Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norges førstevalg benkes mens de to andre spiller: - Ingen grunn til å bytte keeper nå

Presset mot Nyland øker.

KORT BUNDESLIGAKARRIERE SÅ LANGT: Ørjan Nyland slapp inn fire da han fikk spille mot Borussia Dortmund, siden har det blitt mye benken i Ingolstadt. Foto: SCANPIX/REUTERS/Michaela Rehle
KORT BUNDESLIGAKARRIERE SÅ LANGT: Ørjan Nyland slapp inn fire da han fikk spille mot Borussia Dortmund, siden har det blitt mye benken i Ingolstadt. Foto: SCANPIX/REUTERS/Michaela Rehle Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norske landslagskeepere har hatt en lei tendens til å tabbe seg ut i avgjørende kvalifiseringskamper de siste 16 åra. Noen av tabbene er som brent inn i den kollektive fotballhukommelsen til norske landslagstilhengere. Som Thomas Myhres to horrible tabber da Tykria stjal med seg et poeng i EM-kvaliken før sluttspillet i Sveits og Østerrike i 2008.

I den samme kvaliken, da Norge hadde muligheten til å revansjere Myhres fadeser, slapp Håkon Opdal på mirakuløst vis inn et langskudd i hjemmekampen på Ullevaal. Der og da røk EM, og da VM-kvaliken til Sør-Afrika begynte på nasjonalarenaen høsten etter, fikk Jarstein skylda for poengtapet mot Island.

Gledelig situasjon
Nå står Norge altså foran to helt avgjørende EM-kamper mot Malta og Italia. Per-Mathias utvalgte mann mellom stengene sitter på benken i Ingolstadt, mens begge reservekeeperne spiller fast.

Er det et problem?

- Jeg registrerer at keepersituasjonen er gledelig, veldig gledelig. Jeg så Rune live, han var meget god hjemme mot Köln. Du har Andrè som vokser i Rosenborg. Samtidig har Ørjan levert i landslaget og holdt nullen i fire kamper. Vi håper selvsagt at han skal stå mest mulig fremover, men som sagt, keepersituasjonen er gledelig, sa Høgmo på pressekonferansen da han presenterte landslagstroppen til de to skjebnekampene.

Rune Almenning Jarstein har endelig fått tillit i Hertha Berlin og gjør sakene sine godt der. Tredjekeeper Andre Hansen har stått som en påle for Rosenborg hele sesongen, mens Nyland paradoksalt nok har inntatt benken i Bundesliga.

Nylands plass sikker
Likevel er det ikke snakk om at Norges førstekeeper settes på benken i de avgjørende EM-kampene.

FÅR FORTSETTE: Både landslagssjefen og ekspertene mener Ørjan Nyland skal vokte Norges mål. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
FÅR FORTSETTE: Både landslagssjefen og ekspertene mener Ørjan Nyland skal vokte Norges mål. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Det viktigste er det du gjør på landslaget, og der har Nyland holdt nullen i fire kamper på rad. Fra Høgmo sitt synspunkt er det selvsagt positivt at flest mulig spiller, men jeg kan ikke se at det er noen grunn til å skifte ut Nyland nå, sier tidligere landslagskeeper, nå fotballekspert på TV 2, Erik Thorstvedt til Dagbladet.                       

- Utfordringen med å ikke spille så mye på klubblaget er at du tåler mindre rusk på landslaget før du ryker ut der også, fortsetter han.

- Det blir først et problem hvis Nyland sitter lenge på benken og de to andre spiller fast, istemmer Max-kommentator Kenneth Fredheim.

Alltid skjerpa
At Jarsteins nyvunne tillit i Hertha og Hansens stabile prestasjoner i Rosenborg gjør Nyland ekstra skjerpa i forbindelse med landslagssamlingene, har ikke Thorstvedt noen tro på.

- Nei. Hvis du ikke er skjerpa og fokusert i utgangspunktet, så spiller du ikke på landslaget. Det er ikke sånn det funker, sier han.

Kenneth Fredheim tror derimot det kan virke skjerpende på både Nyland og de andre to keeperne at situasjonen rundt førstekeeperen er mer usikker.

- Ja, det tror jeg helt klart. At du har tre så solide keepere tror jeg gjør at alle skjerper seg til enhver tid, og jeg tror også det gjør at de må være gode på treningene, sier Max-kommentatoren, men legger til at Nylands plass før de avgjørende EM-kampene er helt udiskutabel.

- Selv om han ikke hadde så mye å gjøre i kampene mot Bulgaria og Kroatia syns jeg han så veldig trygg og solid ut. Han har en utstråling nå som er sånn som en keeper skal ha, og han framstår som en lederfigur på banen. Det ville sett veldig rart ut om man skulle byttet ham ut nå. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!