Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norges EM-drøm knust: - Jeg er stolt av gutta

Tapte i siste sekund.

• Norge - Tyskland 33-34 (13-14)

KRAKOW (Dagbladet): Det har vært en prøvelse. Det har vært et drama. Det har vært nærmest ulidelig. Etter 60 nervepirrende minutter og to ekstraomganger i oppgjøret mellom Norge og Tyskland er det også vemodig å måtte skrive dette:

Norge tapte semifinalen i europamesterskapet for menn, etter at tyskerne avgjorde kampen tre sekunder før slutt i den andre ekstraomgangen.

Dermed er drømmen om å ta EM-gull knust, men det er ingen grunn til å deppe for lenge. Allerede på søndag skal de tapre heltene kjempe om bronsen.

- Det er en del av idretten. Jeg er stolt av gutta. De kjemper og slåss. Det er bare synd resultatet ikke går vår vei, sier landslagstrener Christian Berge til TV 3.

- Det er tungt akkurat nå. Jeg sitter med en følelse av at vi har gjort en kjempejobb. Vi kommer litt dårlig ut, og det er helt jevnt hele veien. Det kunne bikket begge veier. Jeg er skuffet over resultatet, sier Berge.

Målvakt Ole Erevik deppet:

- Jeg har det jævlig. Vi spiller en fornuftig og god kamp, så ser du jo hva det er som avgjør, sier Erevik.

- Dette var kron eller mynt. Vi skulle tatt dette etter 60 minutter. Vi ga alt og det er ikke en spiller som ikke ofrer alt i duellene. Vi kjemper og det skal vi gjøre videre i bronsefinalen, sier Bjarte Myrhol.

En thriller Den uhyre dramatiske kampen utviklet seg til å bli nesten akkurat sånn som de norske spillerne hadde forutsettet på forhånd: Som en krig. I front for Norge sto den 194 centimeter svære bautaen Bjarte Myrhol. Kapteinen tok kontrollen over det norske forsvaret umiddelbart, men plutselig fikk Tyskland en stor fordel.

VISTE VEI: Kaptein Bjarte Myrhol spilte en makeløs kamp for Norge mot i semifinalen mot Tyskland, men kunne ikke forhindre tap. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
VISTE VEI: Kaptein Bjarte Myrhol spilte en makeløs kamp for Norge mot i semifinalen mot Tyskland, men kunne ikke forhindre tap. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Etter en jevnspilt åpning ble to norske spillere utvist med bare sekunders mellomrom. Det innebar nærmere to minutter hvor Norge bare hadde fire menn til å duellere mot seks tyskere.

Den kaotiske situasjonen bidro til at Tyskland skaffet seg en 9-5-ledelse midtveis i første omgang. Landslagssjef Christian Berge så da det samme som tilskuerne i Tauron Arena:

Norge var i ferd med å gå i oppløsning hvis ikke de fant en løsning mot tyskernes solide forsvarsspill og effektiv offensiv.

Tok grep Berge innså alvoret og la det grønne kortet hos sekretariatet. I løpet av timeouten kunne man se den norske suksesstreneren gi klare direktiver for hvordan laget skulle opptre.

Nesten samtidig gjorde han en essensiell endring: Ut gikk Harald Reinkind og inn kom en av de største heltene fra Polen- og Frankrike-bragdene, Kent Robin Tønnesen.

Som i de foregående oppgjørene viste Bundesliga-proffen seg som nøkkelen. I tillegg å score et viktig mål, fungerte han godt i kombinasjon med Espen Lie Hansen og en annen innbytter, Christian O'Sullivan.

Sammen skapte de et mer dynamisk norsk angrep som lettere fant både Kristian Bjørnsen på kant og det vekslende strekparet Joakim Hykkerud og Myrhol.

Parallelt vartet Ole Erevik opp med noen viktige redninger aller bakerst, hvor flere av dem var sensasjonelle. Alle de positive faktorene ble fort for mye å håndtere for tyskerne, som så at Norge hentet inn firemålsledelsen deres før de tok ledelsen.

Dramatikken fortsatte Grunnet en to minutters utvisning på Bjørnsen like før pause, var det likevel tyskerne som kunne gå i garderoben med en knapp 14-13-ledelse. Det norske maskineriet lot seg derimot ikke stresse.

Etter en kort hvile snappet Myrhol ballen, løp over hele banen og banket den i mål. Utover i omgangen fortsatte lagene å følge hverandre tett.

Det betydde at Norge trengte lederne sine som mest. Og da var det en befrielse for alle nordmenn å se Myrhol og Erevik ta et makeløst ansvar.

JUBLET FORGJEVES: Norge og toppscorer Kristian Bjørnsen leverte en heroisk innsats i semifinalen mot Tyskland, men tapte på surest mulig vis. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
JUBLET FORGJEVES: Norge og toppscorer Kristian Bjørnsen leverte en heroisk innsats i semifinalen mot Tyskland, men tapte på surest mulig vis. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Samtidig som både Myrhol forsvarte målet, scoret og oppildnet lagkameratene leverte Erevik nok en kamp i ypperste verdensklasse.

Ekstraomganger Etter hvert fikk også de norske kantspillerne vist hvorfor de begge har vært blant mesterskapets aller beste. Bjørnsen var nådeløs med tyskernes eksentriske keeper Andreas Wolff og det samme var Magnus Jøndal.

Med sju minutter og 30 sekunder igjen på klokka ledet Norge med to mål, men med sekunder igjen knep tyskerne inn et mål. Så et til. Plutselig var det helt likt, 27-27, med 15 sekunder igjen av ordinær tid.

Norge fikk en siste sjanse til å score seiersmålet, men lyktes ikke. Det betydde mer dramatikk i to ganger fem minutter med ekstra omganger.

Etter den første ledet Tyskland med ett mål. Den utlignet Sander Sagosen før tyskerne igjen tok ledelsen med sifrene 32-31. Det var derfor uhyre viktig at Jøndal scoret fra kanten like etterpå. Etter en ny nettkjenning fra Tyskland var det Reinkind som tok sats og banket inn 33-33 med minuttet igjen på uret.

Dessverre var det tyskerne som fikk den siste muligheten og den tok de vare på.


 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media