SKUFFENDE PREMIERE: Thorir Hergeirsson fant ikke oppskriften på å stoppe de tyske bakspillerne, og Norge tapte en skuffende VM-åpning etter å ha sluppet inn hele 31 mål.Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
SKUFFENDE PREMIERE: Thorir Hergeirsson fant ikke oppskriften på å stoppe de tyske bakspillerne, og Norge tapte en skuffende VM-åpning etter å ha sluppet inn hele 31 mål.Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

Norges forsvar lakk som en sil mot Tyskland

Slapp inn 31 mål og tapte med tre i skuffende VM-åpning.

(Dagbladet): Vi fulgte VM-åpningen direkte: Norge - Tyskland 28-31.

Et redusert Norge kom til håndball-VM i Brasil med et medaljehåp, men var veldig langt unna standarden som kreves for å kunne lykkes i jakten på edelt metall i åpningskampen mot Tyskland.

Særlig skuffende var forsvarsspillet og evnen til å stå opp mot hardtskytende bakspillere som Franziska Mietzner, Anja Althaus og Nadja Nadgornaja.

Når man slipper inn så mye som 31 mål, er det vanskelig å vinne håndballkamper- Thorir Hergeirssons jenter gjorde det derfor vanskelig for seg selv i Arena Santos lørdag kveld, norsk tid.

- Vi slipper inn altfor mye mål. Vi må tette igjen bakover. Det er ikke godt nok, erkjenner Hergeirsson overfor TV 2.

Sju strake seirer Norge hadde vunnet sju strake sluttspillkamper mot Tyskland, men fikk et forvarsel om at Heine Jensens lag ikke er å spøke med i et tett oppgjør i oppkjøringsturneringen Møbelringen Cup for to uker siden.

Da endte det med norsk tremålsseier. I dag ble utfallet det motsatte, tross at Norge maktet å score ett mål mer enn i Stavanger.

- Nå må vi se på kampen når vi har fått roet oss ned hvor vi ser på hva vi gjorde bra, og ser hvor vi må sette inn støtet for å bli bedre utover i turneringen, sier Hergeirsson.

Mistet grepet Norge hadde tilsynelatende god kontroll i første omgang. Katrine Lunde Haraldsen stoppet det meste som kom fra de tyske skytterne, mens tvillingsøster Kristine viste lovende takter offensivt, tross en ugunstig oppladning på grunn av en tommelskade. Linn Jørum Sulland var giftig, og Heidi Løke og Marit Malm Frafjord tok fightene inne på streken.

Tyskerne nektet imidlertid å gi seg tross at Norge på et tidspunkt var oppe i en forholdsvis komfortabel firemålsledelse (11-7), og var så definitivt på skuddhold halvveis da lagene gikk i garderoben på stillinga 14-13 til Norge.

Etter at Tonje Nøstvold og Linn Kristin Riegelhuth sørget for henholdsvis 15-14 og 16-14, overtok tyskerne fullstendig initiativet i kampen.  Hergeirsson prøvde den ene forsvars- og målvaktskonstellasjonen etter den andre, men all eksperimenteringen endte bare i et ualminnelig høyt antall baklengsmål.

- Vi er litt for seine, og vi blir litt for lite aggressive. Vi hadde på forhånd avtalt at vi skulle ut på skytterne. Vi er der, men de får likevel skyte, og da blir det mye mål av det, sier Gøril Snoroeggen til TV 2. 

- Vi fikk en god start. Jeg har ingen forklaring på hvorfor dette skjedde. Men jeg føler at den manglende selvtilliten fra forsvaret ble dratt med i angrepet, sier Kristine Lunde-Borgersen til NTB.

192 centimeter høye Mietzner ble kampens toppscorer med åtte mål. Linn Jørum Sulland ble mestscorende for Norge med sine seks fulltreffere.

Islandsk overraskelse Den tyske seieren var på ingen måte den eneste overraskelsen i åpningsrunden av VM-gruppe A.

Norges antatt tøffeste rival til førsteplassen, Montenegro, tapte nemlig mot VM-debutant Island, og dermed er det vidåpent i kampen om gruppeseieren foran de fire gjenstående innledningskampene.

Norge møter Kina søndag, Island tirsdag, Angola onsdag og Montenegro fredag.