<strong>IKKE LIKE VANLIG:</strong> Vi er vant til å se Kari Mette Johansen og de andre norske kantspillerne løpe inn kontringsmål. Det har skjedd i år også, men langt sjeldnere enn i tidligere mesterskap. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix
IKKE LIKE VANLIG: Vi er vant til å se Kari Mette Johansen og de andre norske kantspillerne løpe inn kontringsmål. Det har skjedd i år også, men langt sjeldnere enn i tidligere mesterskap. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix Vis mer

Norges fremste angrepsvåpen er avslørt

Parkert av Danmark, Frankrike, Russland og Kroatia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


SÃO PAULO (Dagbladet): Det siste tiåret har de norske håndballjentene vært ledende på hurtige kontringer og løpt inn mål mens motstanderne lurer på hva som suste forbi dem.

Den tiden kan se ut til å være forbi.

I Brasil-VM er Norge ikke blant de fremste kontringslagene i det hele tatt. Norge har før kveldens kvartfinale scoret 38 mål på 43 angrep av typen som klassifiseres som «fast breaks» i de offisielle mesterskapsstatistikkene.

Til sammenliknging har Danmark scoret 63 mål på 78 raske kontringer, Russland 54 mål på 72 og Frankrike 50 mål på 57 kontringer. Kveldens kvartfinalemotstander Kroatia har scoret 48 mål på 63 kontringer.

- Villedende Landslagssjef Thorir Hergeirsson mener statistikken gir et noe galt bilde ettersom den bare fanger opp én type raske angrep.

- Det som er villedende er at dette er kun «superkontra». Det er kun én pasning, én spiller. Hvis man tar med andrebølgen som mange av disse lagene er gode i, så scorer de mange mål der.

<strong>FÆRRE KONTRINGER:</strong> Ikke siden VM 2005 har Norge hatt under 10 kontringsangrep i snitt per kamp i et mesterskap. Så langt i VM i Brasil er snittet på 7,17 ifølge den offisielle VM-statistikken. Det gledelige er at Norge er mer effektive på kontringene sine.
FÆRRE KONTRINGER: Ikke siden VM 2005 har Norge hatt under 10 kontringsangrep i snitt per kamp i et mesterskap. Så langt i VM i Brasil er snittet på 7,17 ifølge den offisielle VM-statistikken. Det gledelige er at Norge er mer effektive på kontringene sine. Vis mer

Han peker også på at Norge har scoret mange mål i det han kaller fase tre eller ankomst, altså tidlig etter at hele laget har kommet i angrep. I tillegg minner han om at de lagene som har flere kontringsmål enn Norge har hatt et par enkle motstandere i gruppa de har løpt sønder og sammen, mens Norges eneste veldig enkle kamp var mot Kina.

- Det er også flere nasjoner som løper. Vi møter lag som er mer oppmerksomme på kontringene våre nå. Kantene våre, som ofte er de som vises på denne statistikken, blir plukket opp oftere, mens linjespillerne våre har gått mer fri, sier Hergeirsson til Dagbladet.

Kari Mette Johansen er en av spillerne som tradisjonelt har løpt inn mange av de norske kontringsmålene. Venstrekanten merker også at motstanderne er mer oppmerksomme på den norske kontringsstyrken.

- Kontringene er jo en av våre styrker, så det prøver selvfølgelig motstanderne å demme opp for. Jeg synes det gjør motstanderne svakere fordi kanten står høyere opp, og vi kan stå tettere i forsvar, sier Johansen.

Langt svakere snitt Det er ikke bare i forhold til motstanderne at Norge kontrer mindre og scorer færre mål på kjappe kontringer.

Tabellen øverst i denne artikkelen viser hvordan Norge i snitt har hatt over 10 kontringer per kamp i samtlige mesterskap siden VM 2005, da snittet var på 9,75 kontringer per kamp.

Kvartfinalistenes kontringstall

Russland 54 mål på 72 kontringer
Frankrike 50 på 57

Angola 23 på 27
Danmark 63 på 78

Kroatia 48 på 63
Norge 38 på 42

Spania 35 på 46
Brasil 26 på 36

I VM for to år siden, var snittet helt oppe i 13,3 kontringer per kamp. Foran kveldens kvartfinale er det nede i 7,17 kontringer per kamp så langt i Brasil-VM.

- Vi har ikke sett så mye av det som vi burde. Jeg synes de er for treige ut av blokka i kant, sier TV 2-ekspert Kjersti Grini.

- Norge bytter mye forsvar/angrep, og det dreper litt av kontringsspillet. Men vi kan bli mye råere i oppstartsfasen. Men da er det veldig viktig at arbeidsoppgavene er fordelt riktig, mener Grini.

Thorir Hergeirsson mener Norge er i framgang på kontringsspillet, og håper den framgangen fortsetter.

- Vi har jobbet med dette, og er mye bedre nå enn vi var i vår og sommer. På høsten begynte det så vidt å komme i World Cup, det kom seg litt i oktober, og det var tendenser i Møbelringen Cup. Etter det synes jeg vi har vært litt ujevne, men på vårt beste, når vi har rykket fra i en del av VM-kampene, så har vi vært der. Og det er det vi ønsker å bygge videre, sier Hergeirsson.

Finalerundene i Brasil-VM

Kvartfinaler i dag:
• Russland — Frankrike (14.45)
• Angola — Danmark (17.30)
• Norge — Kroatia (20.15)
• Spania — Brasil (23.00)

Semifinaler 16. desember
Finale/bronsekamp 18. desember

Det kommer nye sjanser til å løpe inn kontringsmål i kveld. Norge spiller kvartfinale mot Kroatia klokka 20.15.

- Kontringer er en av nøklene mot Kroatia. Men du må spille forsvar først. Det hjelper ikke å begynne å løpe hvis du slipper inn mål hver gang, sier Thorir.

<strong>KONTRER MEST:</strong> Camilla Herrem er Norges mest brukte spiller på raske kontringer. Hun har scoret 9 mål på 11 kontringer. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix
KONTRER MEST: Camilla Herrem er Norges mest brukte spiller på raske kontringer. Hun har scoret 9 mål på 11 kontringer. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer