Norge våknet og vant

Snudde kampen etter pause. - Første omgang var drita dårlig, sier Hareide.

RÅSUNDA (Dagbladet.no): Sverige - Norge 2-3. Etter at de norske gutta spilte en nitrist 1. omgang i unionskampen var det fristende å foreslå en ny union med de blågule.

- Det var for å si det på godt norsk drita dårlig. Vi ønsker ikke å fremstå som vi gjorde i første omgang, sier Åge Hareide til TV3.

Det som skjedde i 2. omgang veier derimot opp, så vi får opprettholde grensene likevel.

De siste 45 minuttene ga oss den festen en slik privatlandskamp skal være, med fine mål, morsomme mål og tidvis godt spill.

Og Norges 24. seier mot svenskene på 104 kamper.

Feriefotball

Allerede etter tre minutter av 1. omgang slo Mikael Nilsson en tunnel på kaptein John Arne Riise. Ganske symptomatisk for resten av omgangen.

Norge var på hæla, pasningene var upresise og de løpene var sjeldne og ikke særlig gode.

KAPTEIN RIISE: John Arne Riise spilte sin første kamp som landslagskaptein. Han scoret Norges første - og kveldens rareste - mål. Foto: Scanpix
KAPTEIN RIISE: John Arne Riise spilte sin første kamp som landslagskaptein. Han scoret Norges første - og kveldens rareste - mål. Foto: Scanpix Vis mer

Derfor var det ikke ufortjent at Sverige tok ledelsen etter 16 minutter, på et prakskudd fra drøye 25 meter av Kim Källström. Espen Johnsen strakk seg så lang han var, men rakk ikke bort til ballen.

Sverige hadde så og si full kontroll på de norske spillerne, og Hareides menn skapte bare én sjanse de første 45 minuttene.

Jon Inge Høiland kom seg fint - og litt heldig - fri på høyrekanten og slo inn mot Morten Gamst Pedersen på bakre stolpe. Han klinte til på volley, men forsøket gikk utenfor.

Han burde nok kanskje brukt bredsiden i stedet, men alle som har spilt fotball vet at det er fristende å kline til på sånne innlegg.

Sveriges keeper Andreas Isaksson oppsummerte omgangen enkelt og greit i pausen.

- Det har varit ganska lugnt.

Heldig utlikning

Etter hvilen gjorde Hareide - som vanlig er i privatkamper - en rekke endringer. Steffen Iversen, Marius Johnsen og Jan Gunnar Solli kom inn. Riise ble dermed flyttet inn på sentral midtbane, hvor han spilte sammen med Solli. Hoset gikk ut på venstresiden.

- Vi visste mye mer kraft med Jan Gunnar (Solli) og John Arne (Riise) sentralt. Men vi ville aldri sett slik ut i en viktig kamp, sier Åge Hareide.

Dette førte ikke til noen umiddelbar bedring, for de ti første minuttene trillet svenskene ball og gjorde nesten som de ville - selv om de ikke kom til noen sjanser.

Etter 57 minutter kom Norges første skudd på mål.

Carew spilte inn til Iversen, som dyttet ballen ut til Solli. RBK-spilleren klinte til fra 20 meter - godt plassert, men Eddie Gustafsson reddet.

Like etterpå var ikke Kamma-spilleren like heldig.

John Arne Riise skjøt et tungt skudd fra 25 meter, via Daniel Majstorovic og så i tverrliggeren og i Gustafsson og i mål.

Heading og halvvolley

Det morsomme målet tente Norge.

Tre minutter etterpå sendte Thorstein Helstad Norge i ledelsen.

Hoseth slo et innlegg som Petter Hansson stusset videre til Helstad. Han dunket ballen i mål på halv volley.

Dette var selvfølgelig ikke nok.

Etter 65 minutter slo Høiland inn fra høyrekanten, og Iversen headet kula kontant i mål.

Svenskene våknet

Sverige kom derimot tilbake - bare tre minutter etterpå. Espen Johnsen reddet et skuddforsøk, men returen gikk ut til Johan Elmander. Han satte ballen enkelt i det åpne målet, og sørget for ny spenning i kampen.

Etter dette tok Sverige over igjen, og de hadde et par muligheter som kunne resultert i en utlikning.

Minuttet før slutt kom innbytter Fredrik Berglund seg fri på kanten av 16-meteren, men skuddet fløretet med feil side av tverrliggeren.

Dermed ble det norsk seier - 100 år og én dag etter at vi løsrev oss fra svenskene.

TØFFERE I DAG: Kristofer Hæstad kom aldri inn i kampen på samme måte som mot Italia. Hele det norske laget løp mellom svenskene den omgangen Hæstad fikk være på banen.
MÅLDUO: Thorstein Helstad og Steffen Iversen scoret hvert sitt mål.
LØFT: For Jan Gunnar Solli ble dagens kamp en opptur. Han spilte sentralt på midten etter pause, og fikk være med på den norske snuoperasjonen.
MÅLLØS CAREW: John Carew i duell med Teddy Lucic.