Norges 50 beste fotballspillere

Her er Norges 50 beste fotballspillere - vurdert etter prestasjoner nasjonalt og internasjonalt det siste året.

Generelt belønnes offensive kvaliteter, og i tvilstilfeller prioriteres de yngste spillerne. Tallene i parentes er spillerens plasseringer på lista i henholdsvis 2001, 2000, 1999 og 1998.

1. Ole Gunnar Solskjær

Manchester Utd. (3/11/5/8)

Har omsider fått nok spilletid til å kvitte seg med superreserve-stempelet. Spiller med stor autoritet både på United og Norge. Stadig bedre som tilrettettelegger, fortsatt meget skarp avslutter. Bare de virkelig gode landskampene mangler.

2. John Arne Riise

Liverpool (32/28)

Har overbevist for Liverpool og for Norge. Jevnt, stabile prestasjoner, et par prakfulle mål og en positiv og profesjonell holdning.

3. John Carew

Valencia (1/25/27/46)

Nedtur i form av mindre spilletid på klubblaget. Men konkurrerer på aller ypperste nivå, og har gjort positive innhopp på Valencia. Har vært både god og viktig i landskamper.

4. Ørjan Berg

Rosenborg (2/46/25)

Norges mest komplette fotballspiller. Ferdigheter på høyt internasjonal nivå. En operasjon ødela første del av fjorårssesongen. Hans nei til landslaget ødelegger muligheten til 1. plassen.

5. Christer Basma

Rosenborg (26)

Har ganske ubemerket etablert seg helt i teten. Kanskje den norske spilleren som har vært mest stabilt god på internasjonalt nivå siste år - både på Norge og Rosenborg.

6. Petter Rudi

Lokeren (ny)

Dominerte stort i Belgia og var i ferd med å etablere seg som midtbaneanker på Norge da han nok en gang ble satt ut av skade. Stort potensial.

7. Eirik Bakke

Leeds (6/15)

Hemmet av skader det siste året, men holder et solid Premier League-nivå. Tøff duellspiller, god i lufta og trygg med ballen. Skuffende landskamper ødelegger avansementet på lista.

8. Trond Andersen

Wimbledon (16/22/34/33)

Lever i øyeblikket et ganske anonymt fotballiv, men herdes i engelsk 1. divisjon. Tøff og ballsikker. Positive landskamper, og Norges beste borte mot Belgia tidligere i år.

9. Erik Mykland

FC København (4/5/15/12)

Serieåpningen i Danmark tyder på at han har opprettholdt det sportslige nivået, men fiaskotilværelsen i Tyskland trekker naturligvis ned. I form og humør er han en av Norges beste spillere.

10. Rune Lange

Brugge (33/23/49)

Har slått til som toppscorer på Belgias beste lag, etter en meningsløs periode i Tyrkia. Meget robust, god i lufta - og giftig innenfor 16-meteren.

11. Jan Derek Sørensen

Borussia Dortmund (12/14)

Har ikke klart å spille seg til fast plass, men får jevnlige innhopp på et høyt nivå. Flere gode landskamper siste år. Fintesterk, meget rask og gode skudd.

12. Steffen Iversen

Tottenham (7/4/9)

Får altfor sjelden vist seg fra sin beste side. Skader avløses av nye. Trenger en lang periode der han kan bygge seg opp. Men de gode glimtene forteller alt om kapasiteten.

13. Tommy Svindal Larsen

Nürnberg (25)

Stabile prestasjoner på høyt nivå etter overgangen til Bundesliga. Flere positive landskamper. Ferdighetsmessig meget god. Nå også fysisk robust nok til å tåle juling og tett kamprogram.

14. Thorstein Helstad

Brann (11)

Toppscorer i Norge for andre året på rad - på et lag som etter hvert skuffet stort. Det forteller mye om kapasiteten. Likevel et steg tilbake. Det forteller mye om potensialet - og forventningene.

15. Frode Johnsen

Rosenborg (30)

Har klatret helt opp i tetsjiktet. Lojal og hardtarbeidende, sterk i duellene, tøff i lufta og målfarlig.

16. André Bergdølmo Ajax (18/6/19/18)

Opptur etter en trøblete start i Ajax og en del anonyme landskamper. Ferdighetmessig ypperlig, eneste minus er farta.

