EKSTRA ASSISTENTDOMMER: Espen Berntsen skal gå langs kortlinja under Europa League-kampen mellom Nacional og Werder Bremen på Madeira torsdag. Hoveddommer er Svein Oddvar Moen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg, Scanpix
EKSTRA ASSISTENTDOMMER: Espen Berntsen skal gå langs kortlinja under Europa League-kampen mellom Nacional og Werder Bremen på Madeira torsdag. Hoveddommer er Svein Oddvar Moen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg, ScanpixVis mer

Norges første femtedommer

Eller blir Espen Berntsen sjettedommer?

|||(Dagbladet.no): Espen Berntsen og Tom Harald Hagen skal prøve seg som henholdsvis femte- og sjettedommer når Svein Oddvar Moen leder kampen mellom portugisiske Nacional og tyske Werder Bremen i europaligaen torsdag.

Ordningen med to ekstra assistentdommere skal testes ut i Europa League denne sesongen. Og de norske dommerne er blant de første testteamene som skal i aksjon.

- Hva kalles rollen deres egentlig?

- På engelsk heter det «additional assistant referee», men vi har sagt femte og sjettedommer, sier Espen Berntsen til Dagbladet.

- Hvordan har dere blitt forberedt på jobben?

- De to norske hoveddommerne som skal dømme i Europa League, Svein Oddvar Moen og Tommy Skjerven, har vært på kurs i Sveits. Vi andre har hatt en samling i Oslo der vi gikk gjennom instruksene fra Fifa med videoklipp.

FEMTE- ELLER SJETTEDOMMER? Tom Harald Hagen går i det motsatte hjørnet av Berntsen. 
Foto: Gorm Kallestad, Scanpix
FEMTE- ELLER SJETTEDOMMER? Tom Harald Hagen går i det motsatte hjørnet av Berntsen. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix Vis mer

- Hvor skal dere stå?

- Vi skal stå på motsatt diagonal av den vanlige assistentdommeren, og bevege oss langs kortlinja inn til målet. Vi vil altså ha målet mellom oss og assistentdommeren.

- Så dere skal ikke være helt bak mål, altså?

- Hehe, nei jeg håper ikke det.

- Hva består jobben i ellers?

- Vi skal prøve å avdekke om det skjer noe ned mot dødlinja der vi står og inne i 16-meteren om det er noe dommeren ikke ser, og om ballen er inne i mål eller ikke.

- Hva gjør du hvis du ser noe?

- Vi har ikke fløyte eller flagg, men har normalt kommunikasjonsutstyr. Om jeg ser noe, skal jeg melde det til Moen umiddelbart.

UTEN FLAGG OG FLØYTE: Brage Sandmoen blir ekstra assistent for Tommy Skjerven i Europa League. Foto: Kyrre Lien, Scanpix
UTEN FLAGG OG FLØYTE: Brage Sandmoen blir ekstra assistent for Tommy Skjerven i Europa League. Foto: Kyrre Lien, Scanpix Vis mer

- Hva tror du om denne løsningen?

- Vi vet jo ikke helt hva vi går til, så det blir spennende å se hvilken effekt det får. Vi går til dette med åpent sinn. Men dette er jo en helt annen rolle enn vi er vant til, men også et helt annet hjelpemiddel for hoveddommeren.

- Du er ikke redd for at det blir for mange kokker?

- Det gjenstår å se.

Mens Svein Oddvar Moen får med seg Hagen og Berntsen i de nye rollene, skal Tommy Skjerven få ekstra assistanse fra Brage Sandmoen og Ken Henry Johansen.

NYTT HJELPEMIDDEL: Ken Henry Johansen blir Skjervens andre ekstrahjelper for å avdekke lovbrudd i feltet og hjelpe til med vanskelige avgjørelser rundt mål. 
Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix
NYTT HJELPEMIDDEL: Ken Henry Johansen blir Skjervens andre ekstrahjelper for å avdekke lovbrudd i feltet og hjelpe til med vanskelige avgjørelser rundt mål. Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix Vis mer