STANG UT: De norske U21-gutta fikk ikke den oppturen de trengte i den tamme 0-0-kampen mot Israel på Marienlyst i kveld. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STANG UT: De norske U21-gutta fikk ikke den oppturen de trengte i den tamme 0-0-kampen mot Israel på Marienlyst i kveld. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Norge U21 - Israel U21 0-0

Norges mareritt fortsetter. På tre måneder er himmel blitt til helvete for Ødegaard og co.

I juni så alt så lyst ut at det nye norske U21-landslaget snakket om å slå Tyskland i kampen om gruppeseieren. Tre måneder senere er alt snudd på hodet. I kveld fortsatte nedturen.

  • Norge U21 - Israel U21 0-0 (0-0)

DRAMMEN/HASLE (Dagbladet): Norges U21-landslag og Israel vekker gode minner. Det var i U21-EM i Israel i 2013 de norske fotballgutta sist fikk en solid opptur.

Den nye, lovende generasjonen spilte i dette mesterskapet 2-2 mot Israel i åpningskampen med én mann mindre på banen, før de hevet nivået et par hakk, ydmyket England, spilte jevnt med Italia og til slutt endte opp med bronsemedalje i mesterskapet.

Det skulle være starten på en ny norsk storhetstid for generasjonen som mange mente allerede var bedre enn det daværende seniorlandslaget. Storhetstiden har imidlertid uteblitt, for å si det mildt.

19 av 20 utspillere dra bronselaget i Israel har riktignok fått prøve seg på A-landslaget, men Joshua King er den eneste som har utviklet seg til å bli en spiller av høy europeisk klasse.

Ny skuffelse

I kveld møttes Norges og Israels U21-landslag på ny, denne gang i Drammen, fire år etter mesterskapet i 2013. Det ble en svært tam forestilling.

Oppgjøret på Marienlyst i kveld lignet på en norsk pasningsøvelse mot et kompakt og lavtliggende israelsk forsvar som forflyttet seg raskere sideveis enn Norge klarte å forflytte ballen.

- Vi klarer ikke å skape nok sjanser offensivt. Jeg synes vi har fått justert forsvarsspillet vårt etter en veldig svak periode og kamp i Kosovo, men vi får ikke effekt av spillet vårt, og det har vært gjennomgangsmelodien for laget vårt, sa trener Leif Gunnar Smerud til TV 2 etter kampen.

Det kunne nesten se ut som at det var José Mourinho som ledet Israel med det målet han ofte har i tøffe bortekamper: 0-0.

Det resultatet klarte gjestene å oppnå mot et omstendelig og balltrillende norsk lag som aldri klarte å utnytte sitt store ballinnhav.

Kontrastfulle måneder

Med profiler som Martin Ødegaard, Rafik Zekhnini og Kristoffer Ajer på det nye norske U21-landslaget, har mange et håp om at disse gutta kan blåse nytt liv i Fotball-Norge.

Det som i juni var en fest på samme arena, Marienlyst i Drammen, da Kosovo ble utklasset med sifrene 5-0, har i stedet blitt noen måneder med totalfiasko, også for U21-gutta.

- Dette laget er meget sterkt og kan slå alle lag i Europa. Vi kan ta Tyskland også og vinne gruppa. Alt er mulig, sa Martin Samuelsen til Dagbladet i juni.

Så startet marerittet.

Først ble Norge fratatt seieren for å ha benyttet ikke-spilleberettigede Kristoffer Ajer. På fredag ble vondt til verre da Norge rotet bort 2-0-ledelsen mot samme lag og dermed tapte 2-3.

Martin Ødegaard og co. sto dermed igjen med null poeng og -4 i målforskjell etter to kamper mot det lavest seedede laget, hvor Norge opprinnelig vant førstekamp 5-0 og ledet 0-2 i returoppgjøret.

Dermed var nesten kvalifiseringen over før den var i gang, og møtet med Israel i kveld var uten den optimismen som verserte i Israel for fire år siden og i Drammen for tre måneder siden.

- Vi må huske at det er forskjell på Israel og Kosovo. Israel har flere gode spillere. Hadde vi åpnet opp mer, hadde vi nok blitt knallhardt straffet. Også fikk gutta den smellen – på et tidspunkt ledet vi 7-0 mot Kosovo – så sitter vi igjen med null poeng. Det er tidlig i en kvalik, og jeg tror gutta er litt prega. Det kan være med på å gjøre at vi ikke får så mye fart i ballen som vi skulle ønsket, sa Leif Gunnar Smerud til TV 2 etter kampen.

Seier og tre poeng var nødvendig før kampene mot Irland og Tyskland i oktober. Det skjedde dessverre ikke i kveld heller. Med gårsdagens ydmykelse i Stuttgart friskt i minnet, er det nok få i norsk fotball som tror den etterlengtede oppturen kommer mot tyskerne neste måneder.

Ajer reagerte på albue

Israel lå veldig lavt og kompakt i 1. omgang. Bakrommet var tilnærmet ikke-eksisterende, og de norske gutta ble tvunget til å tre seg gjennom det fysisk sterke og tette israelske forsvaret.

Det var ingen enkel oppgave. Norge hadde mye ball, hvor Ødegaard hele tiden kom ned fra sin hengende spissrolle for å strø pasninger til sine med spillere, men det spillemessige overtaket ga få målsjanser før hvilen.

Rafik Zekhnini initierte et godt angrep etter 38 minutter, da han driblet seg elegant fri og fant Sander Svendsen med innlegget. Romsdalingens heading gikk videre til Julian Ryerson, hvis skudd ble reddet på strek.

På den påfølgende corneren fikk Viking-spilleren en brutal albue i magen, noe som skapte store reaksjoner i den norske leiren. Spesielt Kristoffer Ajer ropte og veivet med armene for å få dommerens oppmerksomhet.

Islandske Thoroddur Hjaltalin gjorde imidlertid ingenting med situasjonen.

Antiklimaks

Tilskuerne på Marienlyst trodde nok at det var umulig å kopiere en så innholdsfattig og tam 1. omgang også etter hvilen, men det viste seg å være mulig.

Kampbildet var det samme. Norge trillet ball fram og tilbake, men slet med å trenge gjennom den israelske muren.

Én gang glapp det da Ødegaard spilte fri Zekhnini, som sendte Sander Svendsen alene med keeper, men Hammarby-spissen ble avblåst for offside.

Tre minutter før slutt var Ødegaard farlig frempå da han smatt fri helt ved dødlinja og slo inn foran mål, men ingen av lagkompisene klarte å sende ballen i nettet.

Dermed endte det 0-0 i Drammen i en usedvanlig tam forestilling.