FÅR STØTTE: Selv om Charlotte Kalla står utenfor landslaget, får hun den støtten hun ønsker fra det svenske landslaget. Det synes Vidar Løfshus er en dårlig idé. Her rett bak hverandre på Sognefjellet i dag.    Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR STØTTE: Selv om Charlotte Kalla står utenfor landslaget, får hun den støtten hun ønsker fra det svenske landslaget. Det synes Vidar Løfshus er en dårlig idé. Her rett bak hverandre på Sognefjellet i dag. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Norges langrennssjef ut mot Kalla: - Hun kan ødelegge skimiljøet

Vidar Løfshus reagerer på Sveriges valg om å gi Charlotte Kalla den støtten hun ønsker.

(Dagbladet): Charlotte Kalla bestemte seg i slutten av april for å bryte med det svenske landslaget. Sveriges største langrennsstjerne var svært skuffet over fjorårssesongen og vil prøve noe nytt for å finne tilbake til sitt toppnivå.

Det synes Norges landslagssjef Vidar Løfshus er en dårlig idé, hvilket han ytret til Dagbladet like etter. Løfshus har tidligere uttalt til Dagbladet at han tror Petter Northug vil prestere bedre på landslaget enn på sitt private lag. Det samme tror han om Kalla.

Løfshus frykter dessuten at den svenske langrennsyndlingen kan ødelegge både for seg selv og det svenske laget.

- Hun gjør noe dumt for seg selv, noe dumt for hele Sverige. Vi i Norge har tro på landslagsmodellen og alle våre erfaringer tyder på at løpere utvikler seg best i et kollektiv og på et landslag, sa Løfshus da nyheten ble kjent.

Kalla får det som hun vil Det svenske landslaget vurderte å gjøre som Norge og hintet at Kalla neppe ville få benytte seg av forbundets medisinske apparat og skitestere.

Det får hun likevel gjøre. Det bekrefter Sveriges langrennssjef Johan Sares til Expressen.

- Vi har åpnet våre armer og gir henne den hjelpen hun vil ha, sier Sares til den svenske avisa.

- Vi har tenkt litt over tematikken nå. Situasjonen er jo helt ny for oss. Nå har vi bestemt oss. Vi vil ikke sette kjepper i hjulene hennes. Det er bedre om vi støtter Charlotte. Vi vil hjelpe henne, selv om hun ikke er på landslaget, sier han.

- Kan ødelegge det svenske langrennsmiljøet Den avgjørelsen får Løfshus til å reagere. Han tror Sverige skaper et problem for seg selv, og at avgjørelsen appellerer og motiverer til at flere vil bryte med landslaget.

For nå er altså situasjonen som følger: Kalla velger å stå utenfor landslaget, men får benytte seg av alle de godene hun ønsker.

- Det høres ikke ut som en god idé. Det ville vi aldri ha tillatt i Norge. I Norge tenker vi helt annerledes. Enten er du med landslaget, eller så er du det ikke. Velger du å stå utenfor landslaget, får du ikke tilgang på våre ressurser, forteller Norges langrennssjef.

- Det er fordi vi vil verne om landslagsmodellen. Jeg synes Sverige er på tynn is her. Det kan splitte opp og ødelegge det svenske langrennsmiljøet. Det høres ikke smart ut. Det ville aldri ha skjedd i Norge, mener Løfshus.

Frykter ikke dominoeffekten I likhet med de norske langrennsessene er Kalla på Sognefjellet og lader opp til den kommende VM-sesongen. I år er imidlertid Kalla ikke ikledd landslagsklærne, men ble observert med en rosa trøye under dagens økt.

Sveriges langrennssjef frykter ikke at flere vil gjøre som Kalla, nå som hun får full støtte av landslaget, selv om hun ikke er en del av det.

- Jeg forstår tankegangen, men jeg tror ikke dette vil sette i gang en dominoeffekt, sier Sares til Expressen.

- Når hun skal tilbake på landslaget i høst, er det vel bra om vår servicemann har vært med og testet ut utstyret som hun skal anvende til sesongen, argumenterer han.

REAGERER: Norges langrennsjef Vidar Løfshus er kritisk til Sveriges avgjørelse.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
REAGERER: Norges langrennsjef Vidar Løfshus er kritisk til Sveriges avgjørelse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.