Norges hockey-kronprins

KARLSTAD (Dagbladet): Tore Vikingstad (24) kan bli etterfølgeren til Espen Shampo Knudsen og Anders Myhrvold. - Går det som jeg håper, spiller jeg i NHL om ett år, sier Färjestad-spilleren.

24-åringen får foreløpig stort sett gå i fred på gata i hockeygale Karlstad. Kanskje fordi byen har fostret mange stjerner - de fleste av dem mye større enn nordmannen.

- Men går det som jeg håper, spiller jeg i NHL om ett år. Da blir også jeg en av de virkelige heltene fra Färjestad, sier han.

St. Louis Blues har draftet den storvokste nordmannen med det lange og vanskelige navnet. Det betyr at de har førsteretten på å hente ham over til den nordamerikanske ishockeyligaen (NHL) - den tøffeste i verden.

Men nå er det Färjestad som gjelder - klubben som ga ham muligheten til å utvikle seg som hockeyspiller.

- Jeg fikk en mulighet da Färjestad ga meg kontrakt for halvannet år siden. De eier meg med hud og hår, og disponerer meg 49 av årets 52 uker. Arbeidsdagen er kort, fra to til fire timer, så lenge vi bare trener. Men på kampdager er det ikke tid til mye annet, sier Vikingstad.

Høy lønn

For innsatsen betaler Färjestad godt - meget godt til og med, og mer enn en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn i Norge. Hvor mye Vikingstad tjener, er en hemmelighet mellom ham og klubben.

- Snittlønna er cirka 35000 i måneden. Jeg ligger godt over den. Men det finnes spillere i Färjestad som tjener over hundre tusen - det gjør ikke jeg.

- Men du er overbetalt?

- Lønna er bra, men jeg fortjener hver krone. Jeg står på pinne for klubben hele året, og må leve etter mange regler. Dessuten forsaker jeg masse, for eksempel utdannelse og et sosialt liv.

Vil stå fritt

Sjøl om Tore Vikingstad er kjempefornøyd med tilværelsen i Karlstad, har han ingen planer om å gro fast ved bredden av Vänern. Da Färjestad og Vikingstad var i forhandlinger i vår, insisterte nordmannen på å skrive ettårskontrakt.

- Fordi du tenker NHL?

- Ikke nødvendigvis. Får jeg en god sesong, er muligheten til stede. Også for å gå til en annen svensk klubb eller et annet europeisk lang.

NHL lokker mest

- Men det er NHL som lokker mest, sier Tore Vikingstad.

- På grunn av pengene?

- Pengene frister, men for meg er det viktigst å se hvor langt jeg kan nå som ishockeyspiller. Lykkes jeg, er det flott. Hvis ikke, har jeg iallfall prøvd.

- Er alt så mye bedre i NHL?

- Det har jeg ikke sagt. De spiller 80 kamper i sesongen og spillerne lever med ishockey døgnet rundt - året rundt. Men klubbene er de beste i verden - sjøl om svenske lag neppe ligger langt bak.