ENORM SKUFFELSE: Martin Ødegaard og Norge var fryktelig nær den viktige andrescoringen mot Serbia, men dessverre går U21-EM neste sommer uten Norge. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
ENORM SKUFFELSE: Martin Ødegaard og Norge var fryktelig nær den viktige andrescoringen mot Serbia, men dessverre går U21-EM neste sommer uten Norge. Foto: Andreas Lekang / DagbladetVis mer

U21: Norge-Serbia

Norge uhyre nær nytt U21-EM: Enorm skuffelse blant gutta

Klarte nesten ekstraomganger.

  • Norge - Serbia 1-0 (0-0), 1-2 sammenlagt.
UTE :  Norges U21-gutter greide ikke å kvalifisere seg til EM EM-sluttspillet. De slo Serbia 1-0 på Marienlyst, men tapte 2-0 i den første kampen.  Video: D-Play Vis mer Vis mer

DRAMMEN (Dagbladet): Da Jo Inge Berget, Marcus Pedersen, Harmeet Singh og resten av Norges forrige gylne U21-generasjon kvalifiserte seg til EM-sluttspillet i Israel for fire år siden - var det 14 år og sju forsøk siden sist Norge hadde klart det samme.

Året var 1998 og på laget hadde vi karer som Steffen Iversen, Thorstein Helstad og Vegard Heggem...

I kveld hadde vi sjansen til å kvalifisere oss til vårt tredje U21-EM, men Leif Gunnar Smeruds lag hadde et ganske så voksent fjell å bestige om de skulle ta seg til neste sommers U21-EM.

Uhyre nær

0-2 i Beograd fredag ga Martin Ødegaard og Co et vanskelig utgangspunkt, og dessverre ble fjellet for stort for Leif Gunnar Smeruds gutter.

Men bare så vidt.

Norge var nemlig uhyre nær mot et sterkt fysisk serbisk lag, som vant U20-VM i fjor. Etter en trøblete innledning på kampen - var Smeruds gutter best i store deler av oppgjøret. Og da Moi Elyounoussi styrte inn 1-0 20 minutter før slutt, ble et norsk håp tent.

Norge presset voldsomt mot slutten på et vinterkaldt Marienlyst, men klarte aldri å få den forløsende 2-0-goalen som ville gitt 2-2 sammenlagt og ekstraomganger.

- Nå er det tungt. Vi skal være stolte av det vi gjør, men dette har vært trenden for denne generasjonen. Vi har ikke det siste lille som skal til. Det er vanvittig bittert, sier Jonas Grønner til Eurosport Norge etter kampen.

- Det er tungt i garderoben nå. Det er en skuffet gjeng, fortsatte han.

MÅLSCORER: Mohamed Elyounoussi henter ballen etter reduseringen.  Foto: NTB Scanpix
MÅLSCORER: Mohamed Elyounoussi henter ballen etter reduseringen.  Foto: NTB Scanpix Vis mer

Målscorer Mohamed Elyounoussi følger opp:

- Jeg kommer til å tenke på alle sjansene jeg hadde i dag. Er veldig skuffet over at det bare blir med det ene målet. Jeg er stolt over hva vi har fått til og måten vi har spilt fotball. Syns det er synd vi ikke får vist det til Europa.

Svak norsk start

Serbia festet grepet umiddelbart , og bare tre minutter var spilt da mange på Marienlyst trodde Marko Grujic sendte serberne i ledelsen, men skuddet fra distanse snek seg på utsida av kassa til Sondre Rossbach.

Lagoppstillingen, og ikke minst benken, til Norge sa ganske mye om hva slags offensive egenskaper denne U21-generasjonen har å komme med.

Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli var selvskrevne fra start. De hadde med seg Ghayas Zahid og Moi Elyounoussi lengst framme.

Andre åpenbare sterke offensive kort, som Veton Berisha og Martin Samuelsen, måtte finne seg i å starte kampen på benken.

Spilte seg opp

Norge kom imidlertid sakte, men sikkert mer i kampen. Etter drøyt ti minutter kom Zahid til avslutning i god posisjon i den serbiske boksen etter godt forarbeid av Dæhli og Ødegaard, men avslutningen ble blokkert.

De norske gutta gjorde mye bra framover, men slet med å skape de skikkelige sjansen. Like før halvtimen var spilt var Elyounoussi nær på et innlegg fra Birger Meling, men en serbisk forsvarer rakk med nød og neppe fram, og fikk beinet ballen til en corner det ikke ble noe ut av.

DEPPER: Martin Ødegaard etter dagens kamp. Foto: NTB Scanpix
DEPPER: Martin Ødegaard etter dagens kamp. Foto: NTB Scanpix Vis mer

De serbiske gutta, åpenbart større enn de norske for alderen, var ofte sterkest i de fysiske duellene, men de gangene Norge fikk ballen på bakken, klarte vi ofte å få folk framover, og skape noe som liknet en farlighet.

Kjempesjanse

Etter 36 minutter var det akkurat det som skjedde. Ødegaard fikk ballen et godt stykke inn på Serbias halvdel, vendte opp og slo en perfekt stikker til Elyounoussi, som kom helt alene igjennom.

Basel-spilleren vippet ballen perfekt over en utrustende keeper, men fikk ikke fart nok i kula, og en serbisk forsvarer rakk akkurat å måke kula vekk før den passerte målstreken.

Norge fortsatte med et visst overtak etter hvilen, men slet med å holde på kula i flere trekk inne på Serbias halvdel. Etter 54 minutter tok Leif Gunnar grep og satte inn Veton Berisha, for Zahid, som hadde vært relativt usynlig etter en frisk start.

Norges offensive, tekniske spillere jobbet og jobbet for å finne rom, men slet med å nærme seg det serbiske målet. Balkan-laget lå dypt og forsvarte seg godt de gangene Norge så skumle ut.

20 minutter før slutt fikk vi imidlertid på byllen. Kristoffer Haraldseid fikk tid og rom på høyresiden, og la perfekt inn til Elyounoussi, som hadde få problemer med å bredside kula i mål.

Kjempet heroisk

Like etter satte Smerud inn Alexander Sørloth for en sliten Dæhli for å få litt mer fysikk lengst framme.

Men da Norge måtte dytte flere og flere framover i et håp om utlikning, var det plutselig Serbia som så farlige ut.

Sondre Rossbach vartet imidlertid opp med en herlig redning da en serbisk spiller var høyest på et innlegg fra høyre.

De norske gutta maktet å bygge opp et press helt på tampen, men var åpenbart slitne. Martin Samuelsen kom inn da bare de fire overtidsminuttene gjensto, men det var for kort tid til at teknikeren kunne levere noe matchavgjørende.

Dermed kom aldri den forløsende andre scoringen som ville gi oss en ny sjanse i ekstraomganger.

I overtidstida ble Anders Trondsen utvist for å - som bakerste mann - felle en serber. Det hadde imidlertid lite å si på utfallet.

Forhåpentligvis er ikke dette det første av sju mislykkede forsøk på å nå et nytt U21-sluttspill.

NÆRE PÅ: Norges største sjanser i 1.omgangen mot Serbia. (Norge ligger under 0-2 etter den første kampen i EM-kvaliken) Vis mer
Norge uhyre nær nytt U21-EM: Enorm skuffelse blant gutta