Norges hemmelige gullknep: Tar med 60 kilo brunost til Sotsji-OL

Johaug: - Krise uten.

SEISER ALM/OSLO (Dagbladet): Over 60 kilo med brunost ble i går sendt fra Norge til Russland. Dette er detaljen som skal sikre gullrush i OL. Men forsendelsen skjedde ikke uten drama.

Therese Johaug (25) klarer seg ikke uten det tradisjonsrike pålegget. Det gjør heller ikke mange av de andre 117 utøverne Norge sender til OL.

Med fare for å høres ut som en reklame for brunost, er det faktisk ingen spøk. Brunost blir sett på som detaljen som skal få nordmennene til å yte det lille ekstra under lekene i Sotsji.

- Jeg tror alle nasjoner har sine særegenheter. Dette er vår, sier langrennssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

I går sendte TINE 62,4 kilo brunost til Russland. Dette tilsvarer 480 pakker i skivet form. Men russiske importregler er ikke enkle.

- Jeg kan bekrefte at det har vært en del jobbing med dette, sier ernæringsfysiolog Heidi Holmlund i Olympiatoppen.

Tøffe regler Norsk lakseindustri har fått merke det. Men meieriprodukter er heller ikke lett å få inn i Russland. Av den grunn var mange fornøyde da TINE fikk av gårde en forsendelse i går.

Dagbladet forstår det slik at sponsoren ville kjøre en lastebil til Russland, men fikk nei. Etter mye fram og tilbake gikk forsendelsen i går med flyfrakt. Den besto av en pall på 150 kilo. I tillegg til brunost inneholdt pallen 90 kilo med såkalte YT-varer. Det vil si treningsmat og drikke.

- Vi vet at russiske myndigheter er restriktive. Og de er ekstra strenge i forbindelse med OL, forteller sponsorsjef Ann-Kristin Syversen i TINE.

- For utøverne er det viktig å få mat de føler seg trygge på. Brunosten er noe av det som gjør nordmenn til nordmenn.

Det siste kan Johaug bekrefte:

- Jeg har egentlig ingen ritualer. Det eneste er at jeg må jogge en tur om morgenen. Og så må jeg ha geitost på brødskiva.

- Hvis ikke?

KLAR FOR OL:   Therese Johaug. Foto: NTB Scanpix
KLAR FOR OL: Therese Johaug. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Da er det krise.

Mye forberedelser Terrorfrykt er terrorfrykt. Men i matveien skal i alle fall Johaug, Northug, Bardal og de norske utøverne føle seg trygge i OL. Olympiatoppens ernæringseksperter har forberedt lekene i lang tid.

Likevel er det «norske opplegget» rundt ernæring ikke like omfattende som for eksempel under VM i Val di Fiemme i fjor. Da leide Norge et hotell, og tok kontroll over kjøkkenet.

Denne gang bor de fleste utøverne i en OL-landsby. Her vil arrangøren være ansvarlig for matlaging og servering. Men enkelte basisvarer sendes til Sotsji.

- Vi nordmenn har noen grunnleggende behov. Brød og brunost er blant dem. Uansett hvor vi reiser i verden, har vi med oss et grunnleggende sortiment av matvarer, sier langrennssjef Løfshus.

Seierskaker To kokker skal hjelpe Olympiatoppen i Sotsji. Men de vil ikke ha muligheten til kokkelere inne i OL-landsbyen.

- Forhåpentligvis kommer de til å bake en del seierskaker, sier prosjektkonsulent Guro Lium i Olympiatoppen.

Therese Johaug og co. lader denne uka opp i tynn luft i Seiser Alm i Italia.

- Formen ser ut til å holde seg på et greit nivå, sier hun.

- Jeg vet at jeg kan kjempe i toppen i Sotsji hvis alt klaffer.

Klaffer gjør det i alle fall utenfor skisporet.

- For oss var det viktig å få med brunost til Russland. Og en av grunnene til det er nettopp Therese. Vi vet hvor «avhengig» hun er, påpeker ernæringsfysiolog Heidi Holmlund i Olympiatoppen.

BRUNOSTMODELL:  Therese Johaug.
BRUNOSTMODELL: Therese Johaug. Vis mer