Norge trenger et nytt landslag

ULLEVAAL (Dagbladet): Norge trenger et nytt landslag - ikke en ny landslagssjef. Ingen er bedre egnet enn Nils Johan Semb til å bygge opp Norge mot EM i Portugal i 2004.

I praksis er 2004-EM Norges neste realistiske mål. Det må også Semb ta konsekvensen av. Det krever en kynisk opprensking - og mer langsiktig tenking. Spillere som enten er for gamle, eller på karrieremessig hell, må skiftes ut. Av mer kjente landslagsnavn - følgende:

  • Henning Berg, André Bergdølmo, Øyvind Leonhardsen, Erik Hoftun, Bent Skammelsrud, Roar Strand, Frode Olsen og Dan Eggen.

Et fornyet landslag bør bygges rundt spillere som Thomas Myhre, Trond Andersen, Eirik Bakke, Steffen Iversen, Ole Gunnar Solskjær og John Carew. Og selvsagt også Tore André Flo - hvis han finner seg selv.

  • Rundt disse kryr det av spennende typer: Tommy Svindal Larsen, Thorstein Helstad, Fredrik Winsnes, Ragnvald Soma, Morten Knutsen, Dagfinn Enerly, Christer George, Frode Johnsen, for å nevne noen - pluss ytterligere noen U-21-spillere.
  • I tillegg er det en del andre etablerte spillere - spesielt defensive - som fortsatt må vurderes: Vidar Riseth, Vegard Heggem, Christer Basma og Claus Lundekvam.

Blåse opp

Semb har naturligvis det formelle ansvaret for Norges fæle start på VM-kvalifiseringen. Det betyr ikke at han har skylda. Selvsagt har han foretatt valg som kan diskuteres - som enhver annen fotballtrener. Og i en blanding av sinne og fortvilelse over en ny trist fotballkveld på Ullevaal, er det fort gjort å blåse opp disse valgene til hovedårsaker til elendigheten.

Like fristende som feil.

Udyktighet

Semb har hele tida holdt seg til de riktige hovedlinjene, slik Dagbladet ser det:

  • Han har dyrket den best egnede spillestilen for et landslag som sjelden eller aldri har muligheten til effektiv samtrening.

De som etterlyser mer ballbesittelse, kan lese statistikken over elementære pasningsfeil fra i går. Det er ikke et spørsmål om stil, men om ferdigheter.

  • Og Semb har hele tida valgt de spillerne både eksperter og folk flest mener er Norges elleve beste.

Riktig nok fulgte han ikke Dagbladets råd om å bruke Vidar Riseth i stedet for Ståle Stensaas i går, men det vil alltid være ulike oppfatninger om enkeltspillere.

Resten av elendigheten handler om dette:

  • Uflaks.
  • Enkeltspilleres udyktighet.

Maktesløs

I går vant Norge nok en gang sjansestatisikken overlegent. Statistisk var dette en kamp Norge burde vunnet. Men mer enn noen gang sviktet enkeltspillere i avgjørende situasjoner. Foran eget mål og foran motstandernes mål. Det er enkelt å angripe spillere som Ståle Stensaas og Thorstein Helstad. Men de er tross alt ferskinger.

Det er tre andre spillere som langt sterkere understreker hvor maktesløs en norsk landslagssjef kan være: Kaptein Henning Berg, visekaptein Ole Gunnar Solskjær og førstekeeper Thomas Myhre.

  • Berg - ofte feilfri på landslaget - ble fintet ut to ganger i forkant av 0- 1, og to ganger i forkant av 0- 2. Og han spilte den håpløse pasningen som førte til at Svindal Larsen måtte lage frisparket som endte i seiersmålet.
  • Thomas Myhre - som regel feilfri på landslaget - skulle definitivt vært ute og plukket innlegget som ga 3- 2 til Polen.
  • Ole Gunnar Solskjær - verdensberømt som effektiv målscorer - scoret fra en i utgangspunktet umulig posisjon, men misset på tre andre, langt klarere, sjanser.

Hva kan Nils Johan Semb gjøre med slikt? Absolutt ingen ting - bortsett fra å fortsette.