Norges mest effektive

Ingen av Tippeliga-lagene sløser mer enn det de norske landslagsspissene gjør. I Molde er spillerne over tre ganger så effektive.

Bernt Hulsker og lagkameratene trenger bare 2,68 sjanser for å putte ballen i motstandernes nett. Det norske landslaget har så langt i VM-kvalifiseringen trengt 9,2 sjanser for å score. Norges motstandere har til sammenlikning bare behøvd 2,88 sjanser for å sette ballen i nettet bak landslagets keeper.

- Disse tallene var veldig overraskende, men desto mer positive, sier Molde-spiss Bernt Hulsker til Dagbladet.

Han har selv scoret fem av Moldes 22 mål denne sesongen.

- For egen del synes jeg at jeg har brent mange sjanser. Det må være de andre gutta som har hatt høy uttelling. Muligens er også statistikken et resultat av at vi har skapt få sjanser totalt sett, sier Hulsker.

Totalt har Molde skapt 59 sjanser. Det gir bare en sjuendeplass på lista over de mest sjanseskapende lagene.

Ineffektivt i nord

Dagbladets tall bygger på sjansefordelingen i samtlige Tippeliga-kamper denne sesongen. Tallenes tale er klar:

Molde trenger færrest sjanser for å score med sine 2,68. Deretter følger Rosenborg med 2,93 og Lillestrøm med 3,20. Bodø/Glimt og Tromsø er mest ineffektive. Våre nordligste lag trenger i snitt 5,63 sjanser for å score. På tredjeplass finner vi overraskende nok det antatte topplaget Stabæk med et snitt på 5,0.

- Dette har vi vært klar over lenge. Vi har bare spilt én god omgang i årets sesong. Det var i 4- 0-seieren over Strømsgodset, sier Stabæk-kaptein André Flem.

- Vi er ikke stolte

Stabæk kommer også dårlig ut når det gjelder antall baklengsmål. Bærums-lagets motstandere trenger bare 2,79 sjanser for å overliste forsvaret.

- Det er absolutt ingen statistikk å være stolte over. Vi sliter med å få kollektivet vårt til å fungere. Søndag skapte vi omtrent like mange sjanser som Viking, men tapte 0- 3, sier André Flem.

Sogndal-forsvaret sliter også med å hindre sine motstandere scoring. 23 av 39 sjanser har endt i baklengsmål - et snitt på 2,83.

Solid Odd-firer

Det beste forsvaret finner vi i Skien. Odd Grenlands motstandere trenger 4,82 sjanser for å sette ballen i mål.

- Hovedårsaken er at vår bakre firer består av veldig gode forsvarsspillere, sier keeper Erik Holtan.

- Vi har spilt sammen i mange år og kjenner hverandre veldig godt. Før trente vi mye forsvarsformasjoner. Det er ikke lenger så nødvendig, fordi forsvaret sitter som det skal, sier Holtan.

Tromsø og Rosenborg er også solide bakover på banen. TIL-forsvaret har i snitt 4,67 sjanser imot før ballen ender i nettet. Tilsvarende tall for RBK er 4,6.

Viking har flest sjanser

Viking topper ikke bare Tippeligaen. Stavanger-laget leder også Dagbladets sjansetabell etter ti spilte serieomganger.

- At vi vinner sjansestatistikken i en kamp er uinteressant, dersom vi taper kampen. I treningskampene før sesongstarten skapte vi eksempelvis mange sjanser uten å omsette dem i scoringer, sier Viking-trener Benny Lennartsson.

Dagbladets sjansetabell

Antall sjanser lagene trenger for å score mål:

Molde: 2,68
Rosenborg: 2,93
Lillestrøm: 3,20
Viking: 3,25
Moss: 3,54
Strømsgodset: 3,57
Brann: 3,88
Bryne: 4,00
Odd Grenland: 4,17
Sogndal: 4,33
Lyn: 4,50
Stabæk: 5,00
Tromsø: 5,63
Bodø/Glimt: 5,63
Det norske landslaget: 9,20

Eks: Molde har skapt 59 målsjanser. Delt på 22 scoringer får laget et snitt på 2,68 sjanser pr. scoring.

Antall sjanser lagene har imot før de slipper inn mål:

Odd Grenland: 4,82
Tromsø: 4,67
Rosenborg: 4,60
Moss: 4,38
Viking: 4,33
Strømsgodset: 3,96
Bodø/Glimt: 3,88
Bryne: 3,85
Lyn: 3,63
Brann: 3,53
Lillestrøm: 3,40
Molde: 3,07

Det norske landslaget: 2,88
Sogndal: 2,83
Stabæk: 2,79

Eks: Odd Grenland har sluppet motstanderne til 53 målsjanser. Delt på elleve baklengsmål gir det et snitt på 4,82 sjanser pr. scoring.

EFFEKTIV: Bernt Hulsker scorer hat-trick for Molde mot Bryne, og konstaterer at Molde er Norges mest effektive fotballag.