VEGARD STAKE LAENGEN: Bytter ut den blå Team Joker-drakten med en enda mørkere blåfarge i IAM Cycling. Før den tid håper han på VM-plass. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
VEGARD STAKE LAENGEN: Bytter ut den blå Team Joker-drakten med en enda mørkere blåfarge i IAM Cycling. Før den tid håper han på VM-plass. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Norges ferskeste proffsyklist kan bli VM-joker

Vegard Stake Laengen om VM, World Tour-Drømmen og Sondre Holst Enger.

(procycling.no): - Det er realistisk at jeg starter VM når vi har seks ryttere til start. Jeg har mye kjørestyrke, og målt mot de andre rytterne som har tatt mye poeng denne sesongen kombinert med at vi har så klare kapteiner i Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen, tror jeg landslagsledelsen ser etter noen som er gode til å taue for kapteinene, sier Vegard Stake Laengen til procycling.no.

På svingete veier ut fra Nice kjører Norges ferskeste proffsyklist bil mot høyden. Fem dager rolig trening med base på 2000 meters høyde står på programmet før han skal kjøre igjen ritt neste onsdag. Etter en rundtur med startnummeret i Vest og Nord-Europa, kan VM i Richmond, Virginia, stå på programmet.

- Jeg har VM i bakhodet. Så jeg passer på at jeg ikke mister formen utover høsten, sier Stake Laengen.

Blandede følelser for Joker-retur

Under Arctic Race Of Norway avslørte, ved det som Team Joker-syklisten mener var en feil, en av sportsdirektørene i IAM Cycling at «Staken» var med i planene til det sveitsiske mannskapet for 2016-sesongen.

- Laget ville vente med å offentliggjøre det, men så snakket en av sportsdirektørene litt for mye i Arctic. Jeg kunne ikke nekte da TV 2 spurte. Selv fikk jeg kontraktstilbudet under Tour Alsace, sier Stake Laengen, som legger til: Det hjalp nok litt på på farten i saksgangen at jeg vant sammenlagt der.

Han sier drømmen med syklingen alltid har vært å sykle på øverste nivå, og innrømmer at det var en nedtur da han mistet kontrakten med Bretagne Séché Environnement etter 2014-sesongen.

- Det var litt blandet følelser da jeg ikke fikk ny kontrakt i fjor. Samtidig som jeg ønsket å fortsette, var jeg ikke helt fornøyd med laget. Men jeg fikk kjøre mange bra løp, og jeg så på det som et tidsspørsmål før det kunne løsne. Jeg så litt mørkt på det da det sto på i fjor høst, sier Stake Laengen.Fasit ble at den langstrakte syklisten vendte tilbake til Team Joker, som han også syklet for fra 2009 til 2011-sesongen.

- Nå er jeg er kjempefornøyd nå med at jeg ikke fikk ny kontrakt med Bretagne. Jeg fikk restartet karrieren litt. Det er mange tanker som svirrer i hodet når man må ned en divisjon, men jeg har holdt fokus og hele tiden tenkt at jeg er en god nok rytter til å kjøre på øverste nivå, sier den kommende IAM-syklisten, som er bosatt i Nice, sør-øst i Frankrike.

Håper på en Grand Tour
Sammen med Sondre Holst Enger utgjør de en norsk, litt usannsynlig duo i det mørkeblå IAM-laget. Mens Holst Enger er liten og rask, er Stake Laengen høy og utholden. Men også på andre områder tror sistnevnte de kan utfylle hverandre.

- Jeg kan kanskje lære Sondre litt språk, sier Stake Laengen, som etter flere år i Frankrike har lært deler av det franske vokabularet.- Det blir i hvert fall bra å være to nordmenn i et lag. Sondre har vært mye skadet, som har gjort at han har fått det litt tungt denne sesongen. Får han orden på det til neste år, kan det bli veldig bra.

- Hva slags ambisjoner har du selv for neste år?

- Målet er å få kjøre en Grand Tour. Jeg er en utholden rytter, og jeg tror et ritt over tre uker kan passe meg bra. Tour de France er selvsagt det ultimate. Da stiller man med hundre prosent toppet lag, og det viser at man har gjort noe veldig riktig. Blir det Italia eller Spania rundt, er jeg uansett fornøyd.

- Det IAM-laget har sett, er at jeg kan taue mye i front av feltet. Så håper jeg å være sterk nok til at jeg kan kjøre egne sjanser enkelte ganger, men det tenker jeg ikke mye på.