Idrettspresident Berit Kjøll:

Norge ville ikke tillate dette: - Verden endret

Selv om Norge ikke har ønsket politiske markeringer ved seremonier og på seierspall under OL og Paralympics, mener idrettspresident Berit Kjøll at norsk idrett har tatt et tydelig standpunkt mot å bekjempe rasisme i idretten.

KNELTE: Englands Raheem Sterling kneler for å vise motstand mot rasisme under EM i fotball i juni. Bilde: NTB
KNELTE: Englands Raheem Sterling kneler for å vise motstand mot rasisme under EM i fotball i juni. Bilde: NTB Vis mer
Publisert
ol-logo

OL Tokyo

2020

Ifølge den internasjonale olympiske komités (IOC) regel 50 har det ikke vært lov til å gjøre markeringer mot eksempelvis rasisme på seierspall og på arenaer i arrangementer i regi av IOC.

Dette var en avgjørelse Norge stilte seg bak, da regelen på nytt ble diskutert i april i år. Dermed mener Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther at Norge har stilt seg på feil side i debatten.

For etter vedtaket i april, utfordret norsk idrett aldri IOC, mener Sæther. De amerikanske utøverne og den amerikanske OL-komiteen, derimot, tok en beslutning om at de ikke ville straffe utøveres politiske markeringer på seierspallen.

Og etter press fra USA endret derfor IOC på nytt sin reviderte regel 50 for to uker siden. Noe som betyr at utøverne kan vise sine standpunkter før start, på arenaene og under presentasjonen av deltakerne, under OL i Tokyo.

HAR TATT STANDPUNKT: Idrettspresident Berit Kjøll. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
HAR TATT STANDPUNKT: Idrettspresident Berit Kjøll. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Oppmykningene i regel 50 er et resultat av ulike initiativ som har kommet fra IOCs utøverkomité og de nasjonale olympiske utøverkomiteene og som vi selvsagt stiller oss bak, sier idrettspresident Berit Kjøll.

Det er ikke åpnet for markeringer på seremoniarenaene, i utøverlandsbyen eller under selve konkurranseutøvelsen. Det er IOC som er ansvarlig for reglementet, også for eventuell oppfølging.

- Verden endrer seg

Idrettspresidenten påpeker at regel 50 ble etablert for å lage et rammeverk som skulle beskytte idrettens nøytralitet under OL. Lekene i seg selv handler om prestasjoner, fred, forsoning og fellesskap, understreker hun.

- Samtidig må vi ta innover oss at verden endrer seg og i den seinere tid har det blitt fremmet et ønske om å kunne markere antirasistiske uttrykk mer eksplisitt, sier hun.

Og nettopp derfor ble det i regi av IOCs utøverkomité igangsatt en omfattende prosess hvor alle nasjonale olympiske utøverkomiteer var involvert.

Foto: AFP/NTB
Foto: AFP/NTB Vis mer

Der ønsket flertallet av utøverne å ikke tillate politiske markeringer ved seremonier og på seierspall. I likhet med den norske utøverkomiteen.

- NIF mener det er svært viktig at utøverne selv har et aktivt forhold til disse problemstillingene, og vi har respekt og forståelse for de spillereglene som utøverne selv – også våre egne - har vært med å utforme.

Er det ikke viktig at Norsk idrett er med i kampen om å bekjempe rasisme?

- Jo, og norsk idrett har tatt et tydelig standpunkt i dette spørsmålet. La det ikke være noe tvil om at norsk idrett fordømmer enhver form for rasisme i internasjonal og nasjonal idrett, og vi setter stor pris på det engasjementet vi opplever at norsk idrett har i dette spørsmålet.

STOPP-kampanjen, som norsk toppfotball og NIF satte i gang i fjor høst, er et av flere tiltak som Kjøll nevner.

- Diskriminering og rasisme er det stikk motsatte av de verdiene og prioriterte områder vi jobber for å fremme i alle relevante fora og møteplasser, sier hun.

Ingen poltisk arena

KNELING ER GREIT: IOC-sjef Thomas Bach mener markeringer mot blant annet rasisme, sosial urettferdighet og for homofiles rettiheter, stider mot bevegelsens ide om å kunne samle alle under OL-flagget. Foto: AP/NTB
KNELING ER GREIT: IOC-sjef Thomas Bach mener markeringer mot blant annet rasisme, sosial urettferdighet og for homofiles rettiheter, stider mot bevegelsens ide om å kunne samle alle under OL-flagget. Foto: AP/NTB Vis mer

IOC-sjef Thomas Bach mener at kneling mot rasisme er greit, samtidig advarer han utøvere mot å gjøre lekene i Japan til en arena for politiske markeringer.

- Medaljeseremoniene og seierspallen skal ikke være en arena for demonstrasjoner og private synspunkter. Dette er et sted for å hedre medaljevinnerne for de sportslige prestasjonene, sier Bach i et intervju med Financial Times.

Vil knele under OL-kamper

Tidligere i uka varslet Storbiritannias statsminister Boris Johnson grep mot rasisme på fotballstadioner.

- Hvis du er skyldig i rasistisk misbruk av fotballspillere på nett, vil du ikke kunne delta på kamper. Ingen unntak, ingen unnskyldninger, sa Johnson til Commons.

For reaksjonene har haglet etter at Marcus Rashford, Jadon Sancho og Buyako Saka opplevde rasistisk hets på nett, etter at de alle bommet på straffespark under EM-finalen mot Italia.

Torsdag forrige uke skrev imidlertid BBC at engelsk politi hadde pågrepet fire personer for EM-rasisme etter hendelsen.

Når det kommer til Tokyo-OL har det engelske kvinnelandslaget i fotball bestemt seg for å knele, for å markere motstand mot rasisme, før alle kampene de skal spille under Tokyo-OL. Det skriver sportsjournalist i AP, Rob Harris, på Twitter.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer