EM-kvalifisering 2020: Norge-Romania

Norges forsvarsspill var på tannkjøttet lenge før kollapsen mot Sverige

Seks poeng er helt nødvendig mot Romania (H) og Færøyene (B). Hvis ikke er Norge ute av det.

EM SMULE BEKYMRET: Lars Lagerbäck var overrasket da Norge mistet det etter pause borte mot Bulgaria i Nations League. Sammenbruddet på stillingen 2-0 mot Sverige i mars var et enda større sjokk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
EM SMULE BEKYMRET: Lars Lagerbäck var overrasket da Norge mistet det etter pause borte mot Bulgaria i Nations League. Sammenbruddet på stillingen 2-0 mot Sverige i mars var et enda større sjokk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer
  • Norge-Romania 7. juni kl 20.45

ULLEVAAL (Dagbladet): Lars Lagerbäck pakker inn 1-2-tapet for Spania med at «det ikke ser så fælt ut», og i et historisk perspektiv er det sånn det vil bli. Ikke så fælt. 1-2 for Spania borte står seg godt i alle statistikker. Hvem gidder å telle målsjanser imot? Men her og nå - spesielt etter sammenbruddet mot Sverige tre dager seinere - er det grunn til bekymring.

Når 2-0 blir til 2-3 mot Sverige på Ullevaal, før vi langt inn i overtida klarte å kjempe oss tilbake til et poeng, er det lite som minner om det Lars Lagerbäck har bygd.

Da er det egentlig noe som er alvorlig galt

NORGES SVENSKE LANDSLAGSTRENER omtaler utfordringene og problemstillingene rundt den resultatmessige nedsablingen i Valencia, for ikke å snakke om andreomgangens totale kollaps mot Sverige, som fascinerende. Det er én måte å se det på. Norges landslagstrener sier han utfordres av det mentale spillet. Før Romania kommer til Ullevaal 7. juni, er det jobben hans å knekke koden.

For spillerne er stort sett de samme, de er alltid de samme, og det er ideene og tankene også.

Likevel var det ikke på plass da vi trengte det som mest, på 2-0 etter en times spill mot Sverige.

TO AV SEKS lag går rett til EM 2020 fra denne kvalifiseringa. Fire av seks hadde en reell mulighet da gruppespillet startet i mars. Norge var ett av dem, eller for å si det på en annen måte, ett av tre lag som mente de var kapable til å kjempe om den andre kvalifiseringsplassen bak gruppas storfavoritt, Spania.

Skal den drømmen leve, må vi slå gode Romania og selvfølgelig Færøyene i juni.

Skal den drømmen leve må Norge ha sju poeng etter fire kamper.

Hvis ikke er det over.

For nå.

NATIONS LEAGUE-MULIGHETEN i mars neste år vil alltid ligge der, og er støttehjulet Norge har etter den gode 2018-sesongen. Da spilte vi mot likesinnede og viste at vi holder godt følge på nivå tre i Europa. Mot Spania og Sverige, veldig mye bedre lag enn de vi møtte i 2018, ikke like mye. Og det er der utfordringen ligger, å få på plass et forsvar som holder vann mot de gode også.

Vi var heldige som ikke tapte med mange mål mot Spania.

Vi var minst like heldige som på et vis klarte å lande på beina mot Sverige.

UNDER LARS LAGERBÄCK er Norge fortsatt ubeseiret på Ullevaal. Det skal brukes for alt det er verdt. Selv om fortet slo alvorlige sprekker mot Sverige, gikk det ikke helt ad undas. Det var bare ikke bra nok. Og mot Romania, nummer 25 på FIFA-rankingen, er det ikke nok å bare forlenge den ubeseirede hjemmerekka, vi må vinne.

Drar vi til Torshavn, der ute i havet, med fire tapte hjemmepoeng mot Sverige og Romania, blir snarveien til EM 2020 vanskelig å finne igjen.

Da vil alt handle om omveien Nations League.

NORGE HAR SPILLERE i form, spesielt Martin Ødegaard. Han vil få en ekstremt viktig rolle. Jeg håper resten av Lagerbäcks uttak også vil handle om formspillere, ikke så mye om tidligere landslagsmeritter. Hvilket betyr at de med lite spilletid i klubbene bør vrakes til fordel for dem med ukentlige kamper i beina.

De er jo i troppen av en grunn.

Fordi de er gode nok.