Norges 89 fotballproffer

For tre år siden var det 31 norske fotballproffer utenlands. I 1997 var tallet økt til 54, i 1998 til 67. I dag er det 89 norske fotballproffer fordelt på15 land.

- Og antallet kommer til å stige ytterligere. 100-tallet kan bli passert allerede i år, sier proffagent Erik Solér.

Norske spillere er ikke bare ettertraktet i England, som nå har 34 nordmenn på lønningslista i de forskjellige ligaene.

- Også italienske, spanske, tyske og franske klubber spør stadig oftere etter norske spillere. De har gode holdninger, og skaper ingen problemer der de kommer, sier Erik Solér om en av hovedgrunnene til den stadig økende interessen for nordmenn.

Avhengig av salg

For spilleren er det først og fremst pengene som lokker.

- Samtidig er nesten alle norske toppklubber avhengige av spillersalg for å greie seg økonomisk. Stadig flere spillere vil søke utenlands. For norsk fotballs skyld, er det å håpe at ikke for mange 19- og 20-åringer reiser. Det vil være negativt for serien, sier Solér.

500 FIFA-agenter

Da han startet som proffagent for tre og et halvt år siden, var det et 50-tall registrerte agenter.

- Nå er det anslagsvis 500 FIFA-agenter i verden, derav 300 i Europa. Interessen er på topp, og trykket utenfra stadig økende, sier Solér om dagens situasjon på proffmarkedet.

- Bli hjemme

I Norges Fotballforbund (NFF) er det et overordnet mål å begrense spillerflukten.

- Vi klarer aldri å stoppe den, men gjør alt vi kan for at stadig flere skal spille profesjonelt her hjemme. 89 fotballproffer er et tall vi helst skulle sett mye lavere. Noen av de beste spillerne vil alltid gå. De nest beste burde heller bli og utvikle seg i Norge. Det sportslige tilbudet vårt er minst like bra som det utlendingene kan tilby, sier fotballpresident Per Ravn Omdal.

Egen agent

Et av virkemidlene til NFF er å tilby spillerne attraktive pakkeløsninger som kombinerer jobb, utdanning og en profesjonell fotballtilværelse. NFF har også ansatt sin egen agent som gir råd til unge spillere.

- En av plussidene ved spillerflukten er at flere unge talenter får muligheten til å utvikle seg i Tippeligaen. Nå slipper mange til på et tidlig tidspunkt, sier Per Ravn Omdal.

- Tenåringer bør vente

Andreas Morisbak, utviklingssjef i NFF, er enig i den siste plusseffekten. Han synes også at flere av de unge spillerne gjør det bedre enn man kunne trodd på forhånd.

- Ingen tenåringer burde bli fotballproffer. Først bør de modnes i den hjemlige toppfotballen. De fleste talentene vil utvikle seg best i Norge. Penger alene vil aldri gjøre dem til bedre fotballspillere, sier Andreas Morisbak.