Norge vil forby medsinen Justyna Kowalczyk vant OL-gull med

- Uetisk.

VIL FORBY: Antidoping Norge jobber for å få bedøvelsesmedisinen langrennsstjernen Justyna Kowalczyk brukte under Sotsji-OL, inn på dopinglisten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VIL FORBY: Antidoping Norge jobber for å få bedøvelsesmedisinen langrennsstjernen Justyna Kowalczyk brukte under Sotsji-OL, inn på dopinglisten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Antidoping Norge jobber for å få bedøvelsesmedisinen langrennsstjernen Justyna Kowalczyk brukte under Sotsji-OL, inn på dopinglisten.

Det bekrefter den norske legen Inggard Lerheim til VG. Han er leder av den medisinske komiteen i Det internasjonale skiforbindet (FIS).

- Norge har jobbet for, og vil fortsette å jobbe for, å få lokalbedøvelse inn på dopinglisten. Antidoping Norge har presset hardt på for å få medisinen Kowalczyk fikk, inn på dopinglisten, sier Lerheim til avisen.

Vant gull med fotbrudd Kowalczyk hadde brudd i foten da hun i februar gikk inn til OL-gull på 10 kilometer klassisk. Etterpå erkjente den polske jenta at skaden ble verre av å bruke bedøvelsesmedisinen Marcain.

- Foten er fremdeles brukket. Jeg tok en veldig sterk medisin før start. Da kjenner jeg ikke smerte i tre timer, men så blir det verre, sa hun etter OL-gullet.

- Internasjonalt blir ikke dette sett på som et stort medisinsk problem, om legene ikke er så nøye med etikk. Men om vi ser mange tilfeller med forverring av skader på grunn av lokalbedøvelse, så er det uetisk, mener Lerheim.

- Fullstendig absurd Polens OL-lege synes derimot lite om det norske forslaget som åpner for å forby lokalbedøvelse.

- Dette høres helt utrolig ut. Fullstendig absurd. Marcain er ikke på listen over forbudte stoffer. Det inneholder bupivacain som også er lovlig. Det er en lokalbedøvelse som alltid er blitt brukt innen idretten. Jeg kan ikke forestille meg at medisinen blir forbudt, sier Stainislaw Szymanik til VG.

Tidligere i uken gjorde Kowalczyk det klart at hun fortsetter som langrennsløper i minst tre år til.

(NTB)