Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge vant på straffer

ALMEIRIM/OSLO (Dagbladet.no): Thorstein Helstad scoret etter 33 sekunder, men Norge måtte ha straffekonk mot Romania for å ta tredjeplassen i treningsturneringen i Portugal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge fikk en kanonstart på dagens kamp i Portugal. En lekker pasning av Daniel Berg Hestad havnet hos Branns Thorstein Helstad.

På beste Helstad-vis dempet han ballen på brystet, dro seg forbi et par mann og satte læret i mål.

Men det skulle ikke ta lang tid før Romania var tilbake i kampen. Etter to minutter fikk laget straffe etter et Christer Basma holdt en rumener i feltet. Claudiu Raducanu satte ballen sikkert forbi Norges keeper Espen Johnsen.

Halvveis i andre omgang kunne Romania juble igjen. Denne gangen var det et langskudd fra Flavius Stoican som snek seg forbi Johnsen.

Da det gjensto et kvarter av kampen, kunne Basma gjøre opp for straffen han fikk mot seg tidlig i kampen. Rosenborg-spilleren gjorde ingen feil fra krittmerket.

Men dette skulle ikke bli det siste straffesparket på Estadio D. Manuel de Mello i ettermiddag. Det måtte nemlig straffesparkkonkurranse for å avgjøre hvem som kom på tredjeplass Vale do Tejo-turneringen.

Og i denne straffekonken var det Nils Johan Sembs menn som trakk det lengste strået: Etter at fire norske skyttere hadde vært i aksjon var det avgjort.

Jo Tessem, Fredrik Winsnes, Erik Nevland og Daniel Berg Hestad scoret sikkert. Adrian Mihalcea og Claudiu Raducanu misset for Romania, mens Iulian Tames var den eneste som fikk ballen forbi Ivar Rønningen i Norges mål. Rønningen kom inn for Johnsen i andre omgang.

Blant lyspunktene i dagens kamp var Daniel Berg Hestad og Hassan El Fakiri. Molde-spilleren klarte seg bra som anker på midtbanen, mens Rosenborgs El Fakiri viste at han kan ha noe å bidra med på landslaget bare han får tilstrekkelig med kamptrening på klubblaget.

Sigurd Rushfeldt burde blitt norsk matchvinner da han fikk sjansen i det 89. minutt. Austria-spissen fikk en drømmepasning fra Fredrik Winsnes, men skjøt over åpent mål etter å ha rundet keeper.

Bolton-manager Sam Allardyce var på plass for å se Thorstein Helstad, Sigurd Rushfeldt og Azar Karadas. Også representanter fra Southampton, Charlton, Leicester og Ipswich var på plass.

Semb fornøyd

Nils Johan Semb er mest fornøyd med de etablerte etter at hans B-pregede landslag spilte uavgjort i begge kampene i Portugal.

- De mest rutinerte har klart markert seg mest. De unge har vist talent og kvalitet i glimt, men har en lengre vei å gå, sa han etter 2-2 mot Romania og norsk seier i straffesparkkonkurransen om 3. plass i turneringen.

Han trakk særlig fram Daniel Berg Hestad etter torsdagens kamp. - Daniel var totalt sett veldig bra. Han har stort arbeidsfelt, er god i lufta og i duellspillet. Han har absolutt meldt seg på i kampen om den sentrale plassen på midtbanen, sa landslagssjefen.

Ellers er det Sigurd Rushfeldt, Thorstein Helstad og Christer Basma han tenker på når han snakker om de mest rutinerte. Også Espen Johnsen og Hassan El Fakiri får pluss i margen.

Tror på Hassan

- Espen har markert seg i mål, mens Hassan var mer på det jevne. Men han er en spiller jeg tror kan komme til å spille seg inn, sa landslagssjefen.

- På minussiden hadde jeg håpet at noen av de unge ville stått fram enda mer. De har ikke vært dårlige, men kunne markert seg mer.

Han mener at motstanderne, Portugals B-lag og et B-preget Romania, var bedre enn lagene Norge møtte i Hongkong i januar i fjor.

Han irriterte seg over straffesparket som ble dømt mot Norge helt i begynnelsen av kampen, og mener at dommeren lot seg lure av rumensk filming.

- Etter det hadde Romania ballen en del i bakre ledd, men jeg følte at vi hadde god kontroll. I 2. omgang la vi om til 4-4-2 og fikk etablert bra trøkk, men det ble også større åpning for rumenske kontringer.

La om to ganger

Semb la om til 4-5-1 igjen etter utligningen til 2-2.

- Det var meningen å stå kampen ut i 4-4-2, men flere spillere klaget på at de var slitne, derfor la jeg om. Vi fikk våre største sjanser på 4-5-1, sa han, og tenkte på mulighetene Sigurd Rushfeldt og Jo Tessem hadde til å avgjøre helt mot slutten.

- Sjanser som den til Sigurd skal være mål, sa han om finnmarkingens skudd over åpent mål. Men i stedet fikk han se Tessem, Fredrik Winsnes, Erik Nevland og Berg Hestad score med fire vakre straffespark.

Dermed sluttet turneringen med brede norske smil, ikke minst etter at hjelpetrener Erik Thorstvedt i gul jakke lekte kylling i bakgrunnen mens Semb ble intervjuet av TV2.

Hele Norges coronakart