Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norges fineste landslagsmål

Gamstens mål hylles som et av de vakreste. Men hvilket er det aller fineste? Her er Dagbladets mening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1 Kjetil Rekdal på Wembley 1992, VM-kvalifisering. Norge-England 1-1 Kjetil Rekdal fikk ballen fra Gøran Sørloth i returrommet, dempet på brystet, tok noen skritt og dundret til med venstre på halv volley fra 20 meter. Ballen gikk helt oppe i vinkelen, utagbart for Chris Woods i England-målet.

2 Lars Bohinen på Ullevaal i 1991, EM-kvalifisering. Norge-Italia 2-1 (2-1 målet) Lars Bohinen kjørte karusell med Paolo Maldini og Franco Baresi, og avsluttet med å sende ballen under Zenga og i mål. Huskes som en av landslagshistoriens største enkeltmannsprestasjoner.

3 Ole Gunnar Solskjærs på Ullevaal i 1996, VM-kvalifisering. Norge-Aserbajdsjan 5-0 (2-0 målet) Ole Gunnar Solskjær fikk ballen fra Rekdal på 16-meteren og dempet med brystet. Delvis med ryggen mot mål fikk han stjernetreff på hel volley. Ballen suste i krysset. På tribunene satt en United-speider og studerte Ronny Johnsein. Det ble starten på Solskjærs United-eventyr.

4 Morten Gamst Pedersen i Budapest 2006, EM-kvalifisering. Ungarn-Norge 1-4 (3-0 målet) En god crossball fra Anders Rambekk, og Gamst Pedersen timet løpet på bakerste perfekt. Sendte av gårde en suser på volley, og Ungarns keeper rakk aldri å få opp hendene.

5 Petter Rudi i Helsingfors 1997, VM-kvalifisering. Finland-Norge 0-4 (0-2 målet). Norge ledet allerede 0-1 da Rudi i det 12. minutt så at den finske keeperen sto langt ute. Han siktet inn skuddfoten fra 35 meters og traff perfekt. TV-bildene gikk verden rundt.

6 Lars Bohinen på Ullevaal i 1993, VM-kvalifisering. Norge-England 2-0 (2-0 målet) En hurtig overgang, hvor Bohinen kom på overlapp på venstrekanten. Han skrådde inn i feltet, og skjøt i hodehøyde i keeperens korthjørne.

7 Øivind Leonhardsen på Ullevaal i 2000, EM-kvalifisering. Norge-Slovenia 4-0 (4-0 målet) En scoring Erik Mykland skal ha mestparten av æren for, i det som gjerne betegnes som hans beste landskamp. Etter å ha lurt vekk et knippe forsvarere, så Myggen en vei, og sendte ballen motsatt. Den eneste som fikk det med seg, Øivind Leonhardsen, kunne nærmest trille ballen i nettet.

8 Kjetil Rekdal på Ullevaal i 1993, VM-kvalifisering. Norge-San Marino 10-0 (10-0 målet) I kampen som for alvor sparket i gang det norske fotballeventyret på 90-tallet, hælsparket Kjetil Rekdal inn 10-0. Ballen gikk rett i krysset og ble et uforglemmelig punktum på en norsk festkveld på Ullevaal.

HISTORISK: Lars Bohinen har fintet bort legendariske Franco Baresi og scorer sikkert på Walter Zenga i 1992. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
HISTORISK: Lars Bohinen har fintet bort legendariske Franco Baresi og scorer sikkert på Walter Zenga i 1992. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

9 Tore Andre Flo mot Brasil i Marseille, VM 1998. Norge-Brasil 2-1 (1-1 målet) Flo fikk en pasning fra Bjørnebye på venstrekanten, rundet Junior Baiano, og skjøt til høyre for Brasils legendariske keeper Taffarel. Fikk siden straffen som gjorde at Rekdal sendte Norge videre fra gruppespillet.

10 Jan Åge Fjørtoft i Polen, VM-kvalifisering 1993, Polen-Norge 0-3 (0-2 målet) En lang ball der Fjørtoft kom i duell med en forsvarer, og gjør overstegsfinte med høyrebenet og før han skyter med venstre. Finta ble siden bare kalt Fjørtoft-finta.

image: Norges fineste landslagsmål
MARSEILLE: Tore Andre Flo scoret først utlikningen, deretter skaffet han straffe mot Brasil.
FJØRTOFT-FINTA: Her har Jan Åge Fjørtoft bare keeperen igjen før Norge definitivt var VM-klare. Norge vant 3-0 i Polen.