Norge vant VM-åpninga

Fotballjentene har vunnet sin åpningskamp i VM.

Anita Rapp ga Norges ledelsen over Frankrike i åpningskapen i VM som ble spilt i Philadelphia.

Dagny Mellgren scoret det andre målet for jentene.

Gode redninger

Rapp gjorde slutt på 245 minutters norsk måltørke i VM-sluttspill da hun nikket inn ledermålet helt i begynnelsen av 2. omgang.

Nordby leverte flere fantomredninger da Frankrike slo voldsomt tilbake i jakten på utligning, og dermed kunne Dagny Mellgren punktere spenningen med sitt «obligatoriske» mål mot Frankrike i det 66. minutt.

Mellgren scoret mot Frankrike for femte gang på rad, og har scoret fem ganger mot «Les Bleues» i kvalifisering og sluttspill i dette VM. Hun så ut til å misbruke en kjempesjanse da keeper kastet seg i beina hennes og slo ballen unna, men Mellgren nådde igjen ballen og skrudde den frekt og elegant i tomt mål fra spiss vinkel.

To måls ledelse ga Åge Steen sjansen til å gi Hege Riise VM-gress under knottene, og i sitt comeback etter korsbåndskaden spilte hun umiddelbart Mellgren gjennom til det som nesten ble 3-0.

Problemer

Det var ikke bare glede. Norge hadde kommandoen i første omgang mot et svært defensivt innstilt fransk lag, men Frankrike viste sine kvaliteter da de måtte angripe etter Norges ledermål. Det førte til flere store sjanser og avslørte Norges defensive problemer.

Det var så vidt spilt ett minutt av 2. omgang da Anita Rapp scoret VMs første mål, og det første målet i VM siden Kina scoret sitt siste i 5-0-ydmykelsen av Norge i semifinalen i 1999. Den gang endte både finale og bronsekamp målløst, så det var ikke bare en norsk måltørke Rapp avsluttet.

Brit Sandaune tok frispark fra venstre langt ute på banen. Ballen gikk over en fransk spiller og havnet på hodet til Rapp, som styrte den inn i hjørnet.

Målmaskinen Marianne Pettersen og Dagny Mellgren har fått mest oppmerksomhet i det norske angrepet, men det var venstreving Rapp som kom til flest sjanser lørdag. Før pause var hun nær scoring flere ganger, og til sist lyktes hun.

Bente kan

Det så greit ut for Norge da Rapp scoret helt i begynnelsen av 2. omgang, men så viste Frankrike og lagets storstjerne Marinette Pichon hva de kan - og Nordby at hun kan enda mer.

I det 49. minutt kastet Nordby seg fryktløst i beina på Pichon og slo ballen unna, og i det 63. minutt svarte hun med en fenomenal redning selv om hun sto på feil bein og falt bakover da Pichon skjøt fra kort hold.

Nordbys spill tok motet fra de franske, og dermed kunne Mellgren trygge poengene. Men Frankrike ga ikke opp og satte Nordby på store prøver også i slutten av kampen. Forsvarsspillet må skjerpes når enda bedre lag står imot.

Tross stor norsk dominans i 1. omgang hadde Frankrike to av kampens tre første store sjanser, begge etter svake klareringer i det norske forsvaret. Først skjøt Hoda Lattaf over fra kort hold, så måtte Bente Nordby flytte beina fort for å få hendene på høyreback Sabrina Viguiers overraskende diagnonalskudd.

Solveig Gulbrandsen hadde kampens første store sjanse da hun tvang keeper til en god redning med en farlig nikk i det 22. minutt, og i slutten av omgangen var Rapp to ganger svært nær scoring. Først lurte hun Viguier på kanten og lempet ballen inn i feltet. Den gikk over keeper og traff stolpen. Like etter ble hennes godt plasserte nikk på et norsk hjørnespark blokkert.

Norge hadde mange store sjanser da laget fikk kontre mot slutten, men 2-0 har de norske all grunn til å være fornøyde med. Det var en god start på VM.

<B>VANT:</B> Dagny Mellgren og Marianne Pettersen jubler etter det første målet.