Fotball-VM: Sør-Korea - Norge 1-2

Norge videre i VM - med bismak

Norge var effektive, gjorde jobben, vant og er klar for åttedelsfinalen i fotball-VM i Frankrike.

JUBEL: Norge er videre og klar for åttedelsfinale i fotball-VM i Frankrike.Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino
JUBEL: Norge er videre og klar for åttedelsfinale i fotball-VM i Frankrike.Foto: AP Photo/Alessandra TarantinoVis mer
  • Sør-Korea - Norge 1-2 (0-1)

Norge er klar for åttedelsfinale i fotball-VM i Frankrike etter kveldens 2-1-seier over Sør-Korea i siste gruppespillskamp. Parallelt tapte Nigeria mot gruppevinner Frankrike. Norge blir med vertsnasjonen videre i mesterskapet.

To straffescoringer fra først Caroline Graham Hansen og dernest Isabell Herlovsen sørget for norsk triumf i Reims i kveld, til tross for at Sør-Korea styrte store deler av kampen, hadde ballen flest og skapte flest målsjanser anført av Chelsea-stjerna Ji So-yun.

Dessverre kom seieren med en bismak, all den tid Barcelona-stjerna måtte forlate banen med skade etter at hun skaffet Norge straffespark nummer to.

Da kom tårene for Graham Hansen, som ble påført store smerter da hun driblet seg fri i feltet, før hun ble meid ned av Chae-Rim Kang.

Barcelona-stjerna måtte forlate banen og fikk medisinsk behandling på benken, med ispose og bandasjert fot.

Optimistisk

Nå holder Norge pusten: Rekker Caroline Graham Hansen åttedelsfinalen?

- Jeg tipper «Caro» er tilbake neste kamp, sier landslagsspiss og målscorer Isabell Herlovsen håpefullt til TV 2.

- Jeg tror det kommer til å gå bra, men vi får ta en vurdering i morgen. Om hun ikke blir klar, vil det bli et stort savn for oss. Men jeg ønsker ikke å snakke om hypoteser, så vi får se hvordan status er i morgen, sier landslagssjef Martin Sjögren til kanalen.

POSITIVE BILDER: Det så mørkt ut for Caroline Graham Hansen da hun forlot banen med store smerter og tårer, men smilet var tilbake etter kampslutt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
POSITIVE BILDER: Det så mørkt ut for Caroline Graham Hansen da hun forlot banen med store smerter og tårer, men smilet var tilbake etter kampslutt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Det er i så fall et stort tap for Norge om «Caro» må stå over åttedelsfinalen. Hun er en ekstremt viktig spiller for Norge. Men det ser ut som at hun har et smil på lur, sier tidligere landslagskollega Ingvild Isaksen.

Selv sier Barcelona-stjerna:

- Jeg vet ikke. Jeg må finne ut av det etterpå. Jeg får håpe at det bare er en stempling og at jeg er klar til åttedelsfinalen, sier Graham Hansen til TV 2.

- Tårene skyldtes skuffelse og bekymring, siden jeg ikke klarte å fullføre kampen.

Drømmeåpning i tøff omgang

Norge fikk en drømmestart mot Sør-Korea i siste gruppespillskamp. Bare fire minutter var spilt da Maria Thorisdottir ble revet i bakken av So-hyun Cho og dommeren pekte på straffemerket.

NEDE FOR TELLING: Caroline Graham Hansen var matchavgjørende for Norge med både mål og assist, men måtte ned for telling og ble byttet ut med skade. Foto: NTB Scanpix
NEDE FOR TELLING: Caroline Graham Hansen var matchavgjørende for Norge med både mål og assist, men måtte ned for telling og ble byttet ut med skade. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Barcelonas nysignering Caroline Graham Hansen gjorde seg klar fra elleve meter og så nervøs ut, men klarte å beholde roen da hun plasserte ballen nede i hjørnet. Dermed ledet Norge 1-0 etter bare fem minutters spill.

Ti minutter seinere så Isabell Herlovsen ut til å få alle tiders mulighet da hun kom helt alene med keeper, men uten å klare å få ballen forbi Sør-Koreas sisteskanse. Nesten 20 sekunder seinere grep imidlertid VAR inn og dømte offside.

Resten av omgangen handlet om Sør-Korea, som var det førende og klart beste laget målt i spill og sjanser. 13-2 var skuddstatistikken i favør koreanerne, selv om Norge ledet 1-0.

SMERTER: Denne taklingen ga Norge straffespark, men også Caroline Graham Hansen store smerter. Foto: NTB Scanpix
SMERTER: Denne taklingen ga Norge straffespark, men også Caroline Graham Hansen store smerter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spesielt Chelsea-stjerna, tieren Ji So-yun, herjet i mellomrommet og sto bak mye av det Sør-Korea skapte mot et norsk lag som slapp med skrekken før hvilen. Også Yeo Minji og Lee Geummin skapte mye trøbbel for Norge.

- De norske spillerne virker slitne, spesielt Guro Reiten og Caroline Graham Hansen, som bruker lang tid på å løpe hjem, kommenterte TV 2s fotballekspert og landslagslegende Solveig Gulbrandsen, tydelig bekymret for kampbildet.

- Norges klart svakeste omgang i VM. Lav intensitet defensivt, unøyaktig offensivt. Fortsetter det sånn bør de legge om til fem på midten. Vi blir utspilt på grunn av lange avstander og dårlig forflytning sentralt, konkluderte Lars Tjærås på Twitter etter de første 45 minuttene.

BEHANDLING: Caroline Graham Hansen fikk medisinsk hjelp etter skaden. Foto: NTB Scanpix
BEHANDLING: Caroline Graham Hansen fikk medisinsk hjelp etter skaden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Sør Korea det klart beste laget nå. Mye balltap på midten. Sliter én mot én. Nummer 13 Yeo herjer med de norske jentene, supplerte Jan Åge Fjørtoft.

Nytt norsk straffemål - med bismak

Norge åpnet den andre omgangen på samme vis som den første - og ble tildelt et straffespark da Graham Hansen viste fram ferdighetene som gjør henne unik.

Ballmagikeren driblet seg fri inn i 16-meteren og ble brutalt taklet av Chae-Rim Kang. Dermed fikk Norge sitt andre straffespark i kampen. Denne gang var Isabell Herlovsen iskald og ordnet 2-0 via keeperen, stolpen og i mål.

Scoringen var imidlertid med en ekkel bismak, for Graham Hansen ble liggende og vri seg i smerter etter fellingen som ga Norge straffesparket.

Barcelona-stjerna hadde ikke mulighet til å fullføre kampen og ble byttet ut på direkten med bandasjert fot, ispose og tydelige smerter. Inn kom Frida Maanum.

Sør-Korea fikk sitt velforjente reduseringsmål etter 78 minutter da Min-Ji Yeo hælsparket inn 1-2 og jaktet utlikning. Norge holdt imidlertid unna og går videre fra gruppa med seks poeng som toer bak Frankrike.