Norge ute av VM

Norge gjorde et ærlig forsøk, men VMs beste lag og en skamløs hjemmedommer ble for mye å stri med. USA vant fortjent 1-0 i VM-kvartfinalen.

Abby Wambach var kampens store spiller og nikket inn frisparkmålet som sendte USA videre mot gull og Norge ut av både VM og OL. Dommeren Nicole Petignat, som er sveitser men var langt fra nøytral, forærte dessuten hjemmelaget et straffespark. Bente Nordby tok Mia Hamms skudd i fast grep.

Norge var det første laget i VM som greide å demme opp for USAs offensive kraft, men det fungerte ikke bra nok framover. Norge maktet ikke å skape en eneste virkelig stor målsjanse i kampen.

Nærmest var det tre minutter på overtid, da Lise Klaveness kunne skutt men valgte å prøve å vippe ballen fram mot Dagny Mellgren.

- Jeg dro meg i håret. Men det ville vært urettferdig hvis vi hadde scoret da, medga landslagssjef Åge Steen.

- Det var kanskje en litt for avansert løsning i den situasjonen, sa Klaveness.

Tapet betyr at Norge er uten sjanse til å få være med i OL neste år. Ikke bare er det tittelforsvareren som takket være FIFAs urimelige fordeling av OL-plasser må være hjemme under Aten-lekene, det blir aller første gang Norge uteblir fra et mesterskap i FIFA-regi.

Neste sluttspillsjanse for Norge blir EM i England i 2005. Det betyr at flere av Norges store profiler spilte sin siste sluttspillkamp onsdag.

Wambach best

Wambach er spilleren som har gitt et aldrende USA en ny dimensjon, og det var hun som sto bak sjansene. Monica Knudsen fikk den utakknemlige oppgaven å matche henne på dødball, og det viste seg umulig.

- Man måtte hatt trampoline for å slå henne i lufta, sa Knudsen som fra dommeren fikk vite at hennes kroppskontakt ville føre til straffe. Hun ga tidlig oppgaven videre til Marit Fiane Christensen.

Norge hadde demmet opp godt for amerikanske hjørnespark og for frispark fra farlige posisjoner rundt straffefeltet, men i det 24. minutt fikk USA frispark ved midtsirkelen. Cat Reddick lempet ballen framover, og Wambach fikk hodet på den i duell med Christensen. Nordby kastet ut armen, men greide bare å endre retning på ballen før den forsvant over streken.

Det var USAs 12. scoring i VM, og den 10. på dødball.

Noen sekunder tidligere hadde Trine Rønning forlatt banen med skade. Hun ble sparket ned av Shannon Boxx etter ni minutter, da dommeren for første gang markerte at hun aktet å la amerikanerne slippe unna med nesten hva som helst. Rønning prøvde å spille videre, men måtte signalisere bytte.

Heller ikke Cindy Parlow ble straffet da hun i 2. omgang sparket Ane Stangeland i ansiktet inne i det norske feltet. Klepp-spilleren fullførte kampen med vond og blodig leppe.

Norge innledet kampen med samme lag som mot Sør-Korea, mens USA hadde byttet ut 4-3-3 med 4-4-2 der Parlow spilte forrest i en «diamant» på midtbanen. Dessuten var Kate Sobrero trukket inn i midtforsvaret for å ta seg av klubbvenninne Mellgren, mens Reddick spilte venstreback.

Billige frispark

De norske aktet ikke å være nest best, og vant dueller, brøt foran amerikanerne og hadde kontroll fra start i kampen. Problemet var at den minste kroppskontakt ga USA frispark. Og Wambachs fysikk var det ingen som kunne matche, heller ikke Christensen som er «bare» fire centimeter lavere og 11 kilo lettere.

Norge skapte ikke mer enn noen halvsjanser før pause, men flere ganger var det nære på at løp og sistepasninger stemte. Amerikanerne kunne ikke føle seg trygge på seier da de gikk til halvtidshvile.

Etter pause ble det stadig vanskeligere å stå imot amerikanerne, som angrep i bølge etter bølge men uten å skape virkelig store sjanser før Wambach brøt gjennom i det 66. minutt. Hun spilte ballen for langt foran seg, men stupte over Nordby som ikke var borti henne. Petignat dømte likevel straffe og ga den norske keeperen gult kort.

- Det er det mest latterlige jeg har opplevd, sa Nordby, som ble så forbannet at hun «kunne slått ned noen». I stedet bestemte hun seg for å redde straffen.

Det gjorde hun, og noen sekunder senere superreddet hun Parlows heading. Men håpet om at det skulle inspirere utespillerne til en målgivende sluttspurt brast.

Mot slutten la Norge om til tre bak og satte inn Linda Ørmen og Hege Riise i jakten på utligning, men uten hell. Det beste laget vant, og vant dobbelt. Onsdag forsvant USAs mest fryktede rival fra neste års OL.

(NTB)

AMERIKANSK LYKKE: Abby Wambach scoret målet som sendte USA til lykkeland og Norge ut av årets VM. Foto: REUTERS/SCANPIX
NORSK ULYKKE: Bente Nordby og resten av laget var svært skuffet etter å ha blitt sendt ut av VM. Foto: REUTERS/SCANPIX