17. Roar Strand

Rosenborg (15/10/10/13)

Skadefri er han kanskje Norges viktigste klubbspiller og en ressurs også for landslaget. Som i fjor høst. Arbeidssom, lojal, anvendelig og målfarlig. Men tæres av skader.

18. Erik Hoftun

Rosenborg (8/8/17/19)

Holder et meget høyt nasjonalt nivå. Men ikke like god som før i en Champions League-sesong der Rosenborg skuffet og Hoftun selv sleit med diverse plager.

19. Sigurd Rushfeldt

Austria Wien (ny)

Sterk utlånsperiode i Rosenborg (fra Racing Santander) i fjor - og positive inntrykk i landslagssammenheng. Har dessverre havnet i en dårligere klubb.

20. Bent Skammelsrud

Rosenborg (5/3/11/5)

Ikke like robust og ruvende internasjonalt i fjor som tidligere sesonger - i likhet med et par andre i RBKs sentrallinje. Men fortsatt meget høyt nasjonalt nivå.

21. Runar Berg

Bodø/Glimt (22/9/14/16)

Har rotet bort noen gode fotballår i Italia, men viste under utlånsperioden i Lyn i fjor at han fortsatt er en av landets aller beste midtbanespillere. Flott teknikk, tungt skudd.

22. Ole Martin Årst

Standard Liége

Spiss som har det meste. Har gjort et overbevisende inntrykk i Belgia så lenge han har vært skadefri og mindre opptatt av å klage på omgivelsene. Stort potensial.

23. Øyvind Leonhardsen

Tottenham (13/21/22/10)

Har begrenset tillit i Tottenham, og er relativt hyppig ute med skader. Derfor faller han på lista. Ofte god og viktig - og alltid involvert i målsjanser når han spiller.

24. Fredrik Winsnes

Hammarby (14/26)

Ikke helt forventet utvikling i fjor, til tross for at han fikk viktige landskamper. Var ujevn i prestasjonene, og virket litt umotivert i perioder. Utlånsperioden i Sverige vil gi nytt løft.

25. Claus Lundekvam

Southampton (23/32/20/22)

Har holdt et stabilt høyt nivå i Premier League i flere år. Burde definitivt vært en del av Norges EM-ambisjoner, men valgte familiebesøk framfor reservestatus i en landskamp - og er tydeligvis ikke tilgitt ennå.

26. Daniel Berg Hestad

Molde (ny)

Hadde en gjennomført solid sesong som kaptein på et lag i positiv utvikling. Moden for å ta det siste steget mange har ventet på. Positiv i landskamper i vinter.

27. Bjørn Tore Kvarme

Real Sociedad (27/45/39/39)

Spiller jevnlig i en av Europas beste ligaer. Allsidig forsvarsspiller som er oversett i landslagssammenheng.

28. Henning Berg

Blackburn (20/12/4/7)

Holder et solid internasjonal nivå og er en inspirerende ledertype på banen. Men han er ikke like god som på slutten av 90-tallet.

29. Tore André Flo

Rangers (9/1/1/1)

Har ikke klart å løfte seg opp på det nivået han holdt på slutten av 90-tallet. Scorer jevnlig i Skottland, men uten landslagsmål siden høsten 1999!

30. Erik Nevland

Viking (44)

Løpssterk og lur spiss med gode all-round-egenskaper. Kjempet om toppscorertittelen i Norge i fjor - på et lag som skapte lite framover.

31. Hassan El Fakiri

Rosenborg (ny)

Tippeligaens beste midtbanespiller da han var på utlån til Lyn i fjor vår. Og lovende takter da han omsider fikk sjansen i Champions League for Rosenborg. Har det meste, bortsett fra litt tøffhet.

32. Martin Andresen

Stabæk (ny)

Kom hjem fra England med stor aggressivitet, litt råskap - og ellers ferdighetene som gjør ham til en av landets mest spennende spillere.

33. Bjarte Lunde Aarsheim

Viking (46)

Fikk halve fjorårssesongen - og et kraftigere avansement på denne lista - ødelagt av skade. Leken, ballsikker spiller med utsøkte gjennombruddspasninger.

34. Vidar Riseth

1860 München (21/24/25/27)

Har holdt et stabilt, høyt nivå i flere sesonger, men klarer ikke å etablere seg helt - verken i Bundesliga eller på landslaget.

