Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge tok 2.-plassen til ingen nytte

2-1 holdt bare til å redde litt av æren.

DRØMMESTARTEN: Allerede etter et drøyt minutt kunne Thorstein Helstad utnytte svakt makedonsk forsvarsarbeid til å pirke inn norsk ledelse. Makedonia ga ikke et tent norsk lag særlig større motstand etter hvert heller. Foto: Øistein N. Monsen/Dagbladet
DRØMMESTARTEN: Allerede etter et drøyt minutt kunne Thorstein Helstad utnytte svakt makedonsk forsvarsarbeid til å pirke inn norsk ledelse. Makedonia ga ikke et tent norsk lag særlig større motstand etter hvert heller. Foto: Øistein N. Monsen/Dagbladet Vis mer

||| ULLEVAAL (Dagbladet.no): Norge - Makedonia 2-1.

14 766 tilskuere på Ullevaal forteller det meste om mangelen på entusiasme ute blant folket til kveldens landskamp mot Makedonia.

Det som kunne vært nervepirrende 90 minutter om en playoffplass til neste års VM handlet i stedet mest om å gjenreise litt av æren etter helgas skuffelse på Island, og om å ta en mulig andreplass i gruppa

Den første jobben greide de norske gutta på egenhånd — den andre fikset Nederland for oss på Hampden Park.

Likevel er Norge i praksis sjanseløse på en plass i Sør-Afrika-VM neste sommer.

Men én god og én dårlig omgang holdt i hvert fall til 2-1-seier på Ullevaal i kveld. Det som så ut til å bli en komfortabel norsk seier ble likevel litt spennende på slutten, etter reduseringsmålet fra Boban Grncarov i det 79. minutt.

Det ble likevel med den ene nettkjenningen for gjestene — mens Thorstein Helstad og John Arne Riise scoret hvert sitt før pause.

- Vi gjør en veldig bra første omgang. Deretter har vi enbra første halvdel av annen omgang. Så tar kreftene slutt og vi får problemer, men vi ror det i land og vinner til slutt fortjent, oppsummerer Drillo overfor TV 2.

Grytidlig Helstad-scoring
Drillo hadde gjort hele fire endringer på laget fra den elendige forestillingen mot Island i helga.
Inn kom Jon Inge Høiland, Henning Hauger, Bjørn Helge Riise og Thorstein Helstad — og sistnevnte brukte bare halvannet minutt på å presentere seg.

Le Mans-spissen startet selv angrepet på egen halvdel med en smart stikker til Bjørn Helge Riise. Deretter stormet han i angrep selv, hvor ballen til slutt ble løftet inn i feltet fra Morten Gamst Pedersen.

Makedonia-keeper Tome Pacovski bokset bare luft i stedet for ball, og satte sin egen forsvarsspiller sjakk matt. Boban Grncarov serverte dermed Thorstein Helstad en ferdigscoret pasning — og sjelden har 32-åringen scoret et enklere mål.

Nok en Riise-suser
Mot Island tok Norge også en tidlig ledelse, bare for å gi fra seg initiativet omtrent umiddelbart.

De norske gutta gjentok ikke den feilen i kveld.

TRE PÅ RAD: John Arne Riise viser frem skuddfoten som har gitt Norge frisparkmål i tre kamper på rad, i kveld lagets andre. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
TRE PÅ RAD: John Arne Riise viser frem skuddfoten som har gitt Norge frisparkmål i tre kamper på rad, i kveld lagets andre. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Defensivt slapp de ikke Makedonia til noe som helst med unntak av et frispark som gikk rett på Jon Knudsen.

Offensivt skapte de heller lite — i hvert fall fram til John Arne Riise fikk lade venstreslegga fra hjørnet av 16-meteren etter 25 minutter.

Og beviste hvorfor frisparkjobben på landslaget tilhører ham og ingen andre.

Roma-proffen bøyde ballen rundt den to mann brede muren og inn ved stolperota, der keeper Pacovski heller ikke denne gangen hadde grunn til å være bekjent av egen innsats.

Målet var Riises tredje på frispark i løpet av de tre siste landskampene — en imponerende statistikk uansett hvordan man vrir og vender på det.

MÅLLØS: John Carew hadde noen få gode muligheter til å tegne seg på scoringslista, men gjorde det ikke i kveld.Foto: Øistein N. Monsen/Dagbladet
MÅLLØS: John Carew hadde noen få gode muligheter til å tegne seg på scoringslista, men gjorde det ikke i kveld.Foto: Øistein N. Monsen/Dagbladet Vis mer

Svakere Norge etter pause
Makedonia hadde bare scoret fire mål på sju kamper før møtet med Norge, og seieren virket slik sett lite truet etter 2-0-målet. Det så ut som makedonerne tenkte sånn også, for resten av omgangen fikk Norge stort sett gjøre som de ville.

John Carew kunne satt en stopper for sin ni kampers lange måltørke, men måtte se Pacovski foreta en sjelden redning på chippen fra kort hold. Like etter viste Bjørn Helge Riise at han har en minst like god innleggsfot som Damien Duff, men Morten Gamst Pedersen kom ikke skikkelig over ballen, og headingen fra fem meter gikk høyt over.

- Jeg er veldig begeistret. Vi har bra balltempo, guttene har bestemt seg for å vise seg fram på en annen måte enn mot Island, sa assistenttrener Ola By Rise etter de første 45 minuttene.

Dessverre falt Norge ned på nivået fra Island-kampen etter pause. Den siste halvtimen kom Makedonia nærmere og nærmere en redusering, og bare en dårlig avslutning fra Armend Alimi etter 72 minutter forhindret det etter en fin makedonsk opprulling.

De fikk lønn for strevet da Grncarov fikk stå alene på bakerste stolpe sju minutter seinere, og selv om han traff ureint, sneik ballen seg nesten helt opp i krysset.

Norge slapp likevel med skrekken, og Drillo kan notere sin 32. kamp på rad på Ullevaal uten tap.

Men det tar oss dessverre ikke til VM neste sommer. Likevel er landslagssjefen godt fornøyd med comebacket.

- Skulle vi slå Sør-Afrika også, vil vi stå med 5-2-2 i år. Det er det veldig mange år siden vi har matcha, sier Drillo, som gjentar ønsket om å fortsette som sjef også i neste kvalik.

- Sånn som det har blitt nå er jeg ikke fremmed for tanken, sier han, og legger til at han har fått positive signaler fra fotballforbundet.

FIKK JUBEL: Spydkasteren Andreas Thorkildsen dukket opp i pausen og mottok en liten hyllest. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
FIKK JUBEL: Spydkasteren Andreas Thorkildsen dukket opp i pausen og mottok en liten hyllest. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling