- Norge trenger ikke Martin Ødegaard

Møter Kroatia til toppkamp.

(Dagbladet): I morgen offentliggjøres troppen til Norges viktige EM-kvalifiseringskamp mot Kroatia 28. mars. Det er knyttet spenning til om den ferske Real Madrid-spilleren Martin Ødegaard er blant landslagssjef Per-Mathias Høgmos utvalgte og til hvor mye spilletid 16-åringen i tilfellet er tiltenkt.

Med under to uker igjen til flomlysene tennes på Maksimir stadion i Zagreb, sier Dagblad-kommentator Morten Pedersen nå at han ser på det som utenkelig at Ødegaard er en mann Norge skal sette sin lit til i nærmeste framtid.

- Norge trenger ikke Martin Ødegaard nå. Å se at Ødegaard skal starte den kampen der, det klarer jeg ikke. Jeg har problemer med å se at han i det hele tatt skal komme inn, sier Pedersen.

For fersk Pedersen mener bortemøtet med Kroatia er den tøffeste kampen Norge kommer til å spille i denne EM-kvalifiseringen, og påpeker at Ødegaard er helt i startfasen av karrieren.

Så langt har 16-åringen spilt 402 minutter over sju kamper for Real Madrid Castilla etter overgangen fra Strømsgodset i januar. Fem av dem er fra start. Fasiten er én scoring, og i går startet han på benken da Zinedine Zidanes menn tapte 1-0 for Huesca.

- Hvordan synes du de første månedene til Ødegaard i Real Madrid har vært?

- De har vært litt ymse. Når du lever her hjemme med det, ser jeg en veldig utålmodighet. Inntil videre føler jeg det er et stykke å gå for Martin Ødegaard. Det skulle bare mangle. Han spilte sin siste ordentlige fotballkamp for Strømsgodset mot Rosenborg i november. Han må komme i kampmodus.

- Å forvente at han skal være en A-lagsspiller for Norge eller Real Madrid nå, våren 2015, er for meg helt utenkelig, sier Pedersen.

- Vær tålmodige Pedersen mener imidlertid at Ødegaard skal være med i den norske landslagstroppen, som samles til en fem dager lang forberedelsesperiode i solfylte Marbella 23. mars.

- Ja, det gjør jeg. Martin Ødegaard fortjener å være med også. Det er viktig for Martin at han møter gruppa i Spania og blir med laget til Kroatia. Det er veldig mye god læring i det, sier Pedersen.

DEBUTEN: Martin Ødegaard fikk sine første minutter for Real Madrid Castilla mot kinesiske Beijing Guoang 4. februar. Foto: Angel Martinez/Getty Images
DEBUTEN: Martin Ødegaard fikk sine første minutter for Real Madrid Castilla mot kinesiske Beijing Guoang 4. februar. Foto: Angel Martinez/Getty Images Vis mer

Det er fotballekspert Joacim Jonsson enig i. Han er ikke i tvil om at Ødegaards navn bør være blant spillerne Høgmo leser opp under pressekonferansen på Ullevaal stadion i morgen.

- Ødegaard bør absolutt være med i troppen. Han har ikke diskvalifisert seg. Det er mange av Tippeliga-spillerne som heller ikke har spilt tøffe kamper i vinter. Jeg ser på det som en ren selvfølgelighet, sier Jonsson til Dagbladet.

- Når det gjelder om Ødegaard bør starte, skal jeg være mer forsiktig med å uttale meg bobastisk. Det bør ikke være noe norsk folkekrav. Jeg vil i utgangspunktet alltid se en spiller med Ødegaards kvaliteter på banen, men det er logisk at han starter på benken i en så tøff kamp som mot Kroatia, sier Jonsson.

- Utfordringen til Høgmo er at mange av kantspillerne har slitt med skader, som Mats Møller Dæhli og Tarik Elyounoussi. Spørsmålet er hvilke kantspillere han skal bruke. Min følelse er at Høgmo ender opp med sentrale midtbanespillere på kantene. Jeg blir ikke sjokkert om Jone Samuelsen starter på en av sidene.

• Se videointervju med Morten Pedersen øverst i saken.

• Mener du Ødegaard bør starte mot Kroatia? Ta debattet i kommentarfeltet under.