NORGES NESTE LANDSLAGSTRENER: Ståle Solbakken vil være interessert om Norges Fotballforbund gjør jobben sin og tar kontakt via bakveier ingen får vite om. Det er slik det jobbes i internasjonal fotball.  Man sonderer terrenget gjennom gode hjelpere. Og det må NFF ta hensyn til. Om to måneder kan det være for sent. Foto: Lars Møller/Scanpix
NORGES NESTE LANDSLAGSTRENER: Ståle Solbakken vil være interessert om Norges Fotballforbund gjør jobben sin og tar kontakt via bakveier ingen får vite om. Det er slik det jobbes i internasjonal fotball.  Man sonderer terrenget gjennom gode hjelpere. Og det må NFF ta hensyn til. Om to måneder kan det være for sent. Foto: Lars Møller/ScanpixVis mer

Høgmo-evalueringen:

Norges FIFA-ranking (81) er det absolutte lavmål - NFF må åpne en bakkanal til Ståle Solbakken

I evalueringen av Per-Mathias Høgmo må NFF forstå at framtida er enda viktigere enn fortida. De må tenke som politikere og åpne dører i det skjulte.


FOTBALLPRESIDENT TERJE SVENDSEN satt NFF i en kinkig situasjon med evalueringsutspillet etter 0–1 for Aserbajdsjan. Sånn går det når skuffelsen tar overhånd. Slik blir lovet ærlighet og åpenhet en belastning. Men feilen som fratok Per-Mathias Høgmo den tilliten alle trenere er avhengig av er ikke verre enn at den kan rettes opp.

Ikke for Høgmo, riktignok, det løpet er nok kjørt.

Men for NFF.

FOR SELV OM evalueringen av Høgmo del én inntil videre er konsekvensløs – og da snakker jeg om den hurtigvarianten presidenten (for) snakket seg inn i – så er det del to som gjelder. På veien dit har Norge falt ytterligere elleve plasser på FIFA-rankingen (81). Ja, så dypt at det å raljere med to Kongoer ikke er frekt nok lenger, de er jo ganske gode der de ligger som nummer 49 (den demokratiske republikken) og 55 (republikken). Nei nå er det Færøyene (74) og den karibiske øya Curaçao (77) som latterliggjør ambisjonene om regelmessig deltakelse i sluttspill.

Færøyene foran Norge!

Det er faktisk ikke til å tro.

AV DEN GRUNN er folk flest lei Norges resultater og Høgmos retorikk og vil sparke landslagstreneren av de grunner. Og det er greit. Det er folkets privilegium. Fotball er massenes idrett, man bruker og kaster som man vil, alt avhengig av oppturer og nedturer. Men vi som følger laget tettere enn TV-seerne og tribunesliterne, som minker i et alarmerende antall, vet at det er mer en som så i og rundt fotballaget Norge.

Det er et faktum, om NFF-styret er så grundige som de sier de vil være og virkelig går i dybden på landslagsproblematikken 2016, gjør meg rimelig sikker på at resultatet i Tsjekkia ikke er den faktoren som vil få størst betydning når den pågående evalueringen gjøres ferdig i dagene etter 11. november.

DERFOR MÅ NFF tenke ut over problemene som gir organisasjonen den stygge slagsiden på toppen. I jobben med å evaluere Per-Mathias Høgmos siste år som landslagstrener må de i tillegg tenke parallelt. Hvilket betyr at de må gjøre som alle andre som ønsker å finne en løsning i skjul av det problemet som gjør at de er nødt til å finne en løsning.

De må gjøre som politikerne og diplomatene.

De må åpne en bakkanal gjennom lojale støttespillere.

DØRER VI IKKE ser åpnes alltid i slike prosesser. Det er sånn spillet foregår. Det er sånn den enes brød blir den andres død. Og den viktigste døra NFF må åpne på gløtt er den til Ståle Solbakken i København.

Det er den som er framtida for laget Norge.

MED STOR RESPEKT for alle andre nevnte alternativer – i min bok er Ståle Solbakken det klare førstevalget. Faller NFF-styret ned på det samme er det helt avgjørende at det opprettes en kontakt. For med FC Københavns framganger i Champions League – og selv 0–1 for Leicester tirsdag kveld var en framgang gjennom måten laget enda en gang framsto på utenfor Parken, det som skjedde i Porto var altså ikke et engangstilfelle – blir Ståle Solbakken stadig mer interessant utenfor Danmark.

Det toget må ikke kjøre fra NFF.

ØNSKER SOLBAKKEN Å trene Norge fra en eller annen dato i 2017? Ja, jeg tror det. Jeg vet i hvert fall at han har lyst. Og at motivasjonen er der. Det har allerede stått på trykk i Dagbladet etter en samtale vi hadde for noen uker siden. Men lyst er en ting, vilje til å gå videre med noe konkret om telefonen kommer er annen sak, og det er det NFF må finne ut av snarest.

Før toget går.

OM NFF VIL ha Ståle Solbakken må framtida handle om løsninger, ikke problemer. Det må ikke bli noe problem at han er i København og gjerne vil være der til sesongen er ferdig i Danmark. Det må løses. Og mulighetene er mange, Norge kan ha en vikar til bortekampen i Nord-Irland i mars, eller Ståle Solbakken kan gjøre begge deler for en kort periode.

Ingenting er umulig.

Om man ønsker å gjøre det mulig.