Fotball-VM for kvinner 2019

- Norges fotballjenter er som Brasils herrelag

Fransk fotballmagasin sammenlikner det norske damelandslaget med tidenes mestvinnende VM-lag på herresiden.

KVARTFINALEJUBEL: De norske jentene stormet mot Ingrid Syrstad Engen da hun satte inn det siste straffesparket mot Australia. Foto: NTB Scanpix
KVARTFINALEJUBEL: De norske jentene stormet mot Ingrid Syrstad Engen da hun satte inn det siste straffesparket mot Australia. Foto: NTB ScanpixVis mer

De norske fotballjentene har imponert i årets VM.

Etter 2. plass i gruppa bak vertsnasjon Frankrike, og foran Sør-Korea og Nigeria, møtte de en av outsiderne til å vinne hele VM i 8-delsfinalen.

Norge trakk til slutt det lengste strået mot Australia, med verdensstjerne og VM-toppscorer Sam Kerr på topp, i Nice seint lørdag kveld. Nå skal de spille VM-kvartfinale mot England i Le Havre på torsdag.

Flere har lagt merke til den norske suksessen, og interessen øker i takt med at Caroline Graham Hansen og co. gjør det bra. Dagbladet har fått flere spørsmål fra utenlandske journalister, deriblant BBC som spør om Graham Hansen.

- Som Brasil

I det anerkjente franske fotballmagasinet So Foot sitt VM-bilag, skriver de følgende:

- Å møte Norges fotballjenter er som å møte Brasils herrelag. Norges damelag har vært med i 100 prosent av verdensmesterskapene siden oppstarten i 1991, og har vunnet én gang i tillegg til å ha vært i én finale til. Norge er alltid med i verdenstoppen.

Magasinet trekker også fram det gode, gamle kallenavnet «Gresshoppene», som fotballjentene fikk etter krabbefeiringene de gjorde da de scoret under VM i 1995, der det ble norsk gull.

- Jeg er så glad på spillernes vegne. De har jobbet så hardt for dette her. Vi har hatt marginene med oss. Jeg tror generelt at grupper som jobber hardt i lengden opplever stang inn oftere enn stang ut, sier Martin Sjögren.

Nesten samme lag

Han trener et lag som nesten er det samme som floppet i Nederland-EM for to år siden, minus verdens beste spiller.

Ada Hegerberg, Nora Holstad Berge, Ingrid Schjelderup og Ingrid Spord har blitt erstattet av Isabell Herlovsen, Ingrid Syrstad Engen, Vilde Bøe Risa og Karina Sævik.

Ellers er det de samme som startet i 2017, som starter nå.

«Hegerberg-erstatter» Herlovsen har bidratt med to scoringer og voldsom arbeidsinnsats som spydspiss, Ingrid Syrstad Engen og Vilde Bøe Risa har vært stabile og gode sentralt på midtbanen, mens Karina Sævik leverte målgivende pasning og en god prestasjon mot Australia.

- Vi har gjort små forandringer og fått mye tid sammen. Før EM for to år siden ville vi ha bra struktur, men vi klarte det ikke helt. Vi har gjort noen bytter som virker positive. Det gjør at laget blir bedre. Men mye handler om at vi har sett hverandre mye mer enn hva vi gjorde i forkant av mesterskapet i Nederland, sier Martin Sjögren.

Møter Neville

Det har vært mye positiv oppmerksomhet rundt det norske laget etter seieren mot Australia. Null mål og null poeng på tre kamper fra EM i 2017 virker til å være glemt.

Det blir også en spennende trenerduell på sidelinja torsdag, mellom Sjögren og tidligere Manchester United-spiller Phil Neville, treneren for det engelske laget.

- Men vi må ikke ta helt av. Vi fikk masse energi av at vi gikk videre, men det handler om å hente seg inn igjen, sier Sjögren.

Norge møtte England i VM for fire år siden også. Da vant England 2-1 i 8-delsfinalen.

- Vi tar én kamp av gangen og vil komme oss videre. I mesterskap kan alt skje. Norge er et mesterskapslag. Vi vil vinne, sier Elise Thorsnes.

  • Kampen mellom Norge og England har avspark klokka 21 på torsdag og vises på TV 2.