Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norges neste trener?

I går så Bjørn Dæhlie jenta han har vært mentor for feie inn til OL-gull.

BARDONECCHIA (Dagbladet): Nå åpner Dæhlie for å gjøre en jobb for norsk langrenn, som i motsetning til sveitsiske Daniela Meuli (20) har floppet i dette OL.

Men Dæhlie tenker langt fram:

- Jeg kommer ikke til å ta en trenerjobb nå. Men om fem-ti år er en ny generasjon løpere etablert. Da kan det tenkes jeg ønsker å spille en rolle. Men jeg vil ikke trene eller lede løpere jeg selv har konkurrert mot, sier Dæhlie (38).

Mentor for Daniela   

I går, fem år etter at vond rygg tvang ham til å legge opp, så tidenes vinter-olympier sin egen elev gå til topps i paralellslalåm snowboard. Dæhlie har det siste året vært mentor for Daniela Meuli og 32 andre Torino-utøvere, også kalt Team Visa.

I går vant 20 år gamle Daniela etter en dramatisk semifinale - samt en finale som lenge var uhyre jevn.


Snakket om beherske nerver

Da Dagbladet tok med Bjørn Dæhlie i målområdet etter blomsterseremonien, satt Daniela høyt oppe på en gullstol. Da hun fikk øye på Bjørn i alt kaoset, vinket hun og smilte rørt.

- Hun ble veldig glad for å se meg, og takket for støtten. Det setter jeg stor pris på, sa Bjørn etter at vinneren hadde gitt ham en klem.

RØRT VINNER: Daniela Meuli ble veldig glad og rørt da hun oppdaget sin mentor Bjørn Dæhlie i alt kaoset i målområdet etter seieren.
RØRT VINNER: Daniela Meuli ble veldig glad og rørt da hun oppdaget sin mentor Bjørn Dæhlie i alt kaoset i målområdet etter seieren. Vis mer

- Har du en andel i gullet?
- Det er litt drøyt å si. Men jeg har gitt henne råd foran OL.


- Hvilke?

- Særlig på dette med å kontrollere nervene under et OL. Det har vi snakket mye om. Dessuten hvilket forhold hun bør ha til media - hun har jo vært i søkelyset foran OL. Jeg har også snakket om mine erfaringer med sponsorer.


- På hvilken måte?

- Det er viktig å få sponsorer til å tenke langsiktig. I stedet for å trekke meg hit og dit på oppdrag i månedene før OL, fikk jeg mine sponsorer til å forstå at de kunne ha like stor nytte av meg etter OL, faktisk også etter karrieren. Når du forbereder et OL, må du ha pusterom.

Møttes i Torino i fjor 

 Dæhlie møtte Daniela i juni i fjor, i hennes hjemland Sveits. I oktober, i OL-byen Torino, hadde langrennskongen en tre dager lang mentor-seanse med Daniela og de andre i Team Visa.

- Jeg merket meg tidlig denne jenta. Daniela utstråler positivitet og vinnervilje, og er bunnsolid treningsmessig. Daniela har lenge båret på en stor drøm om å vinne gull i OL. Jeg er ikke overrasket i dag - selv om gullmedalje var i overkant.

Føler med Øystein

Bjørn Dæhlie er mentor for Team Visa Europe sammen med fire andre idrettslegender. Team Visa består av alt fra gullkandidater via tyrkiske langrennsløpere til paralympics-deltakere.

- Kriteriet har vært talent og en reell mulighet til å kvalifisere seg for OL, sier Eliana Bertrand hos sponsoren Visa.

Tre nordmenn er blant de 33 - snowboarder Kjersti Buås, skøyteløper Øystein Grødum og paralympic\'er Daniel Pettersen.

- Jeg føler med Øystein. Han vil jo så mye. Vi har forsøkt å finne en balanse mellom mye trening, og ro og hvile. Noe som er særlig viktig under OL.


- Har du ikke lyktes helt?

- Jeg tror at Øystein har vært småforkjøla. Og når du bare kan yte 95 prosent så ender du ikke på pallen. Da venter 8. og 10. plasser, mener Dæhlie.

1988 viktigst 

Dæhlie, som har 17 individuelle OL- og VM-gull, tror han vet hvorfor svenskene glir og skøyter og staker seg fra Norge på langrennsarenaen. Og hvorfor det går på tverke generelt i dette OL. Han tror mer det skyldes hodet mer enn kroppen:

- Dette har en mental side. Det viktigste året i moderne vinteridrettshistorie var 1988. Under OL i Calgary fikk vi ingen gull og bare et par medaljer. Jeg var sjøl reserve der. Det OL\'et markerte starten på et eventyr. Mikkelsplass og Ulvang begynte å spise seg innpå Gunde Svan, som hadde dominert oss i ti år. Kort etter revolusjonerte Ole Kr. Furuseth alpinsporten. Skiskyting vokste og ble stort. Næringslivet begynte å sponse toppidrett. En seriøs OL-satsning kom på beina for første gang.

Suksessen som forsvant  

- Den entusiasmen vi følte dengang, kulminerte med et Lillehammer-OL som alle jobbet mot, og som ga mange gull. Nå, her i Torino, føler jeg det motsatte skjer. Noen har mislyktes, flere har følt presset og mislyktes, og til slutt har vi mistet troen, mener Dæhlie.

Heller ikke svenskenes suksess i langrennssporet forklarer han med teknikk:

- Suksessen handler aller mest om en blanding av at Sverige likevel hadde gode sprinttalenter - og at Inge Bråten og Thomas Alsgård er kommet fra Norge med optimisme og gode treningsopplegg. Inge Bråten er dyktig og nådeløs. Han går rett fram for å få til det optimale, og hvis noen står i veien skritter han bare over dem, sier Bjørn Dæhlie.

Kan Dæhlie, og vil han, redde ski-Norge?


- Jeg har bodd 15 år i en bag og kan endel. Men jeg tror jeg vil salte kunnskapen noen år. I mellomtida trives jeg med å trene åtteåringer og arrangere Dæhlie-rennet for 3.000 unger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling