Norges EM-helt var fast bestemt på å kjøre alpint

Takker værgudene for at det ble fotball.

 DA OG NÅ:  Ingrid Hjelmseth drømte om å bli alpinist da hun var liten. I stedet ble hun norges beste keeper. Foto: Jonathan Nackstand / AFP / NTB Scanpix og privat.
DA OG NÅ: Ingrid Hjelmseth drømte om å bli alpinist da hun var liten. I stedet ble hun norges beste keeper. Foto: Jonathan Nackstand / AFP / NTB Scanpix og privat.Vis mer

STRØMMEN (Dagbladet): Hadde det ikke vært for et par dårlige vintre på starten av nittitallet, ville Ingrid Hjelmseth heller satset på alpint istedet for keeperkarrieren, avslører faren.

Dagen etter at datteren Ingrid Hjelmseth ble den store helten med to strafferedninger mot Danmark under EM-semifinalen, åpner faren, Harry Hjelmseth, opp familiealbumene hjemme på Strømmen. Bildene til familien Hjelmseth viser tydelig at den yngste i ungeflokken på tre egentlig hadde tenkt å bruke livet på noe annet enn å stå i mål.

- Hun var mellom ti og tolv år da det ble alvor med fotballen. Hun var egentlig alpinist, siden resten av familien drev med alpint, forteller faren.

Kan takke værgudene Men da det ble lite snø vintrene -91 og -92, endret framtidsplanene seg.

- Det var noen år på begynnelsen av 90-tallet der det nesten ikke kom snø, og da ble det for kostbart å reise land og strand rundt for å sats på alpint. Hun drev med begge idrettene en periode, men det ble vanskelig å kombinere. Og da ble det fotballen som ble valgt, sier faren om fotballkarrierens start.

Da alpinstøvlene ble satt på hylla, kunne den unge jenta satse for fullt på fotballen, for Skjetten IL. Der ble hun inntil studiene lokket henen til Trondheim og Trondheims/Ørn.

- Hun ble ganske tidlig puttet i mål, og da man fant ut at hun var god der, så var det det som ble satset på, sier Harry Hjelmseth, som legger til at han ikke kan mye om fotball og derfor ikke kan si noe om man tidlig så talentet til datteren.

- Men det var jo trenerne rundt som så det potensialet.

Ivrig og ordentlig Faren sier at Ingrid var som andre barn. Men hun var kanskje en smule mer ivrig enn mange. Hun spilte i korps, var flink på skolen og veldig glad i å trene.

Ivrig var hun også i forberedelsene til Danmark-kampen. 33-åringen hadde studert hvilke hjørner danskene hadde skutt i under straffesparkkonkurransen mot Frankrike i kvartfinalen. Betalingen ble at landslagskeeperen ble kampens store helt med to viktige redninger.

- Hun har alltid likt å gjør ting ordentlig, sier Harry Hjelmseth om datteren.

Overrasket over finale Faren forteller at han ikke har hatt mulighet til å være i Sverige for å se datteren i mesterskapet. Men det mener han kan være positivt.

- Det gikk så dårlig sist vi så henne i et mesterskap, under VM i Tyskland for to år siden, så vi trodde kanskje vi brakte dårlig lykke, ler faren.

Han sier at han naturligvis er kjempestolt av datteren, men som flere med han - overrasket over at Norge har tatt seg helt til finalen.

- Jeg synes de har greid seg så bra, siden de har kommet til finalen. For meg var det litt uventet at de har kommet seg så langt. Jeg hadde faktisk trodd at Ingrid skulle komme hjem tidligere, innrømmer pappa Harry Hjelmseth.