Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norges historiske bragd går verden rundt

Fra Danmark til Himalaya via Emiratene.

HISTORISKE: Da det norske alpintlaget tok bronse i lagøvelsen ble Norge historiske med 38 medaljer i et og samme OL. Det har også folk utenfor Norges grenser fått med seg. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
HISTORISKE: Da det norske alpintlaget tok bronse i lagøvelsen ble Norge historiske med 38 medaljer i et og samme OL. Det har også folk utenfor Norges grenser fått med seg. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til lørdag brøt Norge nye barrierer i OL-sammenheng.

Før OL hadde Olympiatoppen et mål om 30 medaljer i Pyeongchang, uten å spesifisere hvilken valør. Denne grensa har Norge passert for lengst, og de norske utøverne har jaktet nye rekorder.

I Vancouver i 2010 tok USA rekordmange medaljer med sine 37 pallplasseringer. Med nattas bronse fra lagkonkurransen i alpint er Norge nå oppe i 38 medaljer.

Nå sprer Norges ville prestasjon seg via Danmark og hele veien til Himalaya.

Kjemper mot Tyskland

Danmark er ingen vinternasjon, men har fått med seg Norges rekord. Foto: Skjermdump Ekstra Bladet
Danmark er ingen vinternasjon, men har fått med seg Norges rekord. Foto: Skjermdump Ekstra Bladet Vis mer

«Mens du sov: Norge blev historisk i vild medaljerus» slår danske Ekstra Bladet opp på toppen av sin nettside. Danmark har i motsetning til sine nordiske naboer ingen stolt vintersporthistorie, men klarer likevel å glede seg på Norges vegne.

Danskene har én sølvmedalje i curling fra OL i Nagano i 1998. Bare i årets OL har Norge tatt 13 gull, 14 sølv og 11 bronsemedaljer.

Også avisen The National i De forente arabiske emirater bruker spalteplass på Norges rekord. Leif Kristian Nestvold-Haugen kjempet en innbitt kamp mot franske Clement Noel på den siste runden, og skrev Norge inn i historiebøkene. Dette var første gang lagkonkurransen i alpint sto på OL-programmet.

I artikkelen publisert på The Nationals nettside gjøres det et poeng ut av at medaljekampen i OL enda ikke er avgjort. Tyskland har også 13 gull, og Norge ligger foreløpig foran på grunn av det suverene antallet sølv- og bronsemedaljer. Skulle Tyskland for eksempel vinne ishockeyfinalen mot Russland eller går til topps i firerbob, er det de som vil trone øverst på medaljestatistikken til tross for at Norge har flest medaljer.

The Himalyan Times har lagt ut en artikkel hvor Nina Haver-Løseth er intervjuet.

- Vi er et lite land og alle sammen kjenner hverandre. Det er en kul følelse, sier alpinisten som var med å sette rekorden i natt.

USA imponert

Også amerikanske CNN har fått med seg at Norge å har slått USAs rekord, men de virker ikke å deppe over det.

- Norge har fullstendig dominert disse lekene, slår den amerikanske TV-kanalen fast. Tidligere i mesterskapet intervjuet de Johannes Høsflot Klæbo om hvorfor de norske utøverne er så gode.

Klæbo selv tok tre gullmedaljer før han reiste hjem til Norge, og hadde følgende forklaring overfor CNN:

- Det betyr mye og i Norge sier man at man blir født med ski på beina. I vår kultur går alle ut på ski på søndagene og har det moro.

- Alle utøverne inspirerer hverandre, og på hotellet er alle venner som henger med hverandre og har det gøy sammen, forteller Klæbo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!