35. Jo Tessem

Southampton (17/30)

Ikke lenger førstevalg i Southampton, uten at det betyr all verden. Et par ok landskamper. Men har fått få sjanser til å vise stabilt, høyt nivå - og da faller han på lista.

36. Magne Hoset

Molde (45)

Har alt som skal til for å markere seg på høyt internasjonalt nivå, men fjorårssesongen ble amputert på grunn av skader. Men glimtvis glimrende - og trolig den tippeligaspilleren med størst potensial i øyeblikket.

37. Dan Eggen

Alavés (19/49/30/32)

Skader ødela mye av fjorårssesongen. Fikk likevel vist seg fram på landslaget - og dokumentert at han holder solid nivå som klassisk midtstopper.

38. Torgeir Bjarmann

Lillestrøm (ny)

Har vært på et høyt nasjonalt nivå i en årrekke, men i fjor tok han ytterligere et steg opp prestasjonsmessig, i tillegg til at han scoret mange viktige mål.

39. Karl Oskar Fjørtoft

Molde (43/37)

Kreativ og ballsikker, sterkere enn han ser ut. Skuddbeinet er også blitt bedre, og en av dem som løper fortere med ball enn uten.

40. Thomas Myhre

Besiktas (10/7/18/42)

Kan omsider se ut som han har fått ro rundt klubbkarriéren, men hadde ingen overbevisende landskampsesong. Men er Norges beste keeper.

41. Dagfinn Enerly

Rosenborg (39)

Har vært igjennom det obligatoriske læreåret i Rosenborg - med godkjente prestasjoner. Forventet gjennombrudd denne sesongen. Stort potensial: Rask, driblesterk og godt skuddbein.

42. Petter Furuseth Olsen

Brann (ny)

Kvikk, gjennombruddsvillig og skuddsterk med begge bein. Flott debutsesong i Tippeligaen.

43. Morten Berre

St. Pauli (ny)

Får jevnlig kamptrening på høyt nivå i Bundesliga. Viste i fjorårets UEFA-cup med Viking at han har et internasjonalt snitt.

44. Espen Søgård

Lillestrøm (ny)

Spillertype som sjelden får særlig oppmerksomhet. Hardt arbeidende, løpssterk indreløpertype i kraftig utvikling. Viktig på LSKs midtbane i fjor.

45. Christer George

Rosenborg (42)

Småkull også på banen, og derfor ustabil. Kan variere fra svak i Tippeligaen til glimerende på U-21-nivå og glimtvis i Champions League. Men totalt sett litt skuffende utvikling. Må slå til i RBK i år.

46. Bent Inge Johnsen

Odd Grenland (47/40)

Klarte ikke helt å ta steget da han fikk mulighetene i RBK. Skader må ta sin del av skylda. Kan fort bli en tippeligaprofil på midtbanen til Odd Grenland - hvis han vil selv.

47. Morten Bakke

Vålerenga (35/29)

Har neppe blitt særlig svakere av en halv sesong i 1. divisjon. Solid keeper som tidligere har demonstrert matchvinneregenskaper på internasjonalt nivå.

48. Torjus Hansén

Lillestrøm (ny)

Venstreback som har alle ferdigheter, men som mangler litt kynisme og tøffhet på å ta det siste steget internasjonalt. Sjansen kommer i sommerens Champions League-kvalifisering.

49. Pål Strand

Lillestrøm (ny)

Venstrebeint flankespiller som var sterkt involvert i Lillestrøms sølvsesong i fjor - og som ble trukket helt opp på landslagsnivå. Skader ødela høsten.

50. Ronny Johnsen, Manchester United (50/47/6/4)

En managers store frustrasjon: Skadefri er han en av Europas beste stoppere og et klart førstevalg både på Norge og United. Men så skadeutsatt at han aldri kan dyrkes som en nøkkelspiller.

Ut:

Azar Karadas

Bjørn Johansen

Bjørn Otto Bragstad

Alf Inge Håland

Ståle Solbakken

Frode Olsen

Jan Åge Fjørtoft

Ragnvald Soma

Kjetil Rekdal

Jan Ove Pedersen

Vegard Heggem

<B>DAGBLADET MENER</B> at John Arne Riise (t.v.) og Ole Gunnar Solskjær er de to beste fotballspillerne i Norge for tida. Her trener de til landskampen mot Polen i august i fjor.