Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball

Norges beste dommer er degradert. Felt av tabber: - Skuffet

Svein Oddvar Moen (38) er blitt degradert av Det europeiske fotballforbundet UEFA. - Vi er skuffet, sier dommersjef Terje Hauge til Dagbladet.

UTE AV DET YPPERSTE SELSKAP: Svein Oddvar Moen har vært Norges beste dommer de siste åra. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
UTE AV DET YPPERSTE SELSKAP: Svein Oddvar Moen har vært Norges beste dommer de siste åra. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år foretar UEFA en rangering av dommerne. De aller beste går inn under kategorien Elitegruppa. Deretter kommer gruppe én, to og tre.

Det som har skjedd er at Moen er blitt flyttet ned fra Elitegruppa til gruppe én. Det skjer etter en samlet vurdering av prestasjonene hans det siste året.

- For å kalle en spade for en spade: I to-tre kamper har han ikke vært god nok, sett med UEFAs øyne. Det er dommere som har vært bedre, og som nå er foran Svein Oddvar. Vi er skuffet, selvfølgelig, kommenterer Hauge.

Mulighet

Norge har alltid hatt dommere i Elitegruppa. Det startet med Rune Pedersen som fikk dømme to VM-kamper i 1998. Terje Hauge har vært der, det samme Tom Henning Øvrebø – for å nevne de mest kjente.

Moen har vært i det ypperste selskap siden 2010. At han blir degradert for sesongen 2017/2018, betyr at han i utgangspunktet ikke får dømme Champions League. Heller ikke kvalikkamper eller mesterskap er aktuelt.

DOMMERSJEF: Terje Hauge. Foto: Tor Erik H. Mathiesen.
DOMMERSJEF: Terje Hauge. Foto: Tor Erik H. Mathiesen. Vis mer

Derimot får dommere i gruppe én dømme i Europa League. Skulle de gjøre det veldig bra, kan Champions League åpne seg som en mulighet.

Med andre ord:

Du kan ta kjøkkenveien inn i det gode selskap.

Revansjesugen

- Svein Oddvar er 38 år og fortsatt ung på dette nivået. Jeg vet at han er revansjesugen. Og vi skal alle legge til rette for at teamet kommer tilbake, erklærer Hauge.

Etter det Dagbladet forstår har UEFA savnet utvikling hos Moen de siste åra. Det toppet seg med svake prestasjoner i to kamper i EM-sluttspillet sist sommer.

Blant annet plantet Slovakias Martin Skrtel en albue i Wales-spiller Jonny Williams innenfor 16-meteren. «Ikke straffe», sa Moen. «Straffe», mente UEFA.

Ville protester

Kamplederen kom også i fokus da Island spilte mot Finland i fjor høst. Island fikk godkjent et mål til ville protester fra de finske spillerne, og vant 3–2 på overtid.

- Det er små marginer, påpeker Hauge.

Moen besvarte ikke Dagbladets henvendelser onsdag. Men dommersjefen erkjenner at situasjonen ikke er lystig.

- Han er skuffet, jeg er skuffet og vi er alle skuffet. Det er knalltøft på dette nivået. Framover blir det aller viktigste å dømme godt i Norge. Så må du ta med deg den følelsen inn i Europa League og levere tilsvarende ute. Det handler om å komme i flytsonen.

Nivå to

Svein-Erik Edvartsen, som ikke dømmer kamper i Norge denne sesongen, blir rangert i gruppe to. Det samme blir Tore Hansen og Ola Hobber Nilsen. Dommersjefen opplyser at det er uaktuelt for Edvartsen å dømme internasjonale kamper, så lenge han ikke dømmer i Norge.

Utpå høsten skal UEFA ha ei liste over dommere fra Norge som er aktuelle for internasjonale oppdrag neste år. Det er usikkert hva som skjer med Edvartsen i så måte.

Degraderingen av Moen er en nedtur for det norske dommermiljøet. Først i mai/juni neste år vil han ha muligheten til å være i Elitegruppa igjen.

Hele Norges coronakart