Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge EM-åpner mot Bosnia fredag kveld:

Norges gullplan

De norske spillerne er ikke redde for å snakke om gull. Norge har en spesiell plan for å knekke motstanderne.

ENDELIG EM: Christian Berge skal lede Norge i EM. Både han og spillerne har satt seg mål om historiens første gullmedalje. Foto: NTB scanpix
ENDELIG EM: Christian Berge skal lede Norge i EM. Både han og spillerne har satt seg mål om historiens første gullmedalje. Foto: NTB scanpix Vis mer
  • Norge - Bosnia, kl. 20.30

TRONDHEIM (Dagbladet): - Jeg har ventet lenge på dette, men jeg skal passe på å nyte det. Jeg har gledet meg et halvt år, og nå skal vi kose oss med oppgaven, sier landslagssjef og trønder, Christian Berge, før EM braker løs i Trondheim Spektrum fredag kveld.

Motstanderen er Bosnia, et lag som er med i EM for første gang. Berge er klar på at bosnierne ikke må undervurderes, men det er et lag de fleste mener Norge skal slå.

- Jeg skal ikke stå her og snakke opp motstanderne. På vårt beste slår vi dem. Det er et litt eldre mannskap, så vi skal prøve å løpe på dem, forteller han.

Bosnia har EMs eldste mannskap med en gjennomsnittsalder på over 29 år.

HUMOR: Odd-Bjørn Hjelmeset svarte en japansk reporter på japansk i Sapporo i 2007. Da ble det god stemning på pressekonferansen. Dette sier håndballjentene om det hysteriske klippet. Vis mer

Operasjon «verdens hurtigste lag»

Men det er ikke bare mot Bosnia det skal løpes. Berge har et uttalt mål om å ha «verdens hurtigste lag».

- Det skal gå fort, konstaterer han.

- Vi må ha hurtige kanter som stikker på kontra. Også skal vi komme fort etter, uavhengig om de scorer mål på oss eller ikke. Det kan være demotiverende å score et mål, men så har du plutselig et i sekken igjen. Vi sparer litt kraft og duellstyrke på å løpe i stedet for å slåss med motstanderen, sier treneren.

Og konkurransen på Norges kantposisjoner er tøffere enn på lenge. Magnus Jøndal og Kristian Bjørnsen er fremdeles førstevalg, men Berge mener at både Alexander Blonz og Kevin Gulliksen har tatt store steg.

- Det høres ut som en god plan, sier Bjørnsen, og forteller om sin rolle i operasjon «verdens hurtigste lag».

- Som kantspiller er jeg en viktig del av det. Forhåpentligvis klarer vi å gjøre mange enkle mål, men da må vi stå bra bakover.

Kantkollega Jøndal mener også at det er en oppskrift som fungerer.

- Det har vist seg før at motstanderne blir slitne, og vi springer fra dem de siste ti minuttene av kampene. Det blir viktig.

- Det er rått

Christian Berge er kritisk til kampen mot Danmark i forkant av EM, men mener å se en stigning i form og prestasjoner og forbedrede relasjoner de siste dagene.

Sander Sagosen blir Norges viktigste spiller. Nøkkelen er å få utnyttet hans kvaliteter, uten at for mye av ansvaret ligger på superstjerna. Både PSG-spilleren og resten av spillergruppa er klare på hva som er målsettingen for årets EM.

Under et lukket spillermøte i forkant av mesterskapet ble konklusjonen: Norge går for gull.

- Det er den store drømmen. Det er derfor vi er med i EM, for å være med og spille om gullet. Jeg synes det er kult, at vi kan ha et felles mål om å spille om det. Det er rått at vi har kommet i den posisjonen at vi kan si det høyt.

Den nyutnevnte kapteinen, Kristian Bjørnsen, er av samme oppfatning.

- Vi er enstemmige: Det er gull vi går for. Samtidig er det en del delmål vi må nå langs veien, sier Bjørnsen, som ble kaptein etter at Bjarte Myrhol måtte melde forfall.

Norge har tapt de to siste VM-finalene, og lengter etter å stå øverst på pallen.

- Vi har to sølv, og nå går vi for gull. Vi har vist at vi kan hamle opp med alle, og må ha litt høye målsettinger, sier førstekeeper, Torbjørn Bergerud.