Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov:

Norge trekker Klæbo-anken

Det blir ikke noe femmilsgull på Johannes Høsflot Klæbo (24). Norge trekker anken etter ønske fra Klæbo selv, og Emil Iversen beholder femmilsgullet.

Det var denne hendelsen som gjorde at Johannes Høsflot Klæbo først ble fratatt gullet på femmila i ski-VM. Bilder fra NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det bekrefter Norges Skiforbund i en pressemelding onsdag ettermiddag.

Dermed forblir Emil Iversen gullvinner på femmila, foran Aleksandr Bolsjunov og Simen Hegstad Krüger. Diskingen av Klæbo for kollisjonen med Bolsjunov blir dermed stående. Vurderingen var at Klæbo forstyrret russeren på oppløpet, noe som førte til at Bolsjunov brøt staven.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Dette skjer etter ønske fra Klæbo selv, skriver Skiforbundet i pressemeldingen.

- Han ønsker å bli ferdig med denne saken og legge den bak seg. Han vil at skirenn skal vinnes på stadion, og ikke ved juridisk behandling, forklarer langrennssjef Espen Bjervig til Dagbladet.

Står på sitt

Bjervig står på at den norske leiren fortsatt mener at Klæbo ikke gjorde noe feil på oppløpet, og ble feilaktig disket av juryen, men at utøverens ønske veier tyngst.

- Vi har hele tiden vært bevisste på at det er argumenter både for og imot at Norge burde anke diskvalifiseringen av Johannes etter femmila i VM, sier langrennssjef Espen Bjervig. Derfor støtter vi Johannes og kontaktet umiddelbart FIS da han fortalte om sitt ønske i dag, sier Bjervig.

- Det er godt mulig at jeg burde ha sett dette før jeg lot Skiforbundet gjøre alt arbeidet med å sende klagen, men jeg har mentalt ikke hatt overskudd før i dag, sier Johannes Høsflot Klæbo, som selv har kommet med en uttalelse på Instagram.

Takker for støtte

- Jeg vil berømme skiforbundet for den innsats som de har gjort for meg både i denne saken og for å støtte meg her nede. Vi har vært enige om prosessen, og nå vil jeg i stedet rette blikket framover, sier Klæbo.

Norge la inn anken tirsdag ettermiddag. Da hadde FIS 72 timer på å behandle saken. Det var satt ned et eget appellutvalg med leder av regelkomiteen Karl-Heinz Lickert og to oppnevnte medlemmer, som verken er russiske eller norske, som var i gang med å vurdere saken.

- Vi forstår hvis noen reagerer på at Klæbo og Skiforbundet trekker anken og at man er kommet til denne konklusjonen først etter at den ble sendt. Skiforbundet er opptatt av å finne en best mulig løsning for de involverte. Vi avslutter nå denne vanskelige saken og ser framover, sier Bjervig.

SER FREMOVER: Johannes Høsflot Klæbo sier at han ikke ønsker å vinne skirenn med jus, men på skistadion, sier langrennssjef Espen Bjervig til Dagbladet. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet TV Vis mer

Russisk press

Det har vært ulike meninger om situasjonen.

Marit Bjørgen var tirsdag ute og mente at Bolsjunov tøyde grensene på oppløpet med måten han sperret Klæbo.

Bolsjunovs trener Jurij Borodavko satte tirsdag press på FIS på denne måten.

- Jeg håper ikke Sasha (Bolsjunov) mister sølvet. Det er regler og logikk. Om det skjer bør ledelsen i FIS reise seg og gå, sier Borodavko i en kommentar til den russiske avisa Championat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer