Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge til topps på alle OL-lister

HAKUBA (NTB): I dag var dagen da norsk idrett gikk til topps på alle lister. Først med dobbeltseieren på mennenes jaktstart, så med Bjarte Engen Viks seier i kombinert. Det første rennet gjorde Bjørn Dæhlie til tidenes vinterolympier, det andre gjorde Norge til tidenes mestvinnende nasjon i vinterleker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge gikk dessuten til topps på medaljestatistikken i Nagano-OL etter 27 øvelser, foran Tyskland. Fem gull, seks sølv og tre bronse er tallene.

Bjarte Engen Vik erobret Norges 78. gullmedalje i olympiske vinterleker. Det er like mange som Sovjetunionen sikret seg i den tiden unionen eksisterte, men Norge har betydelig flere sølv- og bronsemedaljer.

78 gull, 81 sølv og 66 bronse er Norges fasit etter jubeltimene i Hakuba som ble innledet med Thomas Alsgaards spurtseier mot Dæhlie i jaktstarten.

Riktignok vil Norge falle til tredjeplass dersom man regner medaljer vunnet av Sovjetunionen, SUS og Russland sammen, og Tyskland og DDR under ett. Lager man en liste over medaljefangsten til den enkelte nasjonalstat som har deltatt i OL, troner Norge nå øverst.

Ingen tvil

Bjørn Dæhlies førsteplass på lista over alle tiders mestvinnende i vinter-OL er helt udiskutabel etter dagens sølvmedalje. Med seks gull og fire sølv legger han Ljubov Jegorova en sølvmedalje bak seg. Han tangerte Raisa Smetaninas rekord på ti medaljer, men i hennes samling er bare fire av edleste valør.

Norges suksess i Nagano-lekene er ikke avhengig av enkelte spesialøvelser. Av de 14 OL-grenene, stiller Norge med utøvere i ti stykker. Da Bjarte Engen Vik gikk i mål, hadde Norge sikret medalje i sju av dem.

Lykkes curlinglaget til Eigil Ramsfjell, og en av hopperne slår til i storbakkerennet, vil boblaget bli alene om å reise hjem uten medalje.

Lykkes overalt

Norges fasit for de ulike grenene:

  •  Langrenn 2 gull, 2 sølv, 2 bronse.
  •  Kombinert: 1 gull.
  •  Skiskyting: 1 gull.
  •  Skøyter: 1 gull.
  •  Alpint: 2 sølv.
  •  Snøbrett: 2 sølv.
  •  Fristil: 1 bronse.
  •  Bob, curling, hopp: Ennå ingen medalje.
  •  Aking, ishockey, kunstløp, skøyter kortbane: Deltar ikke.

Av nasjonene som følger nærmest på medaljestatistikken, har Tyskland tatt sine medaljer i seks grener (aking, fristil, kunstløp, skøyter, snøbrett, skiskyting), og Russland sine i tre (langrenn, kunstløp, kombinert).

Norge topper både medalje- og poengstatistikk etter 27 av de 68 OL-øvelsene. Allerede er medaljehøsten den klart største i noe oversjøisk OL. Før hadde Norge aldri vunnet flere enn tre gull i noe OL utenfor Europa.

(NTB)

DOBBELT NORSK:</B> I dag var dagen da norsk idrett gikk til topps på alle lister. Først med dobbeltseieren på mennenes jaktstart, så med Bjarte Engen Viks seier i kombinert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!