TUNG BESKJED: Caroline Graham Hansen måtte tirsdag melde forfall til årets VM i Canada. Foto: Tormod Brenna
TUNG BESKJED: Caroline Graham Hansen måtte tirsdag melde forfall til årets VM i Canada. Foto: Tormod BrennaVis mer

Norge uten «Caro» er som Argentina uten Messi

Uerstattelig - og desidert best.

DET VAR NESTEN for godt til å være sant - håpet om at Caroline Graham Hansens (20) kne skulle kunne hvile seg kampklart til VM. Og så gikk det selvfølgelig ikke. Det er et massivt slag for Even Pellerud og Norge et par uker før avreisen til Canada. For «Caro» er ikke bare en strålende fotballspiller - hun er en av de absolutt beste.

Så god at mange mener hun har potensial til å nå målet sitt og bli verdens beste kvinnelige fotballspiller.

UTEN WOLFSBURG-PROFFEN mister de norske fotballjentene sin Messi-dimensjon. Jeg er sikker på at alle skjønner hva det betyr. Ingen noske fotballjenter er bedre en mot en offensivt. Ingen spillere med norsk pass kan på Caroline Graham Hansens briljante vis skape ubalanse på egenhånd, bryte ned et ellers strukturert og balansert motstanderforsvar for deretter å finne en lagvenninne, eller score mål selv i enden av en sjelden involvering. Fra kort hold eller distanse. Og det er derfor dette forfallet er mer enn et forfall - det er derfor det er så tungt å fordøye.

Jeg sier ikke at Norge ikke kan lykkes i VM uten Caroline Graham Hansen.

Men det hadde vært mye enklere - for ikke å si morsommere - med denne fotballkunstneren på banen.

FOLK RUNDT CARO har visst en stund at forfallet som kom var den mest sannsynlige utgangen på jentas skademareritt. Kneet har nemlig ikke blitt bedre utover våren. Det har blitt verre. Og det skyldes mest sannsynlig en kanskje litt naiv drøm om å gjøre alt og alle til lags.

Når hvile er det du trenger mest, er det vanskelig å møte både arbeidsgiverens, landslagets og ens egne drømmer og forhåpninger samtidig. 

I WOLFSBURG BLE kompromisset at Caro skulle spille de viktige kampene for klubben som kjempet om tre titler - serien, cupen og Champions League. Mellom de store slagene skulle hun hvile og restituere. Det er derfor ubetydelige landskamper gjennom vinteren og  i oppkjøringsfasen til VM ikke har stått på programmet.

Nå viser det seg at selv det var for mye.

Med litt mer rutine, erfaring og kynisme - og litt mindre ung entusiasme og ønsker om å stille opp og tilfredsstille alle - kunne det kanskje vært annerledes.

JEG VIL PÅSTÅ at VM i Canada mister en attraksjon i Caroline Graham Hansen. Det er altså ikke bare Norge som har mistet sin x-faktor med dette forfallet. Turneringa mister også en voksende stjerne - en potensiell «all star»-spiller i VM. Som i kampform kunne brukt dette mesterskapet til å utgjøre forskjellen Norge og alle lag drømmer om.

JEG ER SIKKER på at flere av de gode og meget lovende norske jentene så en ferdigscoret Caro-pasning eller tre forsvinne da håpet forsvant for godt. Og at litt av den frigjorte leken, den de aller beste tar med seg til spillet, nå ikke blir med til VM. Du erstatter jo ikke Lionel Messi. Det er ikke mulig det. Og du erstatter ikke Caroline Graham Hansen. Men Norge kan fortsatt gjøre det meget bra i Canada - det er mange måter å vinne fotballkamper på.

Og er det noe historien viser, så er det at vi kan være konkurransedyktige når det gjelder.

På en av de andre måtene.