Norge var fullstendig overlegne mot Malta da Søderlund endelig scoret

Høgmos gutter vant 2-0.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

• Norge - Malta 2-0 (1-0):

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Oppgaven var enkel for Per-Mathias Høgmos Norge mot Malta i kveld:

Vinn - og håp så på at Kroatia avgir poeng mot Bulgaria seinere i kveld. Skjer det er Norge nemlig EM-klare.

Én ting er sikkert. Norge gjorde jobben og vel så det i kveld. Greit, det endte bare 2-0 mot vesle Malta, men de norske gutta var fullstendig overlegne i høstkulda i Oslo.

- Vi kontrollerer kampen far a til å, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo på Max.

- Vi hadde veldig god kontroll. Vi hadde en feilpasning fra Even like før pause som de får en sjanse på, og det var det, fortsetter han.

Etter åpningsmålet til Alexander Tettey handlet det aller meste om hvor mye vi skulle vinne. De norske gutta trillet ball, koste seg og surfet på en bølge av selvtillit etter en helt strålende landslagshøst.

Og apropos bølgen. Den gikk flere ganger blant de 27 120 tilskuerne på Ullevaal stadion i kveld. Det er en god stund siden sist.

Og litt ekstra moro: Alexander Søderlund fikk endelig sitt første landslagsmål i kveld. Mange fryktet at han skulle bli den første spissen med gulklokka (25 landskamper) uten scoring.

- Det var veldig deilig. Det har vært mye mas, og endelig satt den. Det syns jeg jeg fortjente selv også, sier en lettet Søderlund til Max.

Og både andslagssjefen og mannen bak den målgivende pasningen unnet ham det.

- Ja, så til de grader. Han kunne hatt seks sju landslagsmål til nå, men denne var viktig for ham, sier Høgmo.

- Han har fått mye pes for det, så jeg unnet ham denne, sier Markus Henriksen.

Sjekk forøvrig Dagbladets spillerbørs her.

Dominerte på høyre Norge dominerte helt fra starten av, men Malta lå dypt i banen og gjorde det riktignok vanskelig for Høgmos gutter å spille seg gjennom sentralt.

Dermed ble løsningen å komme seg rundt på kantene, og det fungerte spesielt godt på Norges høyreside. Omar Elabdellaoui og kaptein Per Ciljan Skjelbred samarbeidet nemlig glimrende, og Norge kom til innlegg flere ganger etter godt samarbeid mellom de to.

TO I ÉN: Her setter Alexander Tettey inn 1-0 på relativt uortodoks vis. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TO I ÉN: Her setter Alexander Tettey inn 1-0 på relativt uortodoks vis. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Samarbeidet mellom Omar og Per på høyresida var veldig bra. Omars beste landskamp, og nå fikk han vist fram sine offensive kvaliteter også, er attesten fra Høgmo.

- Det var veldig gøy. Jeg bare koste meg utpå der, sier Omar selv.

Norge fikk etterhvert laget høyere i banen, og etter et drøyt kvarter gikk det rett og slett for fort for Malta. Først sendte Even Hovland en avslutning rett utenfor etter innlegg fra venstre, deretter ble Alexander Søderlunds heading blokkert på streken etter innlegg fra høyre.

Og så scoret - av alle - Alexander Tettey.

Norge spilte seg til corner fra venstre. Even Hovland var høyest på Stefan Johansens innlegg, og på returen fra fem meters hold maktet Tettey det kunststykket å fyre av to skudd på et spark.

Norwich-spilleren dro til rett i en maltesisk spiller. Ballen ble blokkert, men spratt rett opp i fotbladet til trønderen, som var i ferd med å avslutte sparket. Deretter gikk ballen kontant i nettet bak Malta-keeper Andrew Hogg til 1-0.

Hovland-kløning Norge fortsatte å ha overtaket på Malta, som for anledningen hadde satt tidligere LSK-spiss Michael Mifsud på benken.

Etter en drøy halvtime dro Per Ciljan Skjelbred til fra drøyt 20 meter med venstrebeinet etter at Søderlund hadde lagt strålende igjen, men Hogg var fint nede og reddet det harde skuddet.

Like før pause tok Even Hovland seg vann over hodet. Nürnberg-spilleren slo en håpløs pasning som bakerste mann, men han gjorde det delvis godt igjen ved å løp opp Alfred Effiong og sette spissen under tilstrekkelig press til at Ørjan Nyland reddet avslutningen relativt greit.

JUBEL: Per Ciljan Skjelbred og Tettey feirer sistnevntes scoring. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JUBEL: Per Ciljan Skjelbred og Tettey feirer sistnevntes scoring. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

De norske spillerne hadde åpenbart ikke fått beskjed om å roe ned i pausen, for etter sidebyttet fortsatte Høgmos menn å male på mot svake Malta.

Etter 52 minutter var det klart for 2-0. Markus Henriksen gjorde et helt glitrende forarbeid på venstresiden inne i boksen, før han la inn langs bakken foran mål. Der klarte en klønete Malta-spiller å styre ballen i egen keeper, noe som la den på et sølvfat for Alexander Søderlund.

RBK-spissen hadde dermed få problemer med å - endelig - score sitt første landslagsmål. At det betydde mye for rogalendingen var åpenbart. Han jublet vilt, før han løp bort til Norges innbytterbenk og feiret med innbytterne og støtteapparatet.

Nesten for Ødegaard Minuttet etter ble Martin Ødegaard byttet inn for Skjelbred, som hadde fått seg en smell rett før pause. 16-åringen holdt på å score sitt første landslagsmål bare minuttet etter, men en noe heldig Malta-keeper klarte å stoppe skuddet fra god posisjon i boksen.

- Det var vel nesten en større prestasjon å bomme der enn å score. Jeg så den såvidt på storskjermen der, og det så ut som om keeperen var litt heldig også, sier Ødegaard selv om situasjonen.

Derfra og inn handlet det tilsynelatende mest om hvor mange pasninger det norske laget klarte å fullføre på rad. Det var nemlig slik den siste snaue halvtimen var:

Norge trillet ball, Malta ble løpende i mellom. Det ble en fotballdemonstrasjon som virket utenkelig for bare et drøyt halvår siden. Et kvarter før slutt viste en grafikk på TV at Norge sto med 67 prosent av ballinnehavet.

Et skår i gleden for Norge kunne ha kommet hvis en av gutta som risikerte suspensjon mot Italia, Vegard Forren, Håvard Nordtveit og Alexander Søderlund, fikk gult kort, men det fikk ingen av dem.

GLAD MANN: Dette betyr mye for Alexander Søderlund. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GLAD MANN: Dette betyr mye for Alexander Søderlund. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Søderlund ble tatt av til fordel for Joshua King et snaut kvarter før slutt.

Bulgaria-håp Valon Berisha fikk også noen minutter på banen. Salzburg-spilleren fikk noen minutter etter å ha erstattet Jo Inge Berget.

Kampen endte altså 2-0, og de neste timene handler dermed om Kroatia-Bulgaria for Norges del. Vinner ikke Kroatia det oppgjøret, er Norge klare for EM neste år.

Det er lov å håpe.

Den kampen kan du følge i Dagbladets fotballstudio.

UROVEKKENDE? Per Ciljan Skjelbred dro på seg en skade. Spørsmålet er om kampen mot Italia er i fare. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UROVEKKENDE? Per Ciljan Skjelbred dro på seg en skade. Spørsmålet er om kampen mot Italia er i fare. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer