Norge var fullstendig sjanseløse fra start, men så slapp frykten

Norsk tap, men rystet svenskene i lange perioder.

NORSK TAP: De svenske hockeygutta jubler for scoring, mens de norske gutta Daniel Sørvik (f.v), Patrick Thoresen og målvakt Lars Haugen kan konstatere at svenskene er et par nummer for store. Norge tapte 0-4 i den første kampen i OL-turneringen. Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix
NORSK TAP: De svenske hockeygutta jubler for scoring, mens de norske gutta Daniel Sørvik (f.v), Patrick Thoresen og målvakt Lars Haugen kan konstatere at svenskene er et par nummer for store. Norge tapte 0-4 i den første kampen i OL-turneringen. Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

* Norge - Sverige 0-4.

GANGNEUNG (Dagbladet): Norge-Sverige i ishockey pleier som regel å ende i svensk jubel - og åpningskampen i Pyeongchang-OL var intet unntak.

0-4 endte det til slutt.

En svak førsteperiode ødela mye for Norge. Med 12 OL-debutanter i Petter Thoresens tropp, så fikk de norske gutta kjørt seg fra start, og det Norge var heldige som slapp med bare 0-2 i åpningsperioden. 1-14 i skuddstatistikk varslet om noe som kunne bli en overkjøring utover i kampen.

Ok førsterekke

Det norske høydepunktet i første periode var da Norge - på stillingen 0-1 - klarte å ri av en periode på halvannet minutt etter at både Steffen Thoresen og Alexander Bonsaksen fikk to minutters utvisning i løpet av 30 sekunder.

2-0: Keeper Lars Haugen og Daniel Sørvik ser at svenske Anton Lander setter inn 2-0 målet mens lagkamerat Dennis Everberg henger i målet i ishockeykampen mellom Norge og Sverige i Gangneung Hockey Centre. Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix
2-0: Keeper Lars Haugen og Daniel Sørvik ser at svenske Anton Lander setter inn 2-0 målet mens lagkamerat Dennis Everberg henger i målet i ishockeykampen mellom Norge og Sverige i Gangneung Hockey Centre. Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix Vis mer

Men svenskene scorer like gjerne mot et fulltallig norsk lag, og tre minutter før første pause doblet Anton Lander den svenske ledelsen på en retur fra Lars Haugen.

Den norske førsterekka med Patrick Throresen og Olimb-brødrene Mathis og Ken Andre skapte noen muligheter, men ellers var det tynn norsk suppe.

Norge best i midtperioden

Om det var OL-nerver som lå bak den svake norske perioden, så må den ha sluppet i pausa. I andre periode var det et norsk lag med en helt annen innstilling og selvtillit som entret isen.

Skuddstatistikken i midtperioden viste 12-6 i Norges favør, og endelig fikk den svenske keeper Viktor Fasth litt å styre med. Men selv ikke da Norge fikk spille fem mot tre i 56 sekunder klarte de norske gutta å overliste Fasth.

ROYALT BESØK: Kronprins Haakon var på plass i hallen da Norge møtte Sverige i den første OL-kampen i ishockey. Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix
ROYALT BESØK: Kronprins Haakon var på plass i hallen da Norge møtte Sverige i den første OL-kampen i ishockey. Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix Vis mer

Den gode norske perioden ga ikke uttelling i målprotokollen, men Norge var best i andre periode og kunne gå til pause med en helt annen følelse.

Annullert scoring

Tredje periode startet like positivt for Norges del, og drøye seks minutter ut i omgangen scoret Ken Andre Olimb målet som skapte ny spenning.

Trodde alle.

I stedet ble scoringen annullert for måten Mathis Olimb rygget inn i den svenske keeperen Viktor Fasth, som falt på rumpa.

LITT BAK: Mathis Olimb (t.h.) og de norske gutta ble nummeret for små mot John Norman og Sverige i OL-åpningen. I morgen er Finland neste motstander. Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix
LITT BAK: Mathis Olimb (t.h.) og de norske gutta ble nummeret for små mot John Norman og Sverige i OL-åpningen. I morgen er Finland neste motstander. Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix Vis mer

Dommerne brukte lang tid på avgjørelsen, og videobevisene ble studert vel og lenge på Ipad før scoringen ble annullert.

I stedet for norsk redusering og et håp om poeng, så scoret i stedet svenskene to kjappe og avgjorde kampen. 22 sekunder skilte det Dennis Everbergs 3-0 og Mikael Everstrands 4-0-scoring.

Finland i morgen

Tapet for Sverige betyr lite for målsettingen om norsk kvartfinale i OL. Selv med tap i alle de tre innledende kampene er det fortsatt muligheter for kvartfinalebillett.

Å tape mot Sverige er jo ikke akkurat uvant kost: Norge har riktignok bare tapt med bare ett mål i de to siste offisielle landskampene mot Sverige (VM 2016 og 2014), men vi må helt tilbake til VM i Slovakia i 2011 for å finne siste norske seier mot vår hockeygigant av en nabo.

I morgen er Finland neste motstander for Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer