Norges Cykleforbund med ny orientering om Kjærgaards dopingavsløringer

Følg pressekonferansen direkte her!

(Dagbladet): I kveld, etter styremøtet i Norges Cycleforbund (NCF), vil den norske sykkelledelsen fortelle hvilke reaksjoner som venter, eller ikke venter sportssjef Steffen Kjærgaard etter dopinginnrømmelsene 39-åringen kom med i oktober.

Kjærgaard er allerede permittert fra jobben han uansett bare skulle sitte i ut året, men sykkelforbundet ville likevel vurdere andre tiltak, og har blant annet hentet inn juridisk hjelp i saken.

Siden avsløringene har NCF hatt samtaler med Kjærgaard og mannen som i sin tid ansatte ham, Svein Gaute Hølestøl. TV 2-ekspert Mads Kaggestad skriver i sin blogg denne uka at ryktene sier «opplysninger fra samtalene har vært sjokkerende».

Overfor Dagbladet presiserer Kaggestad at han ikke kjenner innholdet i disse samtalene.

- Men jeg har hørt at de som har snakket med Steffen og Svein ble opprørt over det de er blitt fortalt, at det har kommet fram ting de ikke hadde forventet. At de ikke ble særlig beroliget, sier TV 2-eksperten.

Tror ikke på hard linje
Det er ikke kjent hvem i forbundet som har gjennomført de uformelle møtene med Kjærgaard og Hølestøl, som begge risikerer utestengelse fra idretten som følge av høstens avsløringer, dersom Norges Idrettsforbunds domsutvalg får saken i fanget.

Utestengelse fra all idrett er den strengeste straffen ved slike brudd på idrettens regler, men det kan også ilegges bøter og utestengelse fra arenaer.

Kjærgaard risikerer også sparken, til tross for den korte tiden han har igjen av kontrakten.

SPENT: TV 2-ekspert Mads Kaggestad tror ikke NCF vil søke en hard linje mot Kjærgaard, men forventer at båda han og Svein Gaute Hølestøl mister retten til å ha verv i idretten en tid framover. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
SPENT: TV 2-ekspert Mads Kaggestad tror ikke NCF vil søke en hard linje mot Kjærgaard, men forventer at båda han og Svein Gaute Hølestøl mister retten til å ha verv i idretten en tid framover. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

Det er også blitt spekulert på om forbundet vil søke andre økonomiske tiltak, for eksempel tilbakebetaling av lønn. Det tror Mads Kaggestad er usannsynlig.

- Det er jo litt som å lyve på CV-en, han hadde ikke blitt ansatt om han hadde fortalt om dopingfortiden. Men jeg tror ikke sykkelforbundet kommer til å kjøre en så hard linje mot Kjærgaard, sier han.

- De er fornøyde med jobben han har gjort som sportssjef, og det er heller ingenting som tyder på at dopingfortida har hatt noen innvirkning på årene han har vært ansatt. Jeg tror det sitter langt inne for dem å gå hardere til verks. Jeg tror heller Kjærgaard og Hølestøl vil utestenges fra lederverv i idretten, i kanskje noen år, mener Kaggestad.

Greit å se framover
Han kjørte selv under Steffen Kjærgaards ledelse på landslaget, og har ingenting å utsette på treneren han møtte i den sammenhengen.

Derfor mener Mads Kaggestad også selv at det er greit at Kjærgaard ikke forfølges hardere enn det han forventer.

«Kjærgaards dopingmisbruk skjedde før han ble ansatt i forbundet og saken er foreldet. På tross av tillitsbruddet og skuffelsen over dopingmisbruk, tror jeg forbundsstyret ser saken i lys av ukulturen som rådet og som de to sykkelrytterne var en del av.», skriver han i bloggen.

- Jeg syns det er like greit at de lar være. Jeg tror de er mer opptatt av å lære av denne saken og se framover. Steffen skammer seg nok oppriktig over dette, men det hadde vært noe helt annet om det hadde vært dopinganklager i forbindelse med jobben som sportssjef sier han til Dagbladet.

- Går de hardere til verks, og anmelder eller søker andre tiltak, så er det i så fall fordi de mener han har lurt dem og satt sporten i vanry gjennom det. Da tar de med i betraktningen ting som vi ikke har fått høre ennå, tror Mads Kaggestad.

MILD? Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen har tidligere gått langt i å antyde at det ikke bør gjennomføres noen ytterligere straffesanksjoner mot permitterte Kjærgaard. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
MILD? Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen har tidligere gått langt i å antyde at det ikke bør gjennomføres noen ytterligere straffesanksjoner mot permitterte Kjærgaard. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen har tidligere gått langt i å antyde at det ikke bør gjennomføres noen ytterligere straffesanksjoner mot permitterte Kjærgaard.

- Det blir å forskuttere styrets arbeid, men jeg tviler på at det blir aktuelt. Vi har vært tydelige, og sagt at det han har gjort, er helt uakseptabelt. Om vi skal tråkke på en som ligger nede, så er jeg ikke sikker på om alle vil ha sansen for det, sa han til NRK for to uker siden.

Antidoping Norge har varslet egne samtaler med Steffen Kjærgaard.

Styremøtet i Norges Cycleforbund avholdes fra 16.30 til 20.30 i kveld, og det er innkalt til pressekonferanse kl. 21.