Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norges EM-drøm knust. NFF-brøleren kan bli avgjørende for U21-landslaget

Norge måtte vinne mot Tyskland for å holde liv i EM-drømmen. Slik gikk det ikke.

IKKE TIL EM: Martin Ødegaard og resten av U21-gutta gikk på en smell mot Tyskland. Her fra en kamp mot Irland. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån
IKKE TIL EM: Martin Ødegaard og resten av U21-gutta gikk på en smell mot Tyskland. Her fra en kamp mot Irland. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyskland U21 - Norge U21 2-1 (2-0)

Premisset for Norge var enkelt: Slå Tyskland for å holde liv i drømmen om EM-sluttspill i 2019.

Derfor var det bare seier som var godt nok mot tabellederen. Norge burde iallfall ha selvtilliten i orden før møtet i Ingolstadt, etter at de vant det motsatte oppgjøret 3-1.

I kveld var imidlertid Tyskland mer på hugget, og tok en 2-0-ledelse allerede etter halvtimen spilt. Norge reduserte tidlig i andre omgang, men det ble med trøstemålet.

Dermed er håpet om EM-spill ute.

NFF-tabben

En administrativ tabbe kan derfor bli avgjørende for at Norge ikke tar seg til EM.

For Norge hadde selv satt seg i en vrien posisjon med brøleren som sørget for at Norge mistet tre verdifulle poeng mot Kosovo tilbake i juni 2017.

Norges U21-lag slo Kosovo 5-0, men benyttet en suspendert Kristoffer Ajer. Han skulle stått over kampen etter å ha fått rødt kort for Norges G19-lag mot Spania i mars.

Denne tabben førte til at Norge mistet seieren og kampen ble i stedet satt til en 3-0-seier til Kosovo. Norges Fotballforbund forklarte Ajer-missen med «åpenbar systemsvikt».

Før kveldens kamp lå Norge som nummer to i gruppa bak nettopp Tyskland. Det skilte fem poeng mellom lagene og gruppevinnerne går rett til EM-sluttspillet. De fire beste toerne fra de ni EM-gruppene går videre til EM-playoff om de to siste plassene. Norge lå som nummer sju på «toerlista» allerede før kampen mot Tyskland.

Bare tre av gruppetoerne i de øvrige gruppene har per i dag like mange eller færre poeng enn Norge. Hadde Norge bevart de tre poengene de skulle hatt etter 5-0-seieren over Kosovo i fjor, ville oppgaven vært en helt annen.

Siden resultatene mot tabelljumboen strykes, kan ikke Norge avansere på «toertabellen», siden Norge møter tabelljumbo Aserbajdsjan i siste kamp.

Med tre poeng mot Kosovo ville Norge vært nummer tre på toertabellen og hatt en sjanse til å spille playoff.

Tung start

Og det startet på verst tenkelig vis for Norge i kveld.

Hele tre ganger kom den tyske spissen Cedric Teuchert alene med keeper Sondre Rossbach. Den første gangen reddet sisteskansen med en beinparade, den andre gangen bommet spissen på mål etter å ha blitt presset hardt, men alle gode ting var tre for Schalke 04-angriperen.

For på det tredje forsøket var han iskald og plasserte ballen i nettmaskene bak Rossbach.

Som TV 2-kommentator Marius Skjelbæk sa på direkten:

- Han har jo hele Sør-Tyskland å løpe på. Og da blir det piece of cake.

Makker Solveig Gulbrandsen mente det var merkelig at Norge gjorde den samme feilen tre ganger på snaut 21 minutter.

- Det er rett og slett for enkelt, mente Gulbrandsen.

Og etter en halvtime fikk Norge en ny advarsel da Luca Waldschmidt hamret ballen i stolpen. Samme mann fikk en ny sjanse like etterpå, og sendte kula i nærheten av vinkelen bak Rossbach.

Motbakken ble enda brattere for Norge, som trengte tre mål den siste timen.

Redusering

Og sju minutter seinere trodde Erling Braut Håland at han hadde gitt Norge fornyet håp da han på sterkt vis satte inn det som virket som en redusering, men linjedommen vinket omsider med flagget og mente han var i offside da løpet gikk.

Like etter hvilen fikk Norge en etterlengtet opptur. Birk Risa ladet kanonen fra langt hold og sendte kula via en tysker og i mål. En vitamininnsprøytning for de norske gutta.

Håland fikk en stor sjanse til å utlikne etter 65 minutter, men Alexander Nübel leverte en praktredning fra kloss hold. Bare minutter etterpå skjøt Florian Neuhaus ballen i stolpen i motsatt side - en sjanse han burde scoret på.

Norge klarte aldri å mobilisere noen store angrep mot slutten av kampen, og hjemmelaget rodde seieren i land. Dermed er Tyskland klare for EM.

FATTIG TRØST: Norge jubler etter reduseringen. Foto: Armin Weigel / dpa / AFP / NTB Scanpix
FATTIG TRØST: Norge jubler etter reduseringen. Foto: Armin Weigel / dpa / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Duo med

Martin Ødegaard og formsterke Martin Thorsby var begge med på U21-laget, i håp om å hjelpe Norge i kvaliken. Ødegaard er ikke med A-laget i Nations League i disse dager.

- Det handler selvfølgelig om at vi har en anledning til å kjempe om en kvalifisering. I tillegg en det alltid en vurdering. Martin og Morten har kapasitet til å være med ett steg opp også, sånn sett er vi glade for at de kan være med oss denne gangen også, uttalte landslagstrener Leif Gunnar Smerud før start.

I dag hjalp ikke det de norske guttene, som tidvis virket nervøse og lite komfortable i Tyskland før hvilen. Selv om det bedret seg i andre omgang, var hjemmelaget best i det meste.

Norge skal spille den siste gruppespillkampen mot tabelljumbo Aserbajdsjan tirsdag. En kamp som dessverre ikke betyr noe særlig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!