Norges 10 dyreste

Norske fotballspillere har aldri vært så attraktive på det internasjonale spillermarkedet som nå. Suksessen i Champions League gjør at Europas toppklubber fatter ny interesse for norske spillere - og verdien fyker i været.

Norge har i dag 86 spillere i utenlandske klubber. Nærmere halvparten spiller i England, men det er en stigende interesse for nordmenn i land som Spania, Italia og Tyskland. Dagbladet har med hjelp av norske agenter, rangert og verdsatt de ti mest attraktive norske spillerne som spiller i Norge i dag.

Verdt minst 100 mill.

Og etter en strålende fotballhøst er norsk fotball i skuddet som aldri før. På tysk TV verdsatte den gamle superspissen Karl-Heinz Rumenigge Rosenborgs John Carew til vanvittige 140 millioner kroner.

Dette er nok i høyeste laget, men alle agentene vi har snakket med er sikre på at Lørenskog-gutten kan runde den magiske 100-millionersgrensa. Det betinger at han fortsetter den enorme framgangen han har vist etter overgangen fra VIF til RBK. Markedet for spillere i denne prisklassen er meget begrenset, men Rosenborg har bestemt at Carew bare blir solgt til en pengesterk storklubb den dagen han bestemmer seg for å forlate Lerkendal.

Men RBK-direktør Rune Bratseth bekreftet i Dagbladet for et par dager siden at samtlige RBK-spillere i prinsippet er til salgs - om de selv vil og prisen er den rette.

Det er ingen tvil om at agentene har merket seg den uttalelsen.

Carew er i en særklasse når det gjelder pris. Først og fremst er det fordi han er god, men hans unge alder og store utviklingspotensial presser prisen i været. Gode spillere over 30 år, vil aldri være verdt mer enn 10 millioner.

De yngste dyrest

Følgende kriterier gir en spiller høy verdi.

  • Stort talent og lav alder.
  • Landslagsspill, A eller U.
  • Godt spill over tid på et godt klubblag. Runar Berg et godt eksempel, gikk til Venezia i Serie A.
  • Spiller godt i viktige kamper (spesielt e-cup, og avgjørende seriekamper).
  • Ekstreme ferdigheter elller kvaliteter, (hodespill, fart, god venstrefot).

PRISTOPPEN:

1. John Carew (20), Rosenborg 100 mill.

2. Andreas Lund (24), Molde 40 mill.

3. Rune Lange (22), Tromsø 35 mill.

4. Jan Derek Sørensen (27), Rosenborg 30 mill.

5. André Bergdølmo (29), Rosenborg 25 mill.

5. Bjørn Otto Bragstad (29), Rosenborg 25 mill.

7. Karl Oscar Fjørtoft (24), Molde 20 mill.

7. Daniel Berg Hestad (24), Molde 20 mill.

9. Roar Strand (29), Rosenborg 15 mill.

10. Thorstein Helstad (23), Brann 10 mill.

Venteliste: Spillere verdt rundt 10 millioner.

Ørjan Berg, RBK (31), Frode Olsen, Stabæk (31), Tommy Svindal Larsen, Stabæk, (25), Arild Berg, Bodø/Glimt (24), Christian Steen, Bodø/Glimt (21), Ragnvald Soma, Bryne (20), Alexander Aas, Odd (20), Espen Johnsen, Start (19), Magne Hoseth, Molde (18).