I FOKUS: Svein Oddvar Moen fikk mye oppmerksomhet i norske og danske medier i EM i Frankrike. Foto: REUTERS/Albert Gea
Livepic
I FOKUS: Svein Oddvar Moen fikk mye oppmerksomhet i norske og danske medier i EM i Frankrike. Foto: REUTERS/Albert Gea LivepicVis mer

Norges EM-representant henges ut i Danmark: - Brutalt og nådeløst, svarer Moen

Svein Oddvar Moen har vært Norges representant i de to siste mesterskapene. Sjansene for et tredje mesterskap før Moen fyller 40 år er gode, til tross for massiv dansk kritikk.

(Dagbladet): Både i VM i Brasil i 2014 og i det pågående EM-et i Frankrike har dommer Svein Oddvar Moen (37) vært Norges representant - sammen med sitt team - i det norske fotballandslagets fravær.

Det er trolig en medvirkende årsak til det intense fokuset på 37-åringens dommerfeil. Moens dømming i EM har fått mye negativ omtale i norske medier.

- Det er flott at det er fokus på oss. Norge trenger representanter i mesterskap, helst både med landslaget og dommere. Det er viktig for norsk fotball. Det er veldig positivt at det er fokus på oss, sier Moen til Dagbladet.

FORNØYD: Svein Oddvar Moen er fornøyd med at han klarte målet sitt i EM, men misfornøyd med den ene feilen han og UEFA er enige om at de gjorde. Foto: NTB Scanpix
FORNØYD: Svein Oddvar Moen er fornøyd med at han klarte målet sitt i EM, men misfornøyd med den ene feilen han og UEFA er enige om at de gjorde. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Også danskene skriver om nordmannen. Den mest leste saken på Extra Bladet i går var om Moen, som blir titulert som «norsk skandaledommer».

Dansk slakt

Den danske avisen skriver at Moen sviktet i begge sine kamper: Wales - Slovakia og Polen - Ukraina. Danskene har også tatt seg bryet med å lete opp tidligere feil hos rogalendingen.

- Svein Oddvar Moen og hans folk har tidligere satt seg selv i et dårlig lys. Ikke én gang, men gang på gang, så det er ikke høy kvalitet over hans dømming, skriver den danske avisa.

- Synderegisteret gjelder blant annet en Europa League-kamp mellom Napoli og Dnipro, hvor ukrainerne utlignet med to spillere i offsiden og Skottland - Tyskland, hvor Thomas Müller slapp unna rødt kort til tross for kvelertaket på Steven Naismith.

- Nådeløs og brutal

Danmark har verken et landslag eller noen dommere med i EM. De er kjent for å være glad i å rekke ned på nordmenn.

- Danskene har jo ingen med i EM, så da må de lete hos nabolandene for å ha noe å skrive om. Spørsmålet er jo hvor mye vi skal bry oss om det, forteller Moen.

- Det handler om å prestere. Vi gjorde én feil, og det er ikke godt nok. Fotballen på dette nivået er nådeløs og brutal. Det får konsekvenser både for dommere og for spillere om man gjør feil. Men det er sånn det skal være, mener Moen.

Han har fått gode tilbakemeldinger fra UEFA, bortsett fra den ene feilen som Moen og UEFA mener han gjorde da hans team overså albuen til Martin Skrtel. I situasjonen hvor Nils Johan Semb mente Moen burde dømt straffe til Ukraina mot Polen, fikk den norske dommeren full støtte fra UEFA.

- Der var det enighet om avgjørelsen var korrekt. Alt i alt var en flott opplevelse og en utrolig god erfaring. Vi fikk gode tilbakemeldinger, bortsatt fra den ene feilen. Det er en fantastisk ramme rundt kampene, sier 37-åringen.

Blant de yngste EM-dommerne

UNG: Svein Oddvar Moen (37) var en av de yngste dommerne i EM. Foto: REUTERS/Albert Gea
Livepic
UNG: Svein Oddvar Moen (37) var en av de yngste dommerne i EM. Foto: REUTERS/Albert Gea Livepic Vis mer

I går var mesterskapet over for seks av 18 dommerteam. Det inkluderte Moen og hans team, uten at det kom overraskende på Moen, som klarte målet sitt.

- Det var de seks yngste dommerne som ble sendt hjem, så det var ikke så overraskende. Målet vårt var å få dømme to kamper. Det klarte vi. Det er forståelig at det ikke ble flere kamper med den feilen vi gjorde. Det er helt fair, forteller 37-åringen.

- Hvordan er det å dømme i EM sammenlignet med i Tippeligaen?

- Forskjellen på å dømme her og i Tippeligaen er stor. Kvaliteten er høyere. Først og fremst handler det om tempoet.

- Sjansene for VM 2018 er veldig gode

Moen og trenerteamet har utviklet seg i løpet av mesterskapet.

- Vi drar hjem fra EM med rak rygg, nye erfaringer og som bedre dommere. Det er de 18 beste dommerteamene som har vært her og man lærer mye. Nå er VM i 2018 det neste store mål. Jeg tror sjansene for å komme dit er veldig gode. CV-en begynner å bra. Det handler om å utvikle seg videre og ta nye steg, forteller Moen.

- Samtidig har det vært fokus på de negative situasjonene. Men sånn er det. Det ble skrevet at vi gjorde en feil mot Polen - Ukraina, men vi har fått full støtte fra UEFA på at det ikke er straffe.

Nå drar FIFA-dommeren på ferie med familien.

- Det skal godt å koble av med en fotballfri periode, sier han og smiler.

Det norske dommerteamet besto av Svein Oddvar Moen som hoveddommer, Kim Thomas Haglund og Frank Andås som assistentdommere og Ken Henry Johnsen og Svein-Erik Edvartsen som måldommere.