Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norges nye alpinstjerne angrer på lettkledde bilder: - Ikke innafor i det hele tatt

Nina Løseth styrer mot tidenes beste sesong av en norsk kvinnelig alpinist. På den lange reisen mot verdenstoppen angrer hun på én ting.

I VERDENSTOPPEN: Nina Løseth har vært verdens fjerde beste alpinist denne sesongen, akkurat som Kjetil Jansrud på herresiden.

Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
I VERDENSTOPPEN: Nina Løseth har vært verdens fjerde beste alpinist denne sesongen, akkurat som Kjetil Jansrud på herresiden. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Neste måned er det ti år siden Nina Løseth debuterte i verdenscupen. Reisen til den nest eldste av de talentfulle Løseth-søstrene har vært lang og kronglete.

Men når enden er god, er all ting godt. Etter jevn og god utviklingen siden den helt essensielle operasjonen i 2011, har ålesundsjenta etablert seg i verdenstoppen.

Denne sesongen viser verdenscuplista at Løseth har vært verdens fjerde beste alpinist så langt. Det er samme plassering som Kjetil Jansrud, Løseths nabo og scooterkamerat, har på herresiden. Dermed styrer hun mot tidenes beste sesong av en kvinnelig norsk alpinist.

5. januar tok dessuten 26-åringen Norges første kvinnelige alpintriumf i verdenscupen siden Andrine Flemmen vant i Sölden for 14 år siden. I løpet av denne sesongen har en ny norsk idrettsstjerne kommet frem i lyset.

- Jeg kjørte stabilt greit i mange år, men manglet den siste lille råskapen. Det ble altfor kontrollert. Jeg begynte da å jobbe med å komme ut av komfortsonen, både i løypa og på andre arenaer. Jeg har pushet meg selv og blitt flinkere til å slippe meg løs, forklarer Løseth til Dagbladet.

Nå er hun en av verdens aller beste. Det medfører mange goder, men også noen onder.

Angrer på lettkledde bilder

Med sin sjarm og utstråling får nemlig Løseth en ekstra form for oppmerksomhet.

- Jeg har noen venninner som påpeker akkurat det der. «Dæven gitt,» kan de si, «nå ble det vel mye kamerafokus på ræva di!» Men sånn er det jo på guttesida også. Jeg har ikke noen sterke meninger om det der. Noen velger å opptre lettkledd, men da må de ikke syte etterpå for at det kommer reaksjoner, forteller Løseth i et intervju med Adressa.

Der avslører sunnmørsjenta at hun har takket nei til å bli avbildet i mannebladet FHM, men at hun takket ja til å stille opp på fotoshoot for kvinnebladet KK Kropp sammen med resten av landslaget som 16-åring.

GLAD: Nina Løseth smiler ofte. Denne sesongen har hun hatt ekstra god grunn til å smile.

Foto: NTB scanpix
GLAD: Nina Løseth smiler ofte. Denne sesongen har hun hatt ekstra god grunn til å smile. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det angrer hun på i dag, ti år senere.

- I bare bokser og bh, innsmurt i olje og på høye hæler, ble vi fotografert på en mountainbike. Når jeg tenker tilbake på det der så var det ikke innafor i det hele tatt. Jeg var 16 og tenkte at dette var upassende, dette var ikke meg, og jeg var ikke komfortabel med å bli seksualisert på en sånn måte.

- Hedda Berntsen, som var eldre enn oss andre, satte ned foten og tok styringa over sitt eget bilde. Det samme ville jeg gjort i dag. Heldigvis ble det gjort en avtale om at de bildene ikke skulle brukes andre steder enn akkurat i det ene magasinet, forteller 26-åringen.

Mange år med motgang

I dag har nemlig Løseth en lederrollen på alpinlandslaget. Selv om hun fortsatt bare er 26 år, er hun den mest rutinerte gjennom sine ti år i verdenscupsirkuset.

Det har innbefattet mye motgang. I 2008 startet et tre år langt skademarerittet. Da hun skulle hoppe over noen friidrettshekker under en treningsøkt i Ålesund, gikk det galt.

Nina fikk hekken i leggen og blødde ekstremt mye. Da hun tok på seg alpinstøvlene igjen om vinteren, gjorde det fremdeles vondt.

Ålesundsjenta forsøkte å tilpasse støvelen og endret kjørestilen for å redusere smertene. Slik holdt hun en truet alpinkarriere kunstig i live. Samtidig var smertene så store at Løseth ikke klarte å slippe seg helt løs og trene som hun burde.

Hun orket maksimum fire turer hver dag. Utviklingen stagnerte og resultatene ble svakere. Da ble Olympatoppens lege Lars Engebretsen redningen.

Tre år etter skaden inntraff, ble Løseth omsider operert. Humørsprederen fra Ålesund mistet mye muskelmasse og var da veldig langt unna det nivået som hun en gang var i besittelse av.

Vendepunktet

Operasjonen i 2011 ble en helt avgjørende restart for gladjenta. Sammen med lillesøster Mona, som hadde brukket et bein, pushet de hverandre på veien tilbake i verdenscupsirkuset.

- Det var veldig tøft, og det har vært en lang vei tilbake. Men all jobben jeg har lagt ned, har vært så verdt det, forteller Nina Løseth til Dagbladet.

Til slutt ga Mona seg. Folk undret seg om Nina ville gjøre det samme. I stedet valgte 26-åringen å satse hardere enn noensinne.

Majoriteten hadde gitt opp at noen av Løseth-søstrene - som alle var svært store talenter - ville nå verdenstoppen. Men sommeren og høsten 2014 begynte det å skje ting.

Plutselig knuste hun til med nye rekorder på alle mulige fysiske tester. Plutselig fant hun ut tekniske grep som gjorde at hun begynte å kjøre raskere på hver eneste port. Plutselig var hun på pallen for første gang i Zagreb 4. januar 2014.

Ett år senere kom altså den aller første verdenscuptriumfen.

Naturstridig 26-åringen er oppvokst i Spjelkavika i kystbyen Ålesund, hvor vinteren er preget av mildvær og vind mer enn snø og gode skiforhold. Da Løseth var hjemme i jula, var temperaturen 16 grader. Snøen var aldri å se.

Likevel er hun en av verdens beste alpinister.

- Det er kanskje litt spesielt å oppnå slike resultater når man er fra Ålesund. Det er en del som stusser over det, sier Løseth.

Gjennom hele oppveksten har Nina og hennes søstre - Mona, Lene og Lisa, hvorav de to førstnevnte også har gode plasseringer i verdenscupen - måtte pendle for å bedrive idretten sin.

Løsningen på den store snøutfordringen ble hytta på Bjorli, 156 kilometer unna Ålesund, hvor Løseth-familien tilbrakte helg etter helg for å få den helt essensielle treningen på snø.

IKKE GLAD I KULDE: Nina Løseth har aldri likt kulde, men er likevel en av verdens beste alpinister. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
IKKE GLAD I KULDE: Nina Løseth har aldri likt kulde, men er likevel en av verdens beste alpinister. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

- Vi dro enten til Bjorli eller Strandafjellet. Det er veldig langt å kjøre og gir en utfordring. Mamma og pappa har virkelig stått på for at vi skulle få stå på ski. Det er jeg evig takknemlig for, sier Nina.

Løseth-søstrene inntog i verdenscupen var derfor på mange måter naturstridig. I 2009 var både Nina, Mona og Lene på startstrek i VM i Val d'Isere og ble dermed historiske apinsøstre.

Nå er Nina i ferd med å bli historisk alene - i kraft å gjennomføre tidenes beste sesong for en kvinnelig norsk alpinist.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media