Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norges tropp til friidretts-EM i Berlin

Norges EM-tropp nær halveres fra sist

25 nordmenn har foreløpig klart EM-kravet ti dager før uttaksfristen går ut.

HALVERT TROPP: Sportssjef i friidrettsforbundet Håvard Tjørhom drar trolig med en langt mindre tropp til EM enn for fire år siden. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HALVERT TROPP: Sportssjef i friidrettsforbundet Håvard Tjørhom drar trolig med en langt mindre tropp til EM enn for fire år siden. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Norsk friidrett er inne i en framgangsrik æra. VM-gullet til Karsten Warholm og bronsen til Filip Ingebrigtsen i London var et videre signal på den spennende framtiden norsk friidrett har i møte.

De gode toppresultatene til tross, Norge drar sannsynligvis til EM i Berlin med nær halvparten så stor tropp som forrige EM.

Til EM i Amsterdam for to år siden var hele 51 norske utøvere med til mesterskapet. Ti dager før kvalifiseringsfristen går ut har bare 25 nordmenn foreløpig klart kravet til EM i Berlin.

Uttaksfristen for de norske utøvere er 29. juli. Det vil si at utøverne som ennå ikke har kvalifisert seg for mesterskapet begynner å få dårlig tid.

- Det er noen utøvere som ennå prøver å ta kravet, og det er litt forskjellige situasjoner. Noen har vært skadet og noen har vært i harde treningsperioder. Kravet er vanskelig og man skalta ut mye for å klare det, sier sportssjef i Friidrettsforbundet Håvard Tjørhom.

Tøffere krav

Tjørhom ble kåret til årets trener på Idrettsgallaen i 2015 etter strålende suksess med alpinlandslaget. Etter ett års pause fra toppidretten tok han over som sportssjef for friidrettsforbundet etter OL i Rio i 2016.

Norge har tidligere brukt mesterskapet som en læringsarena for unge utøvere. Det er ikke hovedmålet denne gangen.

Ikke siden EM i Helsingfors i 1994, hvor Norge dro hjem med tre gull og seks medaljer totalt, har Norge reist til et europamesterskap med like mange medaljekandidater som nå. Tjørhom forteller til Dagbladet at forbundet derfor ønsker å prioritere kvalifiserte utøvere.

- For min del er det et mål å ha med kvalifiserte folk, størrelsen på troppen er ikke så viktig. Det er plusser og minuser ved å ha med stor tropp, flere kan få erfaring, men det blir også vanskeligere å ta best mulig vare på utøverne vi har med. Vi har mål om å prestere gode resultater der nede, forklarer Tjørhom.

En annen årsak til den drastiske nedgangen i antall forventede utøvere i den norske troppen er at Norge ikke har kvalifisert seg til å stille stafettlag på noen øvelser.

Åpner for flere utøvere

Onsdag kveld var Elisabeth Slettum ett hundredel unna å klare EM-kravet på 400 meter hekk undet er nasjonalt stevne på Bislett. Tjørhom sier at det kan være aktuelt å ta med enkelte utøvere på skjønn.

- Vi har ikke tatt ut noen i troppen ennå, så det gjør mulighetene våre åpne til å se på kriteriene helt fram til troppen er klar. Vi har jo vært i kontakt med litt forskjellige utøvere om hvordan de ligger an. Det vil være noen utøvere og noen nyanser som må sees på prioriteringer på øvelser og hva vi ser av potensiale. Men det er kravene fra NFIF som vi i utgangspunktet ser på, sier Tjørhom.

Per i dag så er det 25 utøvere som har tatt kravet, blant annet noen som har tatt kravet på flere øvelser. Det er ikke avgjort hvilke utøvere som eventuelt skal delta på flere øvelser under mesterskapet.

Tjørhom forteller at Friidrettsforbundet er godt i gang med planleggingen av den norske troppen til Berlin og at han antar at troppens størrelse kan utvide seg noe i løpet av de siste dagene før uttaket.

- Vi har holdt på å planlegge EM en stund nå. Det tallet har endret seg litt ettersom sesongen har pågått. Det er litt vanskelig å si for sikkert, men 25 har tatt kravet og vi tror det kan bli noen til med i troppen, sier Tjørhom.

- Det er mange gode stevner framover, så sånn sett er det muligheter, avslutter sportssjefen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media