

Det sto 1-1 ved fulltid, men i tilleggstiden dro den norske backen av en slovener, før han traff som han aldri har gjort før. Men før de norske gutta kunne slippe jubelen løs, så måtte de avvente til dommerne hadde vurdert scoringen på nytt på video.

Seieren var historisk på flere måter: Det er første gang Norge er i en kvartfinale i ishockey i olympiske leker - og det var også Norges første seier i en OL-kamp siden de slo Østerrike 3-1 i en plasseringskamp på Lillehammer i 1994.

I morgen venter de russiske hockeyspillerne som spiller under det olympiske flagget i kvartfinalen.

Like før kampstart sprakk nyheten om at den slovenske spilleren Ziga Jeglic (29) har avlagt en positiv dopingtest.

Sloveneren - som til daglig spiller for den russiske klubben Neftekhimik Nizhnekamsk i KHL - spilte alle tre gruppekampene for Slovenia før oppgjøret mot Norge i dag. Playmakeren hadde femte mest istid av de slovenske løperne i gruppespillet, men bidro med bare en scoring og ingen assists i de kampene.

NORSK SCORING: Tommy Kristiansen styrer inn 1-1-scoringen for Norge. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
NORSK SCORING: Tommy Kristiansen styrer inn 1-1-scoringen for Norge. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Mens Jeglic fikk 24 timer på seg til å forlate OL-landsbyen, så virket det ikke som dopingnyheten affiserte hans lagkamerater i playoffkampen mot Norge om en kvartfinale i OL.

Stupte i angrep

Jan Mursak (30) var mannen det ble advart spesielt mot hos Slovenia på forhånd, men typisk nok var nettopp han nære å sende Slovenia i ledelsen etter bare 19 sekunder:

Han dro seg rundt målet og forsøkte å tre pucken i mål, men Lars Haugen var med på notene.

Norge kom seg etter åpningssjokket. Første norske mulighet kom etter to minutter da Ken André Olimb kom til en skuddsjanse, og Jonas Holøs var nære å tvinge inn returen.

Da Mats Rosseli Olsen var nære å styre inn norsk ledelse like etter, så viste det en norsk vilje og sult på scoring. Men den positive åpningen skulle ikke vare.

SLOVENSK LEDELSE: De slovenske spillerne jubler for 1-0 scoringen i første periode i ishockeykampen mellom Norge og Slovenia, men Norge kom tilbake og dro i land en 2-1-seier. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
SLOVENSK LEDELSE: De slovenske spillerne jubler for 1-0 scoringen i første periode i ishockeykampen mellom Norge og Slovenia, men Norge kom tilbake og dro i land en 2-1-seier. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

På forhånd stresset landslagssjef Petter Thoresen at de måtte unngå utvisninger for å ha en sjanse. Men det var nettopp i norsk undertall at slovenerne tok ledelsen etter seks og et halvt minutt - da Jan Urbas kom i en god skuddposisjon for tredje gang.

Skuddet snek seg forbi Lars Haugen, som trolig burde tatt den.

14 minutter ut i omgangen var slovenerne nære ny scoring, da de satte et voldsomt trøkk foran Lars Haugen i Norges mål.

Norge sleit i starten med det slovenske tempoet, og kom sjelden til mer enn noen halvsjanser. Og de hadde åpenbare problemer med å temme den slovenske stjerna Jan Mursak, som plaget de norske gutta hver gang han hadde pucken.

HEIET PÅ KJÆRESTEN: Snowboarderen Silje Norendal var på plass for å heie på kjæresten Alexander Bonsaksen og de norske gutta. Hun skal selv kjøre finale i Big Air på torsdag. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
HEIET PÅ KJÆRESTEN: Snowboarderen Silje Norendal var på plass for å heie på kjæresten Alexander Bonsaksen og de norske gutta. Hun skal selv kjøre finale i Big Air på torsdag. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Der Norge forsøkte å spille seg helt inn til målet foran Gasper Kroselj, så var slovenere hissige på langskudd på Haugen.

Skuddstatistikk i første periode: 16-9. Den slovenske ledelsen etter førsteperioden var meget fortjent.

Dårlig overtall

I midtperioden fikk Norge sitt første overtallsspill, men Norge har slitt med å skape noe med en mann mer på isen i OL, så også mot Slovenia.

De norske gutta forsøkte og forsøkte, men Kroselj i målet ble ikke satt på de store testene.

Etter tap i de tre gruppekampene varslet Patrick Thoresen at de ville gå langt mer desperat til verks nå som det var vinn-eller-forsvinn. Spillemessig var det gutta leverte mot Slovenia derimot ikke et hakk opp de to første periodene.

MYE Å GJØRE: Lars Haugen måtte ofte i aksjon mot Slovenia og Rok Ticar under ishockeykampen mellom Norge og Slovenia. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
MYE Å GJØRE: Lars Haugen måtte ofte i aksjon mot Slovenia og Rok Ticar under ishockeykampen mellom Norge og Slovenia. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Slovenia så ut til å ha mer energi og selvtillit. Skuddstatistikken 25-13 til Slovenia etter to perioder viste tydelig at Norge var heldige som lå under med «bare» 0-1.

Nyvunnet selvtillit

I tredje periode hadde Norge lite å tape, og måtte ofre mer framover. Landslagssjef Petter Thoresen valgte også å bytte på rekkene, blant annet sette Ludvig Hoff i rekke med Mathis og Ken André Olimb - og Anders Bastiansen og Mats Rosseli Olsen i samme rekke.

Men det var rekka med Niklas Roest, Martin Røymark og Tommy Kristiansen som sto for den norske utligningen tre minutter ut i perioden:

Pasningen fra Martin Røymark så ut til å være for langt foran Tommy Kristiansen, men Sparta-spilleren nådde akkurat fram og klarte å styre pucken forbi Slovenias tidligere Sparta-keeper Gasper Kroselj.

Norge opprettholdt trøkket på Slovenias banehalvdel, og så brått ut som et lag med nyvunnet selvtillit.

Nye overtall

I en periode periode hvor Norge hadde momentumet og trøkket, så pådro Alexander Reichenberg seg en undøvendig utvisning for hekting.

Slovenia klarte ikke å utnytte det overtallet i tellende resultat, men et stangskudd var nære nok ...

Norge fikk også muligheten i overtall, men igjen ble det levert svakt med en mann mer på isen.

Med tre og et halvt minutt igjen var det Ken André Olimb sin tur til å pådro seg en tominutter, så Slovenia fikk en en gylden anledning til å avgjøre oppgjøret like før full tid.

Tverrliggeren var derimot på norsk side i sluttminuttene der.

Men de dumme norske utvisningene var ikke slutt med det: 11 sekunder før ordinær tid pådro Alexander Bonsaksen seg utvisning, slik at Norge måtte starte tilleggstiden med tre mot fire spillere i nesten to minutter.

Det så tøft ut, men slovenerne kom ikke nærmere enn to skudd i tverrliggeren mens Bonsaksen satt i utvisningsboksen.

Og så, i stedet for å bli syndebukken, så var det nettopp Bonsaksen som skulle norsk helt. I tilleggstiden dro han først av en mann og leverte skuddet som sendte Norge til en historisk OL-kvartfinale i ishockey.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!