Norges eneste EM-håp

Norsk friidrett ligger langt nede før EM i München som starter i morgen. Det aller meste hviler på hoftene til kappgjengeren Kjersti Tysse Plätzer (30).

I slutten av mai snakket en optimistisk Per Øyvind Mørk med Dagbladet. Lista over norske friidrettshåp var lang. I dag er de fleste navnene strøket fra friidrettssjefens liste. Norsk friidrett ligger nede med skader og manglende resultater.

Kan slå til

Men det finnes håp. Marius Bakken og Andreas Thorkildsen kan slå til. Det kan også Geir Moen og John Ertzgaard. Ketill Hanstveit kan også slå til. Men ingen av dem har årsbeste i verden i sin idrett. Det har Kjersti Tysse Plätzer. Hun var ikke med på Per Øyvind Mørks daværende liste. Han hadde glemt representanten fra Norges Gang- og Turmarsjforbund. Men sølvmedaljevinneren fra Sydney-OL trener minst like seriøst som de andre deltakerne. Nylig kom hun hjem fra et fire ukers høydeopphold i St. Moritz.

Kjersti Tysse Plätzer

Født. 18.1.72

Høyde: 1.72 meter

Vekt: 54 kg

Aktuell: Norsk deltaker i kappgang i EM i München 6. til 11. august.

Avslutningen av høydeoppholdet i St. Moritz var lagt opp slik at Tysse Plätzer skal gå 20-kilometeren i EM på den 18. dagen etter oppholdet. I München er Kjersti eneste norske medaljehåp. Det tar hun med stor ro:

- Det er selvfølgelig synd å være den eneste medaljekandidaten. Likevel er jeg ikke enig i at det ser helt svart ut. Marius Bakken kan løpe inn til medalje. Dessuten er kappgjengeren Trond Nymark nummer sju på verdensstatistikken hittil i år.

- Hva er feil i norsk friidrett?

- Jeg synes ikke noe er feil. Vi er nede i en bølgedal fordi stjerner som Vebjørn Rodal, Trine Hattestad, Hanne Haugland og Steinar Hoen har sluttet. Jim Svenøy sliter litt med formen og Marius Bakken er litt bak nivået han bruker å ha. Likevel kommer det mange lovende talenter, spesielt på mellomdistanse for kvinner.

- Hvordan er sjansene dine i EM?

- Det er realistisk å tro på medalje, men det blir tøff konkurranse. Alle de åtte beste fra VM er europeere. Alt må stemme både teknisk, taktisk og fysisk. Dessuten er resultatet litt avhengig av dommerne. Man kan jo bli diskvalifisert.

Kjersti Tysse Plätzer er kvitt magesåret hun slet med i begynnelsen av sesongen. Nå koser hun seg med ulike typer mat, deriblant favoritten potetpizza.

Hjerneblødning

At hun skal reise med ektemannen Stephan til EM, er hun veldig glad for. I fjor ble han nemlig reddet av friidrettssjef Per Øyvind Mørk da han fikk hjerneblødning rett før Kjerstis VM-start.

- Å få vite at Stephan lå på sykehus, er det absolutt verste som har hendt meg, sier Kjersti. Under EM har hun mulighet til å yte noe tilbake til Per Øyvind Mørk. Da kan hun redde stumpene av norsk friidrett.

GÅR FOR PALLEN: - Det er realistisk å tro på EM-medalje, sier Kjersti Tysse Plätzer. Her i Sidney i 2000.