Dagbladet kårer:

Norges beste fotballspiller

Statusen i Bundesliga-klubben Hertha Berlin er høy. Dagbladet utnevner herved Rune Almenning Jarstein til Norges beste fotballspiller.

NUMMER ÉN: Rune Almenning Jarstein topper Dagbladets kåring. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NUMMER ÉN: Rune Almenning Jarstein topper Dagbladets kåring. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SANDVIKA (Dagbladet): - Veldig hyggelig. Det er mange gode fotballspillere i Norge. Da er det artig å toppe en sånn kåring, sier 33-åringen.

Hver påske setter Dagbladet opp ei liste over Norges 50 beste fotballspillere. Hele kåringen kan du lese i lørdagens papirutgave av Dagbladet, eller ved å logge deg inn her.

I år falt avgjørelsen på Jarstein foran Joshua King og Mohamed Elyounoussi.

Hitler

Kåringen er basert på liga, spilletid, mål og målgivende pasninger. Kort sagt: Hva spilleren har betydd for klubb og landslag det siste året.

Hertha Berlin er hovedstadens lag i Tyskland. Klubben har ofte underprestert. Bare to ganger er den blitt seriemester, i 1930 og 1931.

Olympiastadion er fortsatt mest kjent for sommer-OL i 1936. Lekene ble åpnet av Adolf Hitler og skulle være en del av den nasjonalistiske propagandamaskinen. Trappa i den ene svingen er verneverdig fra den gang.

Det er på denne stadion Jarstein har spilt hjemmekampene de fire siste åra.

Tøff konkurranse

Nåløyet for å bli fast keeper i Bundesliga er trangt. Tyskland har fått opp giganter som Sepp Maier, Harald Schumacher, Oliver Kahn, Jens Lehmann og Manuel Neuer. Jarstein kommer fra Odd, Rosenborg og Viking. I starten var han ute i kulda i Hertha Berlin. Så ille var det at han lurte på om Ronny Deila hadde en jobb til ham i Celtic. Men så ble førstekeeper Thomas Kraft skadet. Jarstein grep sjansen. Resten er et eventyr.

I dag er han ubestridt nummer én i Hertha. Laget holder seg rundt midten av tabellen, i en liga der Bayern Münchens dominans er stor.

FØRSTEVALG: Rune Almenning Jarstein har opparbeidet seg en solid status i Hertha Berlin. Foto: NTB scanpix
FØRSTEVALG: Rune Almenning Jarstein har opparbeidet seg en solid status i Hertha Berlin. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg føler at jeg har hatt en ganske stabil sesong. Den har vært enda bedre etter nyttår. Jeg hadde en liten strekk på innsida av låret og var ute i tre kamper. Men jeg fikk trent godt i skadeperioden. Det gjorde meg sterkere.

Fikk selvtillit

Jarstein pådro seg skaden før oppgjøret mot Borussia Dortmund 19. januar. I de tre påfølgende kampene sto andrekeeper Kraft svært godt. Dette fikk tyske aviser til å piske opp stemningen: Når Jarstein kom tilbake, var det slett ikke sikkert at han ville få tilbake plassen, het det.

Selv visste nordmannen bedre.

- Thomas sto tre solide kamper. Men jeg fikk beskjed om at når jeg var tilbake, skulle jeg stå i mål. Samtidig må du levere, det er viktig. Da jeg var klar igjen, vant vi 2–0 borte mot Bayer Leverkusen. Det ga meg selvtillit med en gang.

Integrert

Jarstein stortrives i Berlin. Kosthold, søvn og trening er nøye innarbeidet. Kona Hanne-Stine og døtrene Line (8) og Julie (3) er godt integrert.

- Dagen starter med en god havregrøt med barna. De blir kjørt til skole, så er det trening og styrkeøvelser. Hvis vi har en økt nummer to seinere på dagen, tar jeg lunsj med kona og er en time hjemme i mellomtida, forteller Jarstein.

- Så er det å hente barna og spise middag. Eldstejenta blir kjørt hit og dit på håndball og fotball. Hun går på svensk skole og snakker norsk, svensk, tysk og litt engelsk. Minstejenta er morsom å høre på. Det kan komme en setning med både norske, tyske og svenske ord. Det er ikke alltid lett å forstå.

Ny kontrakt

Keeperen har kontrakt fram til sommeren 2019. Men allerede nå jobber agent Jim Solbakken i kulissene. Håpet er å skrive under på en ny kontrakt i løpet av noen måneder.

- Hvis jeg hadde klart å få en ny treårskontrakt før sommeren, ville det vært bra. Jeg har lyst til å spille til jeg blir 40 år. Da jeg gikk til Rosenborg i 2008, sa jeg at jeg vil avslutte i Odd. Det ønsker jeg fortsatt. Eller kanskje til og med der alt startet: Herkules i Skien. Men det blir i så fall som spiss på old boys-laget, humrer han.

Millioner

Jarstein ønsker ikke å snakke om lønn, annet enn følgende: Han vil aldri slå seg til ro med å innkassere millioner fra benken.

NORGES MANN: Rune Almenning Jarstein har 51 landskamper for Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NORGES MANN: Rune Almenning Jarstein har 51 landskamper for Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg kan ikke svare for andre. Men da jeg var skadet var det forferdelig å sitte og se på. Jeg har lyst til å spille og trene. Det andre er ikke så viktig. Det er opplevelsen av å spille store kamper som er gøy.

Som keeper vet han tidlig om han skal spille. Verre er det med utespillerne.

- Vi får laget et par timer før kamp. Og klart: Hvis du forbereder deg på å spille og får kontrabeskjed, er det kjedelig. Du kan se det på spillere som er misfornøyd. Vi har hatt noen av dem i Hertha – og som ikke er der lenger. Jeg har sett spillere som har et kroppsspråk som ikke hører hjemme noen steder. Enten kan du grave deg ned. Eller så kan du bestemme deg for å vise dem.

Ukontrollert temperament

Keeperen kunne selv ha et ukontrollert temperament i yngre dager. Og fortsatt kan det gå hett for seg på trening. Men Jarstein har modnet, erkjenner han.

Nå mener han det er på høy tid å ta steget inn i et mesterskap med Norge.

- Det har vært negativ stemning rundt laget siden vi røyk ut i EM-playoffen mot Ungarn i 2015. Det er egentlig fortjent, det har vært litt for mye under pari. Men jeg har sagt det fra dag én: Jeg har veldig troen på Lars Lagerbäck og det han kan tilføre oss. Jeg håper vi skal komme til EM-sluttspillet i 2020.

Fordi:

- Det fortjener det norske publikum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer