Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge utklasset 14-4

Når 14 av 18 målscorere er utlendinger, er norsk fotball i trøbbel.

PROBLEMET FOR norsk fotball er ikke en dårlig Tippeliga, men at det beste i serien er signert utlendinger.

Denne serierunden ble stillingen 14-4 mellom utenlandske og norske målscorere. Stort skjevere blir det kanskje ikke i målprotokollen og strengt tatt finnes det ikke spor av denne sportslige elendigheten på Tippeliga-tabellen.

Likevel:

• Det er naivt å tro at den utenlandske dominansen ikke betyr noe for negativt for landslagsnivået.

Nå er bremsene på i norsk fotball.

BARE SÅ DEBATTEN ikke starter skjevt:

• Dette er ikke norsk tjuvstart på en misforstått 17.mai-feiring.

Nasjonalisme er en pest; også på fotballbanen. Globaliseringen innen fotballen er noe av det flotteste innen sporten, selv om denne verdensbølgen de siste par tiårene er presset fram av internasjonale fotballsjefer og store selskap som neppe bare har hatt menneskehetens felles beste i tankene.

Med et fritt arbeidsmarked i Europa er heller ikke sportens nasjonalitet så lett å dirigere. Ikke engang for de aller beste.

OM ET PAR par dager er også Fotballens Mor i Champions League finale med et Arsenal-lag nesten ribbet for engelskmenn.

Uten sammenligning forøvrig har England og Norge et identisk problem:

• Landslagene har ikke flust med utenlandske proffer å dytte inn når det kniper i hjemlig serie.

Med unntak av John Carew, John Arne Riise og Morten Gamst Pedersen er de norske utenlandsproffene stort sett på hell. Dette er en flott trio med klare offensive kvaliteter, men for noen år siden kunne hele landslaget fylles opp med spillere fra utenlandske ligaer.

Og det mens Tippeligaen ble vunnet av et norskdominert Rosenborg som holdt god europeisk kvalitet.

PÅ SAMME nivå er ingen av årets hjemlige klubber. Tippeligaen er ikke blitt dårligere, men desidert jevnere.

Den kjappe bedringen i økonomien har fått flere klubber til å investere i nye spillere og kjøpene er gjennomgående utenlandske. Det har forrykket både antall utenlandske spillere og altså antall målscorere.

Det er ingen rask bedring i vente heller om ikke RBK finner igjen stabiliteten eller Start og Vålerenga nærmer seg fjorårsnivået.

OG GANSKE sikkert er det lenger linjer som bestemmer standarden på offensive, norske spillere.

De sportslige ideologene i Norges Fotballforbund hadde tenkt utviklingen helt annerledes. I flere år er det blitt jobbet med en nasjonal spillerutvikling med fokus nettopp på individuelle kvaliteter som kan bygge nye norske målscorere.

Nå er det vrient å se resultatene.

Det finnes nesten ikke en eneste sentral ung norsk angrepsspiller i Tippeligaen. Daniel Fredheim Holm har stivnet i VIFs måltørke, Daniel Braaten er fortsatt variabel for RBK og resten av mulige norske toppscorere tilhører en eldre fotballgenerasjon. Det er ikke Steffen Iversen, Ole Martin Årst, Torstein Helstad eller Frode Johnsen som skal fornye landslaget.

LITT AV forklaringen ligger selvsagt i at spillerne generelt blir eldre på toppnivå. Selv gode spisser kan nå godt være 35+.

Slik vil norsk fotball preges lenge av årskull som har vokst opp med en mer kollektivt basert treningsideologi, og resultatene av en ny individuell tenkning komme seinere.

Hvis den da kommer.

FOR DE ULIKE klubbtilhengerne vil ikke presse klubbeierne for at favorittlagens målscorere har riktig passs. Lokalt Norge rundt holder det lenge med mål til hjemmelaget.

Det er en riktig innstilling. God fotball krysser stort sett alle grenser; altså bortsett fra i landskamper.

Og der ble stillingen 4-14 på hjemmebane.

MALTESER: Michael Mifsud ble matchvinner mot Vålerenga.